Spis treści

Porady praktyczne

  • Brak cukru łatwiej jest znieść unikając początkowo jadania ryb, drobiu i picia herbaty, ale za to jedząc więcej warzyw i fasolki. Potrawy, które mają pozostać słodkie (np. pieczone jabłko) piecz powoli na maleńkim ogniu, pozostanie wtedy słodkie i dosładzanie nie będzie konieczne.

  • W makrobiotyce możesz odgrzewać pokarmy, ale umiejętnie tzn. bez tłuszczu, a np. z dodatkiem wody lub na parze.

  • Dopuszcza się również robienie surówek na zapas, pod warunkiem, że np. posolone, odciśnięte z wody jarzyny obciąży się i schowa w lodówce.

  • Kisić można nie tylko kapustę czy ogórki, ale także cebulę, paprykę, marchew, rzodkiewki, buraczki i inne warzywa.

  • Techniki, które yangizują pożywienie to: sól kamienna, czas (przyrządzać powoli), gorąco (ale nie za wielki płomień), ciśnienie (szybkowar).

 

Zobacz również:

Jak przestać słodzić


Jak odzwyczaić się od cukru

Dania z fasolowych


Fasole, fasolki - przepisy

Niezwykły amarantus


Niezwykły amarantus