Spis treści

 

Królowa pszenica

W makrobiotycznym pożywieniu standardowym główną część stanowią całe ziarna zbóż i produkty zbożowe, do których zaliczają się chleb, makaron i kluski. Ich udział w codziennym pożywieniu, w postaci ugotowanej, wynosi ok 50%.

Całe ziarna zbóż zawierają białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i substancje mineralne w zrównoważonym, najodpowiedniejszym dla człowieka stosunku.

Pełne zboża i ich produkty dostarczają też więcej energii i kalorii od jakichkolwiek innych artykułów spożywczych i dlatego człowiek odżywiający się głównie zbożem potrzebuje zwykle mniej pokarmu.

Pożywienie bazujące na pełnym zbożu wspomaga wydalanie nadmiaru tłuszczu i śluzu, obniża wagę ciała oraz przywraca sprawność fizyczną i umysłową. Chroni ono nie tylko przed rakiem i chorobami serca, lecz także działa zapobiegawczo i łagodząco na wiele innych dolegliwości jak cukrzyca, artretyzm, astma, choroba Parkinsona, chroniczne schorzenia skóry i wiele innych. Stwierdzono także, że ludzie odżywiający się makrobiotycznie, ze względu na swą wysoką naturalną odporność, znacznie szybciej zdrowiej± z ran i oparzeń oraz po operacjach i innych urazach.

Z biegiem czasu regularne spożywanie pełnego zboża i jego produktów wywołuje:

  • lepsze trawienie i wydalanie,

  • zdrowszą krew i lepsze krążenie,

  • większą naturalną odporność na infekcje i choroby,

  • sprawniejsze działanie układu nerwowego i mózgu,

  • lepszą pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego,

  • lepsze funkcjonowanie narządów płciowych,

  • jaśniejszy umysł, doskonalszą równowagę ducha i bardziej pokojowe nastawienie do bliźnich,

  • większą wytrwałość fizyczną i umysłową,

  • wyższą świadomość ogromnego znaczenia równowagi w środowisku naturalnym.

 

Zobacz również:

Ziarna zbóż i kasze


Kasze i ziarna zbóż - przepisy

Warzywa w kuchni


Warzywa, jarzyny - przepisy

Niezwykły amarantus


Niezwykły amarantus