- Kategoria: Dietetyka
Wiele słyszy się o diecie rozdzielnej i nie łączeniu produktów z różnych grup piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, ale czy takie działanie ma swoje naukowe uzasadnienie? Jak powinno dobierać się produkty, by przynosiły tylko korzyści dla naszego organizmu? Gdzie szukać inspiracji?
- Kategoria: Dietetyka
Stolec to produkt końcowy procesu trawienia i wchłaniania. Może sygnalizować różne choroby przewodu pokarmowego, ale z jego wyglądu można się sporo dowiedzieć również o popełnianych przez nas błędach dietetycznych.
- Kategoria: Dietetyka
Często doskwiera Ci uczucie zmęczenia? Cierpisz na brak energii, masz problemy ze snem i jesteś osłabiona? To znak, że przyszedł czas na oczyszczenie Twojego organizmu z nagromadzonych w nim toksyn. Metod na naturalne oczyszczanie organizmu jest całe mnóstwo.
- Kategoria: Dietetyka
Kwasy tłuszczowe omega 3 i witaminy B, C, D i E zapobiegają zanikowi mózgu związanemu np. z chorobą Alzheimera. Natomiast tłuszcze trans (margaryna, pieczywo cukiernicze, fast foody) wpływają na mózg kurcząco. Dowodzą tego najnowsze badania amerykańskie.
- Kategoria: Dietetyka
Od dawna wiadomo, że objadanie się spowalnia funkcjonowanie mózgu i przyspiesza jego starzenie się, a ograniczenie kaloryczności jedzenia aktywuje cząsteczkę, która może pomóc spowalnić te procesy. Teraz naukowcy odkyli dlaczego tak się dzieje.
- Kategoria: Dietetyka
Ciąża to przełomowy okres dla organizmu każdej kobiety – jej sylwetka zmienia się wtedy diametralnie, a na gładkiej dotychczas skórze pojawiają się rozstępy. Po porodzie często trudno się nam pogodzić ze swoim odbiciem w lustrze.
- Kategoria: Dietetyka
Uboga dieta przed poczęciem dziecka stwarza ryzyko urodzenia malucha o niskiej wadze urodzeniowej oraz ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i otyłości u potomstwa - wynika z badań duńskich naukowców przeprowadzonych na myszach.
- Kategoria: Dietetyka
Kobiety stosujące dietę o niskiej zawartości tłuszczu, bogatą w warzywa i owoce oraz produkty zbożowe, nie muszą się obawiać, że mogą być bardziej narażone na cukrzycę - sugerują badania opublikowane przez "American Journal of Clinical Nutrition".
- Kategoria: Dietetyka
Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
- Kategoria: Dietetyka
Najnowsze badania dowodzą, że nasza dieta może mieć wpływ na ryzyko rozwoju alergii i astmy nie tylko u nas samych, ale również u naszego potomstwa. Co należy więc jeść, by ograniczyć to ryzyko? Odpowiadają brytyjscy naukowcy.
- Kategoria: Dietetyka
Żyjemy w coraz większym pośpiechu, również posiłki przygotowujemy w pośpiechu, byle jak lub kupujemy gotowe na tackach, bądź w wersji fast food. Jeśli nie możemy zmienić tempa życia, spróbujmy chociaż wyeliminować z niego niezdrową żywność, a przede wszystkim fast foody.
- Kategoria: Dietetyka
Węglowodany to paliwo energetyczne sportowców. Powinniśmy jednak wybierać produkty wolno trawione, dzięki czemu glukoza uwalniana jest do krwi powoli i w stałych ilościach. Jakie produkty będą najlepsze?
- Kategoria: Dietetyka
Od dawna wiemy, że dieta bogata w warzywa i owoce zapobiega w dużym stopniu zachorowalności na raka. Ale najnowsze badania podważają wyniki wcześniejszych badań. Potwierdzają się one tylko u nałogowych palaczy i alkoholików.
- Kategoria: Dietetyka
Ludzie jedzący często mięso poddane obróbce w wysokiej temperaturze mają podwyższone ryzyko zachorowania na raka pęcherza. Dodatkowo podatność na zachorowanie zwiększają niektóre warianty genów. Dowodzą tego badania amerykańskie.
- Kategoria: Dietetyka
Jedynym sposobem pokonania głodu jest jedzenie, które przynosi przyjemne uczucie sytości. Ale czy wiesz, że niektóre pokarmy lepiej niż inne zaspokajają poczucie głodu, będąc przy tym mniej kalorycznymi? Podpowiadamy jakie to pokarmy.
- Kategoria: Dietetyka
Typowa zachodnia dieta bogata w mięso i tłuszcze a uboga w złożone węglowodany to recepta na raka jelita grubego. Ludzie stosujący zdrową dietę bogatą w złożone węglowodany mają znacząco bogatszy skład populacji "dobrych" bakterii jelitowych.
- Kategoria: Dietetyka
Problem otyłości i nadwagi dotyczy coraz szerszego grona mieszkańców krajów uprzemysłowionych. Leczenie nie zawsze przynosi oczekiwane efekty, często ze względu na konieczność restrykcyjnego przestrzegania zaleceń dietetycznych.
- Kategoria: Dietetyka
Typowa dieta zachodnia, smażone jedzenie, słone przekąski i mięso - przyczyniają się do około 30 procent zawałów serca na całym świecie - ostrzegają naukowcy z Kanady na łamach pisma "Circulation".
Strona 1 z 2