stolec-photoxpress 4076957Stolec to produkt końcowy procesu trawienia i wchłaniania. Może sygnalizować różne choroby przewodu pokarmowego, ale z jego wyglądu można się sporo dowiedzieć również o popełnianych przez nas błędach dietetycznych.

naturalne-oczyszczanieCzęsto doskwiera Ci uczucie zmęczenia? Cierpisz na brak energii, masz problemy ze snem i jesteś osłabiona? To znak, że przyszedł czas na oczyszczenie Twojego organizmu z nagromadzonych w nim toksyn. Metod na naturalne oczyszczanie organizmu jest całe mnóstwo.

ryba-mozg-sxc.hu_1310241Kwasy tłuszczowe omega 3 i witaminy B, C, D i E zapobiegają zanikowi mózgu związanemu np. z chorobą Alzheimera. Natomiast tłuszcze trans (margaryna, pieczywo cukiernicze, fast foody) wpływają na mózg kurcząco. Dowodzą tego najnowsze badania amerykańskie.

kaloryczna-dieta-mozg-sxc.hu_434803Od dawna wiadomo, że objadanie się spowalnia funkcjonowanie mózgu i przyspiesza jego starzenie się, a ograniczenie kaloryczności jedzenia aktywuje cząsteczkę, która może pomóc spowalnić te procesy. Teraz naukowcy odkyli dlaczego tak się dzieje.

sylwetka-po-ciazyCiąża to przełomowy okres dla organizmu każdej kobiety – jej sylwetka zmienia się wtedy diametralnie, a na gładkiej dotychczas skórze pojawiają się rozstępy. Po porodzie często trudno się nam pogodzić ze swoim odbiciem w lustrze.

Dieta przed poczęciemUboga dieta przed poczęciem dziecka stwarza ryzyko urodzenia malucha o niskiej wadze urodzeniowej oraz ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i otyłości u potomstwa - wynika z badań duńskich naukowców przeprowadzonych na myszach.

753602_19176363mKobiety stosujące dietę o niskiej zawartości tłuszczu, bogatą w warzywa i owoce oraz produkty zbożowe, nie muszą się obawiać, że mogą być bardziej narażone na cukrzycę - sugerują badania opublikowane przez "American Journal of Clinical Nutrition".

kawa-slodycze-tlusto-sxc.hu-204039

Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".

Wpływ diety na ryzyko astmyNajnowsze badania dowodzą, że nasza dieta może mieć wpływ na ryzyko rozwoju alergii i astmy nie tylko u nas samych, ale również u naszego potomstwa. Co należy więc jeść, by ograniczyć to ryzyko? Odpowiadają brytyjscy naukowcy.

Koniec hamburgerów?Żyjemy w coraz większym pośpiechu, również posiłki przygotowujemy w pośpiechu, byle jak lub kupujemy gotowe na tackach, bądź w wersji fast food. Jeśli nie możemy zmienić tempa życia, spróbujmy chociaż wyeliminować z niego niezdrową żywność, a przede wszystkim fast foody.

Węglowodany dla sportowcówWęglowodany to paliwo energetyczne sportowców. Powinniśmy jednak wybierać produkty wolno trawione, dzięki czemu glukoza uwalniana jest do krwi powoli i w stałych ilościach. Jakie produkty będą najlepsze?

Warzywa owoce i rakOd dawna wiemy, że dieta bogata w warzywa i owoce zapobiega w dużym stopniu zachorowalności na raka. Ale najnowsze badania podważają wyniki wcześniejszych badań. Potwierdzają się one tylko u nałogowych palaczy i alkoholików.