Spis treści

Produkty wzdymające

Surowe warzywa

Surowe warzywa, gdy znajdą się w żołądku, ulegają rozkładowi na mniejsze cząsteczki i przed przejściem do jelita ulegają fermentacji, której celem jest rozbicie włókien. Fermentacja spowalnia proces trawienia i wyzwala gazy, odpowiedzialne za wzdęcia.

Do najbardziej wzdymających należą warzywa kapustne (kalafior, brokuł, brukselka). Można zapobiec fermentacji przez gotowanie warzyw, najlepiej na parze. Pomóc może także łączenie kapustnych z warzywami nie powodującymi wzdęć (np. sałaty). Ale warzywa strączkowe (fasole, soczewica, soja), nawet po ugotowaniu są trudne do strawienia.

Należy również pamiętać, że nawet bezpieczne warzywa jedzone w nadmiarze mogą spowodować wzdęcie, zwłaszcza gdy przygotowywane są z dodatkiem różnych sosów. Najbezpieczniejsza pod tym względem jest tarta marchewka.

Produkty mleczne

Produkty mleczne nie są sprzymierzeńcem płaskiego brzucha. A to dlatego, że ich trawienie w jelitach nie jest takie łatwe. Do rozkładu cukru z mleka czyli laktozy potrzebny jest enzym laktaza. Problem pojawia się, gdy w krótkim okresie czasu spożyjemy zbyt dużo produktów mlecznych. Ilość laktazy obecnej w jelitach nie wystarczy do rozłożenia całej laktozy, co skutkować będzie nadmierna produkcją gazów trawiennych i wzdęciem.

Jeśli na co dzień nie jadasz dużo produktów mlecznych, najprawdopodobniej masz niewiele laktazy i problem pojawi się, gdy nagle będziesz chciała zjeść ich więcej. Wyjściem w takiej sytuacji jest spożywanie produktów mlecznych sfermentowanych, które są znacznie łatwiejsze do trawienia.

Produkty tłuste i solone

Produkty tłuste są wzdymające, bo dłużej zalegają w jelitach. A produkty mocno solone dlatego, że zatrzymują wodę i w efekcie powodują powiększenie żołądka. Do grupy produktów tłustych i/lub solonych należą sosy, wędliny, frytki, ciastka itd.

Napoje gazowane i guma do żucia

Pijąc napój gazowany połykamy powietrze i żołądek wypełnia się płynem i gazem. Podobnie jest z gumą do żucia, żując ja połykamy powietrze, które utrudnia trawienie i może być przyczyną wzdęć.

 


Zobacz również:

Schudnij z wodą


Odchudzanie z wodą

Kłopotliwe gazy


Uciążliwe gazy

Chudnij z witaminą D


Odchudzanie z witaminą D


Podziel się!

Popularne Odżywianie

Czosnek dla sercaCzosnek dla serca
Czosnek przeciwdziała miażdżycy, obniża ciśnienie, jest silnie bakteriobójczy ...

Polecamy Odżywianie

Dieta antyrakowaDieta antyrakowa
Rak rozwija się powoli. I od nas samych zależy czy nastąpi postęp choroby czy jej remisja.

• Niedoceniane probiotyki

• Wpływ jedzenia na nastrój

• Amarantus na choroby cywilizacyjne

• Makrobiotyka

ZDROWIE

Nie daj się żylakom

sposoby-zylaki-sxc.hu-629036-mŻylaki, nawet jeśli nie szkodzą zdrowiu, powodują dyskomfort i nie wyglądają pięknie. We wczesnej fazie możemy jednak same zapobiec ich rozwojowi.

• Oporność insulinowa

• Zdrowie w sosie curry

• Nerwobóle - domowe sposoby

• Irydologia - co powie oko

Piekące stopy

ODŻYWIANIE

Bakteriobójcza cebula

Cebula na kaszelCebula to wszechstronny lek.  We współczesnej fitoterapii wymienia się co najmniej 15 leczniczych właściwości cebuli i drugie tyle chorób, na które jest pomocna.

Dieta na nadciśnienie

• Przeciwutleniacze

• Jak odzwyczaić sie od cukru

• Schudnij mimochodem

• Jak odzwyczaić się od cukru

URODA

O czym mówią zmiany na paznokciach

zmiany-na-paznokciach-photoxpress_2121384

Zmiany w wyglądzie paznokci to często  sygnał o zaburzeniach w działaniu organizmu. Mogą wskazywać chorobę zanim pojawią się jej objawy.  

• Trądzik nie tylko młodzieńczy

• Dobór fryzury do kształtu twarzy

• Pielęgnacja suchej skóry

• Kosmetyki ze spiżarki

• Bielsze zęby naturalnie

DOM i OGRÓD

Rośliny oczyszczające powietrze

Oczyszczające roślinyNasze mieszkania i biura są pełne toksycznych substancji. Pomocne mogą być rośliny doniczkowe, działające jak oczyszczalnie.

• Plastiki dobre, złe i najgorsze

• Bakteriobójcza miedź

• Jak optycznie powiększyć wnętrze

• Pierzemy naturalnie

• Poznaj prawa pogody