Spis treści

 

Lecznicze soki z buraka

Sok z buraka zawiera właściwą proporcję sodu i wapnia, co ma olbrzymie znaczenie przy nadciśnieniu krwi i zakłóceniach pracy serca. Działa on także oczyszczająco na wątrobę, nerki i pęcherzyk żółciowy. Może jednak wywołać mdłości i zawroty głowy. Aby tego uniknąć należy powoli przyzwyczajać organizm do większej dawki i pić go w mieszance, z przewagą soku z marchwi, stopniowo zwiększając proporcje obu składników na korzyść soku z buraka. Przed wypiciem sok trzeba odstawić nawet na 24 godziny do lodówki i koniecznie zdjąć z niego pianę, która powstaje podczas odwirowywania w sokowirówce.

Anemia

Do szklanki soku z buraków doidać łyżeczkę soku z cytryny i 3 łyżki soku z pietruszki. Pić połowę porcji przed śniadaniem, drugą część przed snem. Kurację prowadzić przez 14 dni.

Awitaminoza

2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z czerwonego buraka, 0,25 l kefiru, 1 łyżeczka wywaru z owoców dzikiej róży, sok z połówki cytryny. Składniki wymieszać w mikserze i pić 2 razy dziennie.

Angina, grypa

2 części soku z marchwi, 12 części soku z buraków i 1 część soku z selera. Zmieszać soki i rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1. Popijać 3 razy dziennie po 2/3 szklanki.

Nadciśnienie

Sok zmieszany pół na pół z miodem pić 3 razy dziennie po łyżce stołowej.

Zaparcia

  • Wymieszać 2/3 szklanki soku pomidorowego z 1/3 szklanki soku z buraków. Pić 2 razy dziennie po szklance, aż do ustąpienia dolegliwości.

  • Do połowy szklanki soku dodać 3 łyżki soku z selera i szczyptę mielonego kminku. Pić około 20-30 minut przed śniadaniem przez 21 dni.

Choroby wątroby

  • Z buraków wycisnąć szklankę soku i odstawić w otwartym naczyniu na 2 godziny. Następnie zmieszać z taką samą ilością soku z czarnej rzodkwi. Wypijać jedną filiżankę mieszanki w ciągu dnia.

  • Małe buraki obrać, pokroić na drobne kawałki i ułożyć w kamionkowym naczyniu. Zalać je letnią wodą, a na wierzchu ułożyć kawałki żytniego chleba. Garnek odstawić na 4 dni w ciepłe miejsce. Pić po ¼ szklanki po głównych posiłkach.

Białaczka

300 g czerwonych buraków, 100 g marchwi, 100 g selera, 1 ziemniak wielkości jajka i 30 g rzepy lub rzodkiewki włożyć do sokowirówki i odwirować sok. Następnie przecedzić go przez gęste sitko, tak żeby nie pozostał w nim żaden osad. Sok należy pić powoli, przetrzymując go nieco w ustach.

Nerwica

Połowę szklanki soku z buraków dopełnić sokiem ze świeżych winogron i dodać szczyptę mięty pieprzowej. Pić przed snem przez 14 dni.

Przepisy na dania z buraków znajdziesz w dziale Przepisy kulinarne.

 

tekst oprac. bajar
na podstawie: Sekcja Kuchnia, poz.1, 5 i Sekcja Zdrowie, poz. 4 i 10

 

Zobacz też:

Kapusta na wrzody


Kapusta na wrzody

Papryka na poprawę apetytu


Papryka na apetyt

Kapusta na wrzody


Seler na reumatyzm