- Kategoria: Składniki odżywcze
Potas jest jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Od jego prawidłowej ilości i stężenia - zależy prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i serca. Jakie są najbogatsze źródła potasu?
- Kategoria: Warzywa
Cebula i czosnek, oprócz walorów smakowych i właściwości bakteriobójczych i ochronnych dla serca, mogą również chronić przed nowotworami, zwłaszcza przed rakiem jelita grubego. Dowodzą tego najnowsze chińskie badania.
- Kategoria: Nabiał
Nawet 70% ludzi na świecie nie toleruje laktozy – cukru występującego przede wszystkim w mleku i jego przetworach. Czy przy nietolerancji laktozy, z diety należy wykluczyć wszystkie produkty mleczne? Niekoniecznie. Jakie produkty mleczne można spożywać? Jaka jest zalecana ilość produktów mlecznych?
- Kategoria: Diety dla zdrowia
Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu immunologicznego, ponieważ narażony jest na kontakt nie tylko z wieloma drobnoustrojami, ale także różnymi składnikami pochodzącymi z żywności. Prawidłowo zbilansowana dieta będzie więc stanowiła tarczę ochronną przed infekcjami.
- Kategoria: Składniki odżywcze
Wapń to jeden ze związków mineralnych, który powinien być dostarczany każdego dnia z dietą. Jakie są najważniejsze funkcje wapnia w organizmie? Jakie jest dzienne zalecane spożycie wapnia? Jakie są najbogatsze źródła dobrze przyswajalnego wapnia? jaka jest wchłanialność wapnia z różnych źródeł?
- Kategoria: Napoje
Woda jest podstawowym składnikiem organizmu i trzeba ją stale uzupełniać. Niestety, wielu z nas nie ma wyrobionego nawyku picia wody, a generalnie Polacy piją jej za mało. Tymczasem dla zdrowia organizmu należy codziennie wypijać 2 – 2,5 litra wody. Podpowiadamy jak to zrobić.
- Kategoria: Diety w chorobach
Odpowiednio zbilansowana dieta jest jedną z ważniejszych form wspierania pracy tarczycy. Zmiana sposobu odżywiania może prowadzić do zmniejszenia dawek przyjmowanego hormonu i nawet do remisji choroby tarczycy. Co powinni jeść a czego unikać osoby z chorą tarczycą?
- Kategoria: Napoje
Woda stanowi najlepszy napój dla całej rodziny. Nie wnosi do diety zbędnych kalorii, tak jak słodzone napoje, które przyczyniają się do nadmiernej masy ciała, szczególnie u dzieci i młodzieży, zwiększający ryzyko nadwagi i otyłości. Jaką wodę wybrać i ile jej pić?
- Kategoria: Składniki odżywcze
Anemia to nie jedyny objaw niedoboru żelaza. Jakie są objawy niedoboru tego składnika? Komu grożą niedobory żelaza w diecie? Od czego zależy wchłanianie żelaza? Jakie składniki ułatwiają a jakie utrudniają wchłanianie żelaza? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
- Kategoria: Różne diety
W ostatnich latach bardzo popularna stała się dieta bezglutenowa, czyli eliminująca spożycie produktów, w których obecne są białka pszenicy, jęczmienia, żyta a nawet owsa. Moda na dietę bezglutenową sprawiła, że powstało wiele mitów żywieniowych na temat jej właściwości i zasadności stosowania.
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Przedstawiamy wyjaśnienia ekspertów rozwiewające wątpliwości na temat przekąsek, laktozy, roli wody w organizmie czy opiniowania produktów. Eksperci od dietetyki zdradzają również triki ułatwiające nam utrzymanie zdrowej diety.
- Kategoria: Warzywa
Rukola to wartościowe, choć jeszcze niezbyt rozpowszechnione w naszym kraju warzywo. Jakie ma właściwości odżywcze? Przy jakich chorobach może być sprzymierzeńcem? W jakiej postaci spożywać? Kto powinien wykazać ostrożność we włączaniu rukoli do codziennej diety?
- Kategoria: Składniki odżywcze
Dieta wegetariańska lub wegańska zdobywa coraz więcej zwolenników. I może to być bardzo dobra dieta na całe życie, ale przy nieumiejętnym doborze pożywienia możemy mieć niedobory niektórych składników odżywczych, w tym przede wszystkim białka. Przedstawiamy listę najlepszych roślinnych źródeł białka.
- Kategoria: Diety w chorobach
Ograniczanie spożycia węglowodanów zalecane jest odchudzającym się. Jednak zgodnie z nowym badaniem, dieta z obniżoną zawartością węglowodanów może przynieść także inne korzyści zdrowotne, w tym obniżyć poziom tłuszczu w wątrobie u osób żyjących z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby (NAFLD).
- Kategoria: Składniki odżywcze
Za mało błonnika w diecie jest przyczyną zaparć. Ale zbyt dużo błonnika również może dawać negatywne konsekwencje dla zdrowia. Nie jest to rzadkie i może być bardziej prawdopodobne u osób na diecie wegańskiej. Ale jak dużo jest za dużo? Jak rozpoznać, że spożywamy za dużo błonnika? Jak temu zaradzić?
- Kategoria: Napoje
Prawdopodobnie wszyscy pijemy herbaty dla przyjemności lub z przyzwyczajenia. Ale filiżanka gorącej herbaty to nie tylko przyjemność, ale i porcja zdrowia. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne popularnych gatunków herbat? I które są najzdrowsze?