Ile kofeiny jest za dużo

Wypijasz dziennie kilka filiżanek kawy i zastanawiasz się czy to nie za dużo? Rzeczywiście kofeina ma swoje zalety, ale może też stwarzać problemy. Dowiedz się, jak wiele jest zbyt wiele i kiedy należy ograniczyć jej spożycie.

Umami to piąty smak po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim, uznany oficjalnie dopiero w 2000 roku. Ludzie określają ten smak jako „rosołowy”, „mięsny” czy „cząbrowy” albo po prostu „pyszny”. Niektórzy nazywają umami „piątym zmysłem”. 

Właściwości młodego jęczmieniaMłody jęczmień (zielony jęczmień, trawa jęczmienna)  ma korzystny wpływ na nasz organizm i jest dobrym sprzymierzeńcem podczas walki i profilaktyki przed wieloma chorobami. Jakie ma właściwości odżywcze i zdrowotne? W jakich przypadkach może nam pomóc?

Korzyści zdrowotne papryczki chiliNajnowsze badania przynoszą dobre wieści miłośnikom pikantnych potraw z dodatkiem papryczki chili. Okazało się, że regularne spożywanie tej papryki zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele przewlekłych chorób, a ponadto może znacząco przedłużyć życie.

Co jeść przy suchym okuZespół suchego oka jest częstym schorzeniem. Występuje gdy wytwarzamy za mało łez, albo za szybko wyparowują one z naszego oka. Istnieje wiele metod leczenia suchego oka. Ale witaminy także mogą pomóc w zapobieganiu, a nawet leczeniu suchego oka.

Flexitarianizm czyli półwegetarianizmWegetarianizm to styl życia, który polega na całkowitym wykluczeniu produktów mięsnych z jadłospisu. Nie wszyscy są jednak w stanie zupełnie zrezygnować ze spożywania posiłków mięsnych. Jak połączyć założenia wegetarianizmu z okazjonalnym jedzeniem mięsa? Odpowiedzią jest flexitarianizm.

Dieta śródziemnomorska dla mózguPojawia się coraz więcej badań dowodzących korzyści zdrowotnych wynikających z przestrzegania diety śródziemnomorskiej. Nowe badania sugerują, że ta dieta pomaga zachować objętość mózgu oraz zatrzymać pogarszanie się funkcji poznawczych u osób w podeszłym wieku.

Czekolada dla zdrowiaCzy czekają nas czasy, gdy na receptę lekarz przepisze nam czekoladę? Według najnowszych badań jest to możliwe. Bo lista chorób, którym zapobiega jedzenie 1-2 kostek czekolady dziennie, jest coraz dłuższa.  Ale dotyczy to tylko ciemnej czekolady, o dużej zawartości kakao.

Kallerose - nowe warzywoKażdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo – kalerosse™ To wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu.

Orzechy zmniejszają ryzyko choróbDzięki bardzo dużej zawartości błonnika, niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, oraz wysokiemu poziomu przeciwutleniaczy, orzechy należą jednych z najzdrowszych i najbardziej pożywnych przekąsek. Naukowcy sugerują, że tylko jedna garść orzechów dziennie zmniejszy ryzyko wielu chorób i obniży ryzyko śmierci.

Hochland zagra z WOŚP

Już 15. stycznia 2017 r. po raz kolejny zagra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Hochland zaangażował się w akcję i już wkrótce w Polskę wyruszy foodtruck sprzedający kanapki z serami Hochland. Dochód ze sprzedaży kanapek przekazany zostanie Fundacji WOŚP.

Wszystkie tajemnice dyni

Dynia – od lat coraz częściej gości w domach Polaków. Głównie jako bohaterka kuchennych eksperymentów, ale nie tylko. Gatunków dyni jest mnóstwo. Podobnie zresztą jak sposobów jej zastosowania w kuchni czy medycynie a nawet w pielęgnacji urody.

Przepisy na tosty

Dla wielu osób chleb tostowy to sprawdzony sposób na szybkie i smaczne śniadanie. Jest pyszny zarówno w połączeniu z mięsem i warzywami, wyjęty z tostera, jak również opiekany w opiekaczu posmarowany masłem i dżemem. Czasem jednak mamy ochotę na coś bardziej oryginalnego.

Wegetarianizm w Japonii

Wegetarianizm nie jest w Japonii zjawiskiem zbyt powszechnym. Wśród wegetarian krąży nawet pogłoska, że niejedzenie mięsa w Kraju Kwitnącej Wiśni jest praktycznie niemożliwe. Tymczasem dania, w których nie ma ryb, owoców morza czy bulionu, także goszczą w japońskiej kuchni.

Ciekawostki o winie

Może być białe, czerwone albo różowe. Wytrawne lub słodkie, bądź warianty pośrednie. Białe podaje się lekko schłodzone, czerwone – w temperaturze pokojowej. Pojawia się wszędzie tam, gdzie aromatyczne sery i oliwki, ale da się dobrać odpowiednie do prawie każdej potrawy. To już wiemy. Co jeszcze?

Sposoby na niejadka

Twoja pociecha to klasyczny Tadek - Niejadek? Starasz się, wymyślasz, eksperymentujesz, a na końcu słyszysz ponure „nie chcę”? Lista ulubionych składników skraca się z dnia na dzień, a Tobie brakuje już pomysłów? Spróbuj przekonać go pysznymi naleśnikami ze szpinakiem i z serem żółtym.