Jak stosować przyprawy

Bez przypraw kuchnia nie byłaby taka sama. To właśnie one stanowią tajemny i niejednokrotnie kluczowy dodatek do potraw, który potrafi wydobyć ukryty w nich aromat lub stworzyć zupełnie nową kompozycję smaków. W czym tkwi sekret umiejętnego przyprawiania i które zioła najlepiej łączą się z danymi produktami?

Granatowe owoce lata

Letnia kuchnia jest pełna kolorów. Początek lata to radosna czerwień i róż pod znakiem truskawek, malin i arbuzów. Sierpień to więcej stonowanych barw jak np. szlachetny granat. By w tym miesiącu wprowadzić ten kolor do swojej kuchni postaw na jeżyny, aronię i jagody. Nie dość, że będzie pysznie, to jeszcze zdrowo!

Przepis na faszerowanego patisona

Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo? Jak go wykorzystać w kuchni?

Co do jedzenia w podróży

Co zabrać ze sobą do przekąszenia w podróży? To pytanie nieustannie trapi nas w sezonie wakacyjnych podróży. Smaczne i proste w przygotowaniu przekąski, które można zjeść tak zarówno w samochodzie, jak i podczas dłuższego postoju, umilą wakacyjne podróże i skutecznie poskromią apetyt. Jakie produkty spożywcze najlepiej zabrać w trasę?

Kawa przedłuży  życie

Już w przeszłości liczne badania sugerowały pozytywny wpływ kawy na nasze zdrowie. Od poprawy trawienia i pamięci, przez ochronę przed nowotworami, zmniejszenie ryzyka cukrzycy i chorób neurodegeneracyjnych po ochronę wątrony przed włóknieniem i marskością.  A najnowsze badania sugerują, że znacząco przedłuża także życie.

Jak powstają najpopularniejsze gatunki serów

Gatunków i rodzajów serów jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Z jakiego mleka powstaje Mozzarella, ile czasu dojrzewa Gouda i co wspólnego ma Roquefort z roztargnionym pastuszkiem? Pytania te nigdy więcej nie pozostaną bez odpowiedzi!

Przepis na kurczaka polecany dla sportowców

Filet z kurczaka oraz warzywa to ulubione składniki w diecie sportowców i amatorów aktywności fizycznej. A to dlatego, że dostarcza wszystkich najważniejszych wartości odżywczych, w tym tak istotnego przy budowie mięśni, pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. 

Błonnik gryczany - przepisy

Gryka jest źródłem wielu cennych przeciwutleniaczy, cechuje ją wysoka zawartość błonnika, a jednocześnie niski poziom węglowodanów. Błonnik gryczany można dodawać m.in. do kefirów, jogurtów, czy pieczywa. Poznaj bliżej ten produkt i przygotuj z jego dodatkiem koktajl oraz ciastka owsiane. 

Co przygotować na piknik?

Kraciasty koc i kosz ze smakołykami to niemalże synonim każdego pikniku. Skąd się wziął piknik? Co powinno się znaleźć w piknikowym koszyku? Jako piknikowe menu proponujemy smakowite tartaletki z serem, szynką i piklami oraz sajgonki z serem i warzywami. 

Dlaczego sięgać po mniej znane zboża

Moda lubi powracać – również ta kulinarna! Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków? 

Jak łączyć produkty spożywcze

Wiele słyszy się o diecie rozdzielnej i nie łączeniu produktów z różnych grup piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, ale czy takie działanie ma swoje naukowe uzasadnienie? Jak powinno dobierać się produkty, by przynosiły tylko korzyści dla naszego organizmu? Gdzie szukać inspiracji?

Mleko na depresję

Często zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te o niskiej zawartości tłuszczu w trosce o linię i obawiając się nadmiaru niezdrowych tłuszczów nasyconych. I słusznie, ale niskotłuszczowy nabiał ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale i psychiczne.

Jakie sery je się w Europie?

Brie, Gouda, Cheddar, a może Brunost? Gatunków i rodzajów sera jest mnóstwo, a ich smakoszy więcej, niż można by się spodziewać. Co ciekawe, każdy kraj ma swojego serowego faworyta, który niekiedy staje się nawet symbolem samego państwa, otrzymując etykietę „must eat”. 

Listeria w sałacie

Listerioza to wysoce zakaźna i potencjalnie groźna choroba, do której dochodzi po infekcji bakterią Listeria monocytogenes. Bakterię roznoszą zwierzęta, więc do infekcji dochodzi najczęściej po spożyciu skażonego mięsa, wędlin czy nabiału. Ale nie tylko.

Ile kofeiny jest za dużo

Wypijasz dziennie kilka filiżanek kawy i zastanawiasz się czy to nie za dużo? Rzeczywiście kofeina ma swoje zalety, ale może też stwarzać problemy. Dowiedz się, jak wiele jest zbyt wiele i kiedy należy ograniczyć jej spożycie.

Umami to piąty smak po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim, uznany oficjalnie dopiero w 2000 roku. Ludzie określają ten smak jako „rosołowy”, „mięsny” czy „cząbrowy” albo po prostu „pyszny”. Niektórzy nazywają umami „piątym zmysłem”.