Smaczne prezenty mikołajkowe

Najlepsze prezenty to takie, w których przygotowanie wkłada się serce i poświęca się na nie czas. Jak możemy w tym roku w Mikołajki zaskoczyć najbliższych i jednocześnie wprawić ich w świąteczny nastrój? Łącząc własną wyobraźnię z ulubionymi smakołykami i przyrządzając przepyszne oraz absolutnie wyjątkowe śniadanie. Na taki prezent z pewnością nie wpadłby nawet sam święty Mikołaj

Co zrobić z jarmużu

Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. A dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz

Pikantne jedzenie rozgrzewa

Coraz niższe temperatury na dworze skłaniają przede wszystkim do zmiany garderoby. Tymczasem równie skutecznie, co strój „na cebulkę”, rozgrzeją nas składniki, które dodamy do jesienno-zimowego jadłospisu. Pikantne dodatki swoim ostrym smakiem przegnają wrażenie chłodu, a na dodatek pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.

Kiszonki - z czym najlepsze

Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności.

Wartości odżywcze gęsiny

Walory smakowe, wysoka zawartość białka, bogactwo składników mineralnych i witamin, a także umiarkowana zawartość tłuszczu dobrej jakości - to najważniejsze zalety gęsiny. Do sięgania po nią zachęcali organizatorzy II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”.

Grzybowe inspiracje

Początki jesieni to zarazem wymarzony czas dla wielbicieli grzybowych specjałów. Borowiki, koźlarze, maślaki, podgrzybki, gąski i kurki to zaledwie początek długiej listy gatunków jadalnych. Jakie są najpopularniejsze sposoby przyrządzania grzybów? Z czym łączyć prawdziwki? Jak przyprawiać kurki?  A ponadto przepis na pyszny krem z grzybów leśnych zapiekany z serem.

Dania jednogarnkowe

Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Dania jednogarnkowe są nie tylko mało skomplikowane ale i apetyczne. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?

Przepis na polentę

Receptura i nazwa prostego, lecz sycącego dania jakim jest polenta, powstała już kilka tysiącleci temu. Ten znany od wieków specjał kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, gdzie serwowany jest na kilka odmiennych sposobów. Polenta ze świeżymi i soczystymi pomidorami, wyrazistym serem oraz odrobiną aromatycznego, świeżego tymianku stanowić będzie świetnym daniem na kolację.

Jak stosować przyprawy

Bez przypraw kuchnia nie byłaby taka sama. To właśnie one stanowią tajemny i niejednokrotnie kluczowy dodatek do potraw, który potrafi wydobyć ukryty w nich aromat lub stworzyć zupełnie nową kompozycję smaków. W czym tkwi sekret umiejętnego przyprawiania i które zioła najlepiej łączą się z danymi produktami?

Granatowe owoce lata

Letnia kuchnia jest pełna kolorów. Początek lata to radosna czerwień i róż pod znakiem truskawek, malin i arbuzów. Sierpień to więcej stonowanych barw jak np. szlachetny granat. By w tym miesiącu wprowadzić ten kolor do swojej kuchni postaw na jeżyny, aronię i jagody. Nie dość, że będzie pysznie, to jeszcze zdrowo!

Przepis na faszerowanego patisona

Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo? Jak go wykorzystać w kuchni?

Co do jedzenia w podróży

Co zabrać ze sobą do przekąszenia w podróży? To pytanie nieustannie trapi nas w sezonie wakacyjnych podróży. Smaczne i proste w przygotowaniu przekąski, które można zjeść tak zarówno w samochodzie, jak i podczas dłuższego postoju, umilą wakacyjne podróże i skutecznie poskromią apetyt. Jakie produkty spożywcze najlepiej zabrać w trasę?

Kawa przedłuży  życie

Już w przeszłości liczne badania sugerowały pozytywny wpływ kawy na nasze zdrowie. Od poprawy trawienia i pamięci, przez ochronę przed nowotworami, zmniejszenie ryzyka cukrzycy i chorób neurodegeneracyjnych po ochronę wątrony przed włóknieniem i marskością.  A najnowsze badania sugerują, że znacząco przedłuża także życie.

Jak powstają najpopularniejsze gatunki serów

Gatunków i rodzajów serów jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Z jakiego mleka powstaje Mozzarella, ile czasu dojrzewa Gouda i co wspólnego ma Roquefort z roztargnionym pastuszkiem? Pytania te nigdy więcej nie pozostaną bez odpowiedzi!

Przepis na kurczaka polecany dla sportowców

Filet z kurczaka oraz warzywa to ulubione składniki w diecie sportowców i amatorów aktywności fizycznej. A to dlatego, że dostarcza wszystkich najważniejszych wartości odżywczych, w tym tak istotnego przy budowie mięśni, pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. 

Błonnik gryczany - przepisy

Gryka jest źródłem wielu cennych przeciwutleniaczy, cechuje ją wysoka zawartość błonnika, a jednocześnie niski poziom węglowodanów. Błonnik gryczany można dodawać m.in. do kefirów, jogurtów, czy pieczywa. Poznaj bliżej ten produkt i przygotuj z jego dodatkiem koktajl oraz ciastka owsiane.