Przepis na wiosenne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to tradycyjne i proste danie, znane w każdym polskim domu. Najlepiej smakują te przyrządzone samodzielnie, są pyszne i chrupiące. My proponujemy dla odmiany placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi w duecie z kremowym sosem serowo-cebulowym.

Jaja faszerowane łososiem

Pachnące szynki, smakowite pasztety oraz jaja na kilka sposobów – każdy zna tradycyjny kanon potraw, które goszczą na stole podczas wielkanocnego śniadania. Czasem warto jednak spróbować uciec od kulinarnej rutyny i przygotować klasyczne smakołyki w nowej, ciekawej odsłonie.

Przepis na chipsy ziemniaczane

Komercyjne chipsy do zdrowych nie należą. Zawierają nie tylko ogromne ilości tłuszczu ale i różnego rodzaju konserwanty. Lepiej więc przygotować własną zdrową przekąskę. Proponujemy beztłuszczowe chipsy ziemniaczane, które bez trudu przygotujesz we własnej kuchni w przeciągu kilku minut.

Parzenie kawy i herbaty

Aromatyczna kawa o poranku i gorąca herbata wieczorem – oto duet, bez którego trudno wyobrazić sobie dobry dzień. W jaki sposób parzyć ulubione napoje, by wydobyć ich smak oraz korzystne właściwości?

Zakochani wiedzą, że 14 luty to święto pełne wyzwań. Samodzielnie przygotowana kolacja świetnie sprawdzi się w tym wyjątkowym dniu. Nawet makaron może być wyjątkowy. Przedstawiamy dwa niebanalne sposoby na ten wyjątkowy wieczór.

Przepis na spaghetti z pulpecikamiSpaghetti z pulpecikami to jedna z typowo włoskich potraw. Danie to charakteryzuje się przede wszystkim delikatnym, puszystym sosem. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak urodziny, imieniny czy po prostu uroczyste kolacje w gronie najbliższych.

regionalne-specjaly-bozonarodzenioweBrukowiec kujawski, Siuśpaj, Fefernuski kociewskie, Juha. Co łączy te potrawy? Wbrew pozorom, odpowiedź jest prosta - Wigilia. Przedstawiamy alfabet regionalnych przysmaków, królujących na wigilijnych i bożonarodzeniowych stołach w różnych regionach Polski.

przepis-swieta-introNieodłącznym elementem Świąt jest wielkie gotowanie i ucztowanie przy stole. Barszcz z uszkami i smażony karp w Wigilię oraz pyszne mięsiwa w Pierwszy i Drugi Dzień Świąt – to już bożonarodzeniowy kanon. Przedstawiamy przepisy na tradycyjne potrawy w nowej odsłonie.

Klasyka-na-nowoW okresie świątecznym szczególną wagę przywiązujemy do tradycji; pielęgnujemy obrzędy związane z Bożym Narodzeniem, a naszym bliskim podajemy zwyczajowe potrawy. A może korzystając z tradycyjnych składników przyrządzić świąteczne potrawy w nowej odsłonie.

gotujmy-zupy-photoxpress 10995231Kiedyś zupa była obowiązkową częścią każdego obiadu. I mimo, że dziś o tym zapominamy, to zupy wciąż powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Jest to szczególnie ważne zimą, ze względu na rozgrzewające i dietetyczne właściwości tego dania.

ser-photoxpress 594689Coraz chłodniejsze i krótsze dni to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami. Większości z nas o tej porze roku dokucza chandra i znaczne pogorszenie nastroju. Lekarstwem na te bolączki może okazać się odpowiednia dieta. Sprawdź nasz przepis na dobry humor.

cannelloni-przepisDługie, chłodne jesienne popołudnia to doskonała okazja na oddanie się pasji kulinarnej, poeksperymetowanie w kuchni i przygotowanie pysznych dań. W okresie jesienno-zimowym możemy sobie pozwolić na bardziej treściwe posiłki.