Przepis na rozgrzewający bigos

Król naszego stołu. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych w świecie polskich potraw. W każdym domu przepis na niego jest inny i jedyny w swoim rodzaju. Podpowiadamy, jak przygotować pyszny bigos. Do wszystkich składników trzeba dodać dużą dawkę serca i cierpliwości. Wtedy będzie to najlepszy bigos świata!

Pomysły na andrzejkowy wieczór

Wróżby z wosku, ścieżka z butów, karteczki z imionami, czy przewidywanie przyszłości z fusów po kawie – z tego wręcz słyną Andrzejki. Dodajmy do tego jeszcze barwne i nietuzinkowe przebrania oraz makijaże, ciekawie przystrojone wnętrze i przepyszne przekąski, a ostatni wieczór listopada może być niezapomniany.  

Przepis na meksykańską quesadille

Za oknem jesień, która rządzi się swoimi prawami: deszcz, mgły, przymrozki i brak słońca. Letnie, upalne dni już dawno za nami. Przetrwanie tej pory roku nie należy do najłatwiejszych, ale jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Jednym z nich są podróże – chociażby te kulinarne. Gorący Meksyk w środku jesieni? 

Przepisy na rozgrzewające zupy

Kiedyś była tanim posiłkiem, który miał nasycić żołądek, później wstępem do kulinarnej uczty, a dziś na stałe zagościła na salonach i w domowych talerzach. Zupa, bo o niej mowa, stała się kultową potrawą naszych czasów i słusznie – nie dość, że robi się sama, ma też wiele cennych zalet.

Przepis na pieczonego kurczaka z dynią

Gdy na zewnątrz robi się szaro i ponuro, w kuchni warto sięgnąć po… kolorowe skarby jesieni! Kulinarną królową tej pory roku jest niewątpliwie dynia. Wyjątkowa i pełna witamin - idealnie komponuje się z delikatnym mięsem Kurczaka Zagrodowego.

Przepis na stromboli

Spotkania z przyjaciółmi to dobry pretekst do tego, aby spróbować nowych, nieznanych nam dotąd potraw. W planowaniu dań często sięgamy do specjałów kuchni włoskiej – makarony czy pizza to standardowe punkty menu. Dziś przedstawiamy stromboli – alternatywę dla popularnej i wszystkim nam znanej pizzy. 

Przepisy na szybki posiłek

Szybko, tanio i pożywnie – te trzy określenia przychodzą na myśl, gdy mówimy o studenckim obiedzie. Wraz z rozpoczęciem roku akademickiego warto zastanowić się co zrobić, żeby akademicki obiad nie ograniczał się tylko do tostów i jajecznicy, a nadal był tani i prosty?

Zdrowa kuchnia wegetariańska

Wegetarianizm może być sposobem na długie i zdrowe życie. Ale przechodząc na dietę wegetariańską musimy szczególnie zadbać o to, by nie doprowadzić do niedoboru składników odżywczych, co może negatywnie odbić się na stanie naszego zdrowia.

Przepisy na jesienne dania

Każda z pór roku rozpieszcza nas obfitością smaków i aromatów świeżych warzyw i owoców. Jesienią  jest wyjątkowo smacznie, kolorowo i zdrowo. Podpowiadamy które warzywa warto jeść o tej porze roku, aby w pełni wykorzystać ich bogactwo witamin i minerałów.

Przepis na gulasz z makaronem

Gulasz to węgierskie danie narodowe, którego podstawowe składniki to mięso, papryka i cebula. Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę innej wersji to propozycja na zbliżające się jesienne dni. Doskonała w połączeniu z makaronem w kształcie pierożka.

Przepisy na dania z warzyw sezonowych

Chociaż sierpień to ostatni miesiąc wakacji, na straganach wciąż możemy znaleźć bogactwo pysznych sezonowych warzyw. Nacieszmy się nimi zanim nadejdą chłodne dni i przygotujmy oryginalne potrawy, których smak kojarzy nam się z latem.

Kulinarne ciekawostki

Wydaje Ci się, że polska kuchnia nie ma przed Tobą tajemnic? Przekonaj się czy znajomość produktów spożywczych jest dla Ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień polskiej żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia.