Marchewka w kuchni

Marchew – niby pospolite warzywo, a trudno wyobrazić sobie bez niej polską kuchnię. Oprócz walorów smakowych ma też wiele wartościowych składników. I nawet jeśli za nią nie przepadamy, starajmy się przemycać ją w przyrządzanych potrawach bo zwyczajnie warto! 

Podstawowe przyprawy w kuchni

Jeśli zastanawiacie się, czy istnieją proste sposoby na wydobycie z potraw ich najlepszych cech, odpowiadamy – zdecydowanie tak. Oto kilka kulinarnych dodatków, które nie tylko odmienią, ale także wzbogacą smak i zapach przyrządzanych dań. 

Kuchenne triki

Spryt ułatwia życie i niezaprzeczalnie ratuje nas w trudnych sytuacjach. Ta cecha jest też nieoceniona w kuchni. Znajomość pewnych sprawdzonych trików kulinarnych pomaga zaoszczędzić czas, pieniądze i nerwy. Przedstawiamy sprytne sposoby, dzięki którym z łatwością poradzicie sobie w kuchni.

Dobieramy przyprawy do potraw

Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Przyprawy nie tylko wydobywają smak potrawy, ale i poprawiają trawienie, a nawet mają właściwości lecznicze. Przyprawianie potraw to prawdziwa sztuka, my podpowiadamy jakie przyprawy pasują do konkretnych potraw.

Walentynkowy filet z indyka

Wielkimi krokami zbliża się święto zakochanych. Dzień, w którym pozytywne emocje udzielają się każdemu. I choć niektórzy twierdzą, że Walentynki to jedynie amerykański wymysł, to warto, by tego dnia  sprawić swojej drugiej połówce smakowitą niespodziankę.

Walentynki w kuchni

Sposobów na zdobycie serca lub uwagi ukochanej osoby jest wiele. Możemy wręczyć miły drobiazg, zorganizować wycieczkę albo kupić piękny bukiet kwiatów. Jednak najpiękniejsze prezenty to te, które wykonamy sami, na przykład quiche na walentynkową kolację.

Zupa krem z pieczonych buraków

Czerwone buraki stają się coraz popularniejsze. I nic dziwnego, bo poza walorami odżywczymi, mają również niebagatelne wlaściwości zdrowotne. Warto, by gościły na naszych stołach jak najczęściej. Jeśli znudziły nam się buraki jako jarzynka czy barszczyk, warto poeksperymentować z nowymi przepisami.

Przepis na serowe paluchy

W czasie karnawałowej domówki doskonale sprawdzą się poręczne przekąski typu finger food, które możemy jeść bez użycia sztućców. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych potraw, świetną propozycją będą francuskie paluchy serowe, które przygotujemy w szybki i prosty sposób. 

Przepisy na kremy raw

Raw food” to termin, który dosłownie oznacza surową żywność. Obecnie w każdym polskim mieście znajdziemy choć jedną restaurację podającą takie dania, co świadczy o rosnącej popularności tej niebanalnej kuchni w Polsce. My proponujemy proste przepisy na surowe kremy do babeczek.

Przechowywanie produktów spożywczych

To czy dany produkt przechowujemy w lodówce czy na blacie kuchennym często zależy od naszych przyzwyczajeń i nawyków wyniesionych z domu rodzinnego. Ale właściwe przechowywania świeżych produktów jest trochę bardziej skomplikowana, niż mogłoby się wydawać.

Przepisy na wigilijną rybę

Tradycja nakazuje, aby podczas wigilijnej wieczerzy na stołach obowiązkowo znalazły się ryby. Obok przypisanego im znaczenia religijnego, są symbolem obfitości, siły i zdrowia. Tajemnica ich magicznego, świątecznego smaku kryje się w odpowiednim dobraniu przypraw, dodatków lub sosów.

Przedświąteczne wskazówki kulinarne

Święta za pasem. Zanim zasiądziemy z najbliższymi przy świątecznym stole trzeba przygotować to, co będziemy wspólnie spożywać. Co zrobić, by barszcz nie stracił koloru? O czym trzeba pamiętać kupując karpia? Jak gotować łazanki? Co zrobić, by sałatka warzywna była nie tylko smaczna, ale i zdrowa?