Przepisy na letnie dni

Menu na letni dzień: chłodnik pomidorowy, sałatka z filetem z kurczaka i pana cotta z malinową kruszoną oraz miętowym pudrem. Brzmi pysznie prawda? Specjały te można przygotować z produktów polskich firm. Ich wykonanie jest łatwe i szybkie, a efekty? Oszałamiające!

Meksyk w kuchni

W ostatnich latach wielką popularność zdobyła nad Wisłą kuchnia meksykańska oraz jej teksańska wersja, czyli tzw. Tex-Mex. Choć oryginalne receptury zawierają wiele składników trudno dostępnych w Polsce, można je łatwo zastąpić i przystosować przepisy do rodzimych warunków.

Grillujemy ser na gorąco

Sezon grillowy w pełni! Podczas weekendów i coraz cieplejszych wieczorów imprezy przy grillu cieszą się ogromną popularnością. Wszystko to za sprawą wyjątkowego smaku dań z rusztu. W tym sezonie warto spróbować oryginalnych przepisów, bo grill to już nie tylko tradycyjne szaszłyki i karkówka.

Nawyki żywieniowe Polaków

Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele ciekawostek znajdziemy w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia”.

Zdrowe pulpeciki drobiowe z warzywami

Wprowadzając stopniowo zróżnicowane posiłki do diety malucha, dbamy o to, by były one pożywne i zdrowe. Drobiowo-warzywne pulpeciki to smaczna i lekkostrawna propozycja obiadku dla dziecka. Ale wyśmienite kuleczki z pewnością zasmakują także dorosłym.

Niespodzianka na Dzień Mamy

W Dzień Matki chcemy, aby nasze mamy poczuły się wyjątkowo, żeby ten dzień był dla nich inny niż wszystkie. Może tak być, jeśli wyręczysz mamę w codziennych kulinarnych obowiązkach, przygotowując dla niej pyszne potrawy. Zadbaj o to, aby jedzenie było nie tylko smakowite, ale również kusiło niebanalną formą.

Oryginalny przepis na grilla

Kiełbasa, kaszanka, karczek czy skrzydełka – produkty, które tworzą klasyczne, grillowe menu. Nie pozwól, aby nuda zagościła w Twoim ogrodzie! Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zaproponuj im coś, co nie tylko zachwyci podniebienia, ale i zwróci uwagę swoją niebanalną formą.

Przepisy na śniadania

Każdy dzień powinniśmy rozpocząć od zdrowego i pełnowartościowego posiłku, a zbliżające się święto stanowi dodatkową ku temu motywację. Już 24 kwietnia będziemy obchodzić Europejski Dzień Śniadania. W jaki sposób go uczcić? Przygotowując odpowiedni posiłek! Proponujemy 4 proste i sprawdzone przysmaki.

Wiosenne porządki w lodówce

Czas zacząć wiosenne porządki – również w lodówce. Większość z nas nie zdaje sobie z tego sprawy, ale odpowiednie przechowywanie pokarmów spowalnia rozmnażanie się szkodliwych patogenów. Podpowiadamy, w jaki sposób układać żywność, aby jak najdłużej zachowała świeżość.

Dzień Książki od kuchni

Czytanie, pomimo niskiego poziomu czytelnictwa, nadal uznajemy za jedną z najlepszych form rozrywki. Panie w tym celu najchętniej sięgają po romanse oraz… książki o tematyce kulinarnej. A może połączyć staropolskie zwyczaje i współczesną pasję do gotowania?

Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami

Wielkanoc to czas radosnych chwil spędzonych z bliskimi. Na rodzinne spotkania przygotowujemy tradycyjne świąteczne dania i wykwintne potrawy. Na świąteczny obiad proponujemy niebanalny przepis na kaczkę marynowaną w nalewce majerankowej i pieczoną z jabłkami.

Świąteczne jajko inaczej

Faszerowane, w tatarskim sosie, z majonezem, pływające w żurku – pomysłów na wielkanocne potrawy z jajkami jest wiele. Jak je przyrządzić, aby zaskoczyć domowników w te święta? Oto nasze, mniej znane w polskiej kuchni, propozycje.