Inspiracje na temat świątecznych przepisówTradycyjne polskie potrawy to kwintesencja rodzinnych świąt. W wielu domach niektóre dania przygotowywane są raz do roku, co podkreśla uroczystą i radosną atmosferę. Klasyczne menu warto jednak delikatnie urozmaicać – takie wariacje mogą być miłym kulinarnym zaskoczeniem.

Przepisy na jesienne chłodyOdpowiednio przygotowane i doprawione potrawy nie tylko zaspokajają głód, ale także rozgrzewają. Sok, zupa i ciasto z przyprawami korzennymi to idealne propozycje dla zmarzluchów. Z kolei m.in. dla miłośników aktywności na świeżym powietrzu powstały samopodgrzewające się dania, dzięki idealne gdy nie ma dostępu do wody i ognia.

Andrzejkowe przepisy30 listopada zbliża się wielkimi krokami, a Ty nie masz pomysłu na kulinarne pyszności? Specjalnie dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli przygotować się na imieniny św. Andrzeja przedstawiamy 3 alternatywne i proste przepisy na smaczne dania na  Andrzejki, które doskonale sprawdzą się jako przekąski finger-food.

Japonia to nie tylko sushi

Z czym kojarzymy kuchnię japońską? Zdecydowanie z sushi. Jednak danie to nie jest jedyną, wartą spróbowania, japońską potrawą. Odwiedzając Kraj Kwitnącej Wiśni lub azjatycką restaurację możemy spróbować wielu rodzajów zup, które smakiem zdecydowanie odbiegają od europejskich dań. 

Przepisy na rozgrzewające dania

Jesień i nadchodząca zima to trudny czas dla naszego zdrowia. Mało słońca, leniwe popołudnia na kanapie i monotonne menu nie pozostają bez wpływu na układ immunologiczny. Kluczem do jego wzmocnienia jest odpowiednio skomponowana dieta, bogata w składniki mineralne i witaminy.

Przepisy na dania z ziemniaków

Jedno warzywo, kilka nazw gwarowych i tysiące sposobów na jego przygotowanie. Najwyższy czas sięgnąć po pyry, grule lub kartofle i przyrządzić z nich ciepłe i sycące dania. Wspólnie z laureatami programu promocyjnego „Doceń polskie” zachęcamy do wypróbowania pięciu przepisów na ziemniaczane specjały.

Przyjęcie na Hallowen

Od kilku lat w przeddzień Zaduszek w wielu polskich domach organizowane są wyjątkowe zabawy. Do zaaranżowanych na wzór zamku hrabiego Drakuli wnętrz przybywają goście przebrani za wampiry lub inne upiorne postacie. Wszyscy opowiadają sobie straszne historie lub oglądają ulubione horrory....

Jak uniknąć strat produktów żywnościowych

Przebarwione owoce, zwiotczałe warzywa, przeterminowany jogurt czy zaschnięty bochenek chleba. Brzmi znajomo? Co zatem zrobić, aby otwierając lodówkę znaleźć w niej jedynie produkty, po które bez obaw możemy sięgnąć i jednocześnie nauczyć się ekologicznego podejścia w kuchni?

Zupa dyniowa

Bez zupy wiele osób nie wyobraża sobie zestawu obiadowego. A że w powietrzu czuć jeszcze lato, choć jesień powoli daje o sobie znać, idealną propozycją jest aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni. Od delektowania się jej smakiem dzieli tylko siedem kroków. 

Jak jeść sushi

 Dania kuchni azjatyckiej są odmienne od europejskich nie tylko smakiem i wyglądem, ale też sposobem spożywania. Doskonałym przykładem jest sushi, którego jedzeniu towarzyszy etykieta. Jej naruszenie może obrazić osobę przygotowującą danie i współtowarzyszy.

Co do szkoły zamiast kanapek

Pierwszy dzwonek już  za pasem, a wraz z nim coroczny problem… Co przygotować dziecku na śniadanie, aby zostało zjedzone ze smakiem? Pierwsze co przychodzi na myśl to oczywiście tradycyjne  kanapki – łatwe, szybkie i pożywne. Niestety traktowane przez najmłodszych jako poranny przymus. 

Przepisy na polskie dania

Żółty ser, majonez, gotowe krążki z ciasta pierogowego, żurawina zamknięta w słoiczku oraz boczniaki. Co łączy te produkty? Wszystkie są produkowane w naszym kraju, każdy z nich jest składnikiem dania, które warto przyrządzić z okazji nadchodzącego Dnia polskiej żywności.