przepisy-dyniowe-photoxpress 8988354Sezon na dynię trwa. A w odpowiednich warunkach może być przechowywana nawet kilka miesięcy. Warto to wykorzystać, by przygotować smaczne i zdrowe dania z dyni. A warto, bo dynia przy niewielkiej ilości kalorii, ma spore wartości odżywcze.

spaghetti-bolonese-photoxpress 4394790-introSpaghetti to najpopularniejszy typ makaronu, ale także nazwa dania, które kocha większość Europejczyków. Podstawowymi potrawami, które określa się mianem spaghetti, jest bolognese, napoli oraz carbonara. Proponujemy 3 podstawowe przepisy na pyszne spaghetti.

jesienne-smaki-photoxpress 4438668Każda pora roku charakteryzuje się innym smakiem. Wiosna kojarzy się nam z nowalijkami, lato z soczystymi owocami, zima z wigilijnym jedzeniem. Jak zatem smakuje jesień? Jak wykorzystać jesienne warzywa i owoce?

gotujemy-makaron-sxc.hu 266901Na Światowy Dzień Makaronu przypadający 25 października, przygotowaliśmy kilka makaronowych porad. W gruncie rzeczy gotowanie makaronu nie należy do najprostszych kulinarnych czynności. Ilość wody, soli czy oliwy często potrafi zgubić niedoświadczonych kucharzy.

kotlety-bezmiesne-photoxpress 4195450Kotlety wróciły do łask! Proponujemy wegetariańskie kotlety - lekkie, smaczne, łatwe do zrobienia, a przy tym smakujące wybornie zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można je podawać z ziemniakami, ryżem, kluseczkami, makaronami, surówkami, gotowanymi warzywami, frytkami...

zupa-warzywno-serowaZupa to nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu posiłek, ale też źródło wielu witamin i składników mineralnych. Z uwagi na rozgrzewające właściwości, zupa to idealna potrawa na jesienne chłody. Proponujemy warzywno-serowy krem z chipsami z buraków.

jesienne-przepisyOto trzy przepisy na smaczne i sycące potrawy idealne na coraz chłodniejsze dni. Warzywna zapiekanka, leczo z bobem i pieczeń wołowa – sięgnij po fartuszek i sprawdź, która potrawa stanie się Twoją ulubioną tej jesieni!

chleb-dyniowy-photoxpress 6173327Chrupiąca skórka, puszysty środek i dyniowy aromat, a wszystko to w energetycznym, pomarańczowym kolorze. Chlebek dyniowy urzeka lekko słodkawym smakiem i długotrwałą świeżością. Pieczemy go z użyciem dojrzałych, jesiennych dyń.

szybki-posilek-sxc.hu 1177626 62641437W dzisiejszych czasach żyjemy szybko. Mamy mało czasu na gotowanie i dbanie o swoje zdrowie. W ciągu dnia często sięgamy po przekąski i tak zwane zapychacze, które nie dostarczają nam potrzebnych witamin, a dodatkowo niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie.

zapiekanka-grzybowo-serowa-mJesienią organizm domaga się bardziej sycących i treściwych dań. Dobrym pomysłem na obiad mogą być zapiekanki. Warto wykorzystać pełnię sezonu grzybowego i przygotować zapiekaną potrawę na bazie ziemniaków, z aromatycznymi grzybami i żółtym serem.

liofilizacjaKonieczność konserwowania i utrwalania żywności jest konsekwencją rozwoju cywilizacji. Spośród wielu metod utrwalania żywności coraz bardziej popularna jest liofilizacja, która pozwala zachować maksymalnie dużo wartości odżywczych świeżego produktu.

tarta-z-warzywamiFrancuski quiche, w Polsce częściej nazywany po prostu tartą, to połączenie pysznego kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem i jajeczno-śmietanowym sosem. Warto wykorzystać obfitość jesiennych warzyw, by upiec quiche, zwłaszcza, że nie potrzeba na to wiele czasu.