gotujmy-zupy-photoxpress 10995231Kiedyś zupa była obowiązkową częścią każdego obiadu. I mimo, że dziś o tym zapominamy, to zupy wciąż powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Jest to szczególnie ważne zimą, ze względu na rozgrzewające i dietetyczne właściwości tego dania.

kotlety-bezmiesne-photoxpress 4195450Kotlety wróciły do łask! Proponujemy wegetariańskie kotlety - lekkie, smaczne, łatwe do zrobienia, a przy tym smakujące wybornie zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można je podawać z ziemniakami, ryżem, kluseczkami, makaronami, surówkami, gotowanymi warzywami, frytkami...

szybki-posilek-sxc.hu 1177626 62641437W dzisiejszych czasach żyjemy szybko. Mamy mało czasu na gotowanie i dbanie o swoje zdrowie. W ciągu dnia często sięgamy po przekąski i tak zwane zapychacze, które nie dostarczają nam potrzebnych witamin, a dodatkowo niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie.

makaron-wegetarianie-photoxpress 10037798Niektórzy uważają, że to tylko sposób odżywiania, zainteresowani tłumaczą, że to styl ich życia. Mowa o coraz bardziej popularnym wegetarianizmie. Zwolenników z roku na rok jest coraz więcej. Szacuje się, że w Polsce wegetarian jest już około 2 milionów.

soczysty-kurczak-photoxpress 11228893Przygotowanie smacznego i soczystego kurczaka wydaje się być bardzo łatwe. To jednak tylko pozory. Podpowiadamy co zrobić, by mięso nie było suche, a skórka złocista i przyjemnie chrupiąca. I jak przygotować smaczny rosół.

alergia-pokarmowa-photoxpress 6967795Reakcje po spożyciu alergizującej żywności mogą być groźne. Jak zmniejszyć ryzyko ataku alergii pokarmowej? Jak zabezpieczyć się przed atakiem alergii pokarmowej w domu? I jak jej uniknąć jeśli spożywamy posiłek poza domem?

polub-gotowanie-photoxpress 7227724Nie wszyscy lubimy gotować. Mimo to z zazdrością patrzymy na kulinarną pasję Pascala Brodnickiego, Nigelli Lawson czy Roberta Makłowicza. Zdradzamy sposoby, które pozwolą polubić gotowanie i przemienić nasze kuchenne zmagania w dobrą zabawę.

slodki-koniec-lata-m-fot.eXis-sxc.huWakacje powoli dobiegają końca, ale lato nadal trwa. Do dyspozycji wciąż mamy pyszne, świeże owoce z których można przygotować lekkie i chłodzące desery. Odpowiednio dobrane wino dodatkowo podkreśli ich smak.

domowe-przetworyNie musimy posiadać specjalnych umiejętności i profesjonalnego sprzętu. Aby zrobić przetwory wystarczy zebrać warzywa z ogródka lub kupić je na targu i mieć pod ręką sprawdzone przepisy. Podpowiadamy, jak postępować, by wszystkie przetwory się udały.

przypalone-mieso-rakotworcze-sxc.hu 1163401Spalone mięso z grilla to nie tylko zepsuty smak potrawy. Konsekwencje zdrowotne takiego menu są znacznie gorsze, bo w trakcie spalania powstaje wiele rakotwórczych substancji chemicznych. Zobacz jakich i jak temu zapobiec.

zielone-warzywaRozpoczyna się sezon na zielone warzywa. Niektóre z nich już możemy kupić, a inne niebawem. Co takiego mają w sobie zielone warzywa, że warto po nie sięgać? Jak je przyrządzać, by menu z ich udziałem nie było nudne? Sprawdźmy!

otreby-owsiane-sxc.hu 186898Otręby owsiane wysokobłonnikowe to królestwo błonnika spożywczego. Zawierają również wszystkie podstawowe składniki pokarmowe takie jak: sole mineralne, węglowodany, białko, tłuszcze oraz witaminy z grupy B. I wcale nie musisz ich jeść tylko z jogurtem!

dobor-wina-do-posilkuOdpowiednie skomponowanie wina z potrawą lub jego głównym składnikiem sprawia, że posiłek nabiera zupełnie nowego, czasem zaskakującego smaku. Zapoznaj się z radami eksperta na temat właściwego doboru wina do potraw.

grillowanieKulinarna uczta na świeżym powietrzu, w otoczeniu zieleni i w doborowym towarzystwie – marzymy o niej już od kilku miesięcy. Zanim jednak skosztujemy pierwszej w tym sezonie karkówki, warto sprawdzić, czy o grillowaniu rzeczywiście wiemy wszystko.

Błędy w kuchniPrzesolone ziemniaki, przypalona za mocno pieczeń, za gęsty sos lub zbyt wodnista zupa? Każdemu mogą zdarzyć się wpadki w kuchni. Podpowiadamy jak naprawić wiele z podobnych błędów, nawet wówczas, gdy goście pukają już do drzwi.

pikantna-jesienMiłośnicy ostrych smaków nie wyobrażają sobie kuchni bez pieprzu, chili czy tabasco. Nic dziwnego - dodane do potraw sprawiają, że dania nabierają niezwykłej wyrazistości. Warto jednak wiedzieć, że pikantne jedzenie jest też korzystne dla naszego zdrowia.

kuchnia-wloska-sxc.hu_1181955Z wakacji we Włoszech coraz częściej przywozimy przede wszystkim smaki i zapachy. A dostępność produktów i składników prosto z Włoch sprawia, że kuchnia śródziemnomorska coraz częściej wypiera popularnego schabowego.

gotowanie-m-photoxpress_4218314Zawsze przypalasz czosnek, makaron skleja się, kotlet wychodzi łykowaty, a sos gumowaty? Zobacz jak uniknąć typowych błędów popełnianych przy gotowaniu, smażeniu czy pieczeniu oraz jak wybrać właściwe akcesoria kuchenne.