Spis treści

 

A więc zaczynamy!

Potrzebujemy:

Naczynie do kiełkowania.
Najlepiej zaopatrzyć się w gotową kiełkownicę w formie piętrowego naczynia z przezroczystego tworzywa z kilkoma szalkami, w których rozkłada się nasiona i zrasza wodą. Kiełkownice takie można kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością. Są idealne do mniejszych nasion (rzeżucha, lucerna, rzodkiewka, gorczyca, kozieradka itp.). Większe nasiona (soja, groch, soczewica) lepiej jest hodować w słoiku. Potrzebujemy do tego słoik 0,5-1l i specjalną zakrętkę z siatką (czasami dostępne w sklepach ze zdrową żywnością ale trudno dobrać średnicę zakrętki do średnicy słoika) albo po prostu gazę i gumkę recepturkę.

Jeśli nie masz potrzebnych naczyń pod ręką możesz też założyć hodowlę na zwykłym talerzu przykrytym mokrą ligniną.

Nasiona
Należy używać nasion przeznaczonych do kiełkowania czyli do bezpośredniej konsumpcji. Nie są one zaprawiane środkami grzybobójczymi i kiełki z nich nadają się do konsumpcji w całości. Nasiona można dostać w sklepach ze zdrową żywnością ale także coraz częściej w sklepach ogrodniczych.
Nasiona najpierw przeglądamy, usuwamy uszkodzone lub odbarwione (zwłaszcza fasolowe). Drobne nasiona mogą być czyszczone w wodzie. Oczyszczone nasiona moczymy w wodzie (4 miarki wody na 1 miarkę nasion). Duże nasiona jak fasolki, soczewica, słonecznik z łupinką, wymagają dłuższego moczenia (12-15 godzin), mniejszym wystarcza 6-8 godzin. Drobne nasiona, kiełkowane w kiełkowniku, nie wymagają moczenia. Nie moczy się także nasion wytwarzających żel po moczeniu (rzeżucha, gorczyca), nawet jeśli kiełkowane są w słoiku czy na talerzu.

Kiełkujemy w kiełkowniku
Wypłukane nasiona rozkładamy cienką warstwą na dnie każdej tacki. Jeśli chcemy mieć kiełki 1 dzień wcześniej nasiona najpierw moczymy. W każdej tacce mogą być oczywiście inne nasiona. Na górną tackę wlewamy 0,5 l wody o temperaturze pokojowej i nakrywamy przykrywką. Woda sama przecieknie do dolnych tacek i zbiornika na spodzie. Kiełki powinny być cały czas wilgotne więc należy dwa razy dziennie sprawdzać ich stan i ewentualnie zraszać. Przez pierwsze 2 dni trzymać kiełkownik w ciemnym miejscu (np. w szafce) a trzeciego dnia wynieść na światło dla nabrania koloru.
Uwaga: Czasami otwory odpływowe wody zatykają się (zwłaszcza w przypadku rzeżuchy i lucerny). Należy wtedy nadmiar wody odlać lub przeczyścić otwory odpływowe. Nie trzymać nasion w wodzie, bo zgniją!

Kiełkujemy w słoiku
Do słoika np. 0,5 l wsypujemy 2 łyżki przepłukanych wcześniej nasion lub ziaren, które zalewamy letnią przegotowaną wodą, zakładamy na słoik zakrętkę z sitkiem lub mocujemy gumką gazę i odstawiamy na określony czas. Temperatura otoczenia powinna wynosić 18-22 stopni C. Po napęcznieniu nasion wodę wylewamy a nasiona płuczemy w letniej bieżącej wodzie. Słoik z dobrze odsączoną wodą, ale z wilgotnymi kiełkami odstawiamy w zacienione miejsce. Takie przepłukiwanie nasion należy powtarzać 2- 3 razy dziennie aby nasiona i pojawiające się kiełki nie wyschły!
Należy zawsze bardzo dokładnie odsączyć całą wodę ze słoika, gdyż kiełki znajdujące się w wodzie lub w bardzo wilgotnym środowisku szybko gniją. Kiełki są gotowe do spożycia po 2-7 dniach gdy długość kiełek osiągnie 2-4 cm (szczegółowe dane przy opisie poszczególnych nasion). Przed spożyciem kiełki należy dokładnie wypłukać.
Uwaga: Wodę z płukania kiełków i tą ściekającą w kiełkowniku możemy wykorzystać do podlewania kwiatów. To świetna odżywka.

Kiełkujemy na sitku
Namoczone ziarna pszenicy lub owsa wsypujemy na plastikowe sitko z płaskim dnem. Sitko ustawiamy na rondlu z wodą o średnicy niewiele większej od sitka. Woda powinna sięgać do sitka ale ziarno nie powinno moczyć się w niej. Wodę zmieniamy rano i wieczorem. Po 2-4 dniach kiełki będą gotowe do jedzenia.

Kiełkujemy w ręczniku
Duże nasiona (soja, groch, fasole) możemy kiełkować w ręczniku. Wykorzystujemy do tego kratkę z grilla z odpowiednią tacką. Kratkę ustawiamy na tacce. Na kratce układamy połówkę zmoczonego i wyżętego ręcznika, układamy na nim namoczone nasiona i przykrywamy drugą połowa ręcznika. Ręcznik utrzymujemy wilgotny przez wlanie wody do tacki, tak aby sięgała dolnej połówki ręcznika lub nie lejemy wody ale ręcznik regularnie zraszamy prysznicem dwa razy dziennie. Wkładamy całość do ciemnego worka plastikowego i umieszczamy w ciemnym miejscu (np. w piekarniku).

 

Zobacz również:

Wiosenne kuracje


Wiosenne kuracje

Cenna oliwa z oliwek


Siła oliwy extra virgin

Przepisy na sałatki


Sałaty, sałatki