Racjonalna kuchnia to warunek zdrowia
Jest rzeczą niesporną, że złe odżywianie sprzyja powstawaniu chorób. Ale winowajcą jest nie tylko sama żywność, a w większym stopniu nasze przyzwyczajenia żywieniowe.
A lista popełnianych przez nas błędów dietetycznych jest długa. Oto najważniejsze z nich:
-
Jemy zbyt wiele. Wprowadzamy do organizmu nadmiar kalorii, zwłaszcza w posiłkach wieczornych. Choć nasz wysiłek fizyczny jest raczej minimalny, odżywiamy się tak, jak byśmy wykonywały ciężką pracę fizyczną.
-
Jemy zbyt tłusto. Średnio spożywamy 132 gramy tłuszczu dziennie, podczas gdy norma wynosi 80 gramów.
-
Jemy źle pod względem dietetycznym.Spożywamy zbyt mało witamin, błonnika, minerałów i białka czyli jemy zbyt mało warzyw, owoców, ryb, za dużo natomiast tłustego mięsa, wędlin, białego chleba i ciastek.
-
Pijemy zbyt wiele słodkich napojów.
-
Jemy niewłaściwie – nieregularnie i za szybko.
-
Gotujemy niewłaściwie. Zużywamy za dużo soli i zbyt dużo potraw smażymy.
-
Nie dostosowujemy diety do wieku. Zdecydowanie przekarmia się dzieci. Za dużo kalorii spożywają ludzie po pięćdziesiątym roku życia.
-
Niedostateczna jest wiedza na temat odżywiania.
Zobacz również:
![]() |
![]() |
![]() |