Meksyk na okrągło!

Polacy coraz śmielej sięgają po egzotyczne przepisy kulinarne. W ostatnich latach wielką popularność zdobyła nad Wisłą kuchnia meksykańska oraz jej teksańska wersja, czyli tzw. Tex-Mex. Choć oryginalne receptury zawierają wiele składników trudno dostępnych w Polsce, można je łatwo zastąpić i przystosować przepisy do rodzimych warunków. Warto to zrobić, bo kuchnia meksykańska to niezwykłe kolory, ostrość i pyszny smak.

W rytmie Meksyku

Przy pierwszym kontakcie z daniami kuchni meksykańskiej zaskakuje ich wielobarwność. Intensywne kolory to efekt częstego stosowania świeżej kukurydzy, fasoli i papryki – przy czym ilość gatunków tych dwóch ostatnich warzyw w Meksyku przyprawia o zawrót głowy. Jeśli do tego dodamy fakt, iż tamtejsze dania obficie okrasza się świeżą, intensywnie zieloną kolendrą lub dekoruje limonkami, mamy gotową receptę na całą paletę barw na jednym talerzu. Oprócz kolorów uwagę każdego smakosza z pewnością przyciągnie niezwykła intensywność smaku potraw. Jest to zasługa uwielbienia mieszkańców Meksyku do aromatycznych przypraw – kolendry, kuminu, chilli. 

Inspiruj się tortillą!

Piękne kolory i ostrość to cechy, które doskonale sprawdzą się na polskich stołach w lecie, zwłaszcza w sezonie grillowym.  W przeniesieniu meksykańskich tradycji na polski grill pomoże tortilla, np. od Dane Cake. Słynny placek – w Meksyku przygotowywany z mąki kukurydzianej lub pszennej – to podstawa pysznych dań, takich jak quesadiila, burrito, chimichanga czy enchilada. 

Meksyk po polsku

Przenosząc meksykańskie tradycje na polski grunt, można zacząć od czegoś dużo mniej skomplikowanego, za to lżejszego: zapiekanej tortilli z grillowanym kurczakiem i warzywami. Wystarczy ułożyć na placku pszennej tortilli Dan Cake świeżą sałatę, pomidory, cebulę i podpieczone na grillu kawałki mięsa z ulubionymi ziołami, a całość zapiec przez kilka minut na rozgrzanym wcześniej ruszcie. Zdrowe, lekkie, inspirowane Meksykiem danie jest gotowe w kilka minut! Innym prostym i smacznym pomysłem na meksykańską inspirację na polskim stole są nachos ze słynną salsą guacamole. Zgrillowaną i przyprószoną sproszkowanym chilli tortillę łamiemy na mniejsze, trójkątne kawałki. Zanurzamy je w sosie ze zgniecionego widelcem awokado zmieszanego ze świeżymi, poszatkowanymi pomidorami, cebulą, świeżą kolendrą oraz z sokiem z limonki i gotowe!

Gorące smaki Meksyku dodadzą smaku letniemu grillowaniu z bliskimi i poszerzą kulinarne horyzonty każdego smakosza. 

 

Zobacz również:

Przepisy na dania meksykańskie


Meksykańska quesadilla

Przepisy na makrobiotyczne tarty


Makrobiotyczne tarty

Szparagi - przepisy kulinarne


Szparagowe przepisy