Przyprawy ziołowe w kuchni

Przyprawy w kuchni stosowane są od wielu lat, stosowano je znacznie wcześniej niż sól. Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw, bo bez nich kuchnia jest mdła i monotonna i nie wzbudza apetytu. Przyprawy nie tylko wydobywają smak potrawy, ale i poprawiają trawienie, a nawet mają właściwości lecznicze (więcej w Przyprawy ziołowe ). Ponadto zioła przyprawowe znakomicie maskują brak soli, więc są nieocenione w dietach wymagających ograniczenia soli. 

Przyprawianie potraw to prawdziwa sztuka, nie wystarczy wsypać do gotującej się potrawy nieco przypraw. Nieumiejętne stosowanie przypraw może zabić naturalny smak potrawy, a nie o to przecież nam chodzi. Trzeba więc przede wszystkim wiedzieć co do czego pasuje, co się wyklucza, w jakiej postaci przyprawy są najbardziej aromatyczne. Pole do eksperymentowania jest tu duże. My podpowiadamy jakie przyprawy pasują do konkretnych potraw.

Zupy

bulion: lubczyk, kminek, imbir, liście laurowe, ziele angielskie, goździki,

jarzynowa: lubczyk, kolendra, bazylia, cząber, kminek, majeranek, biała gorczyca, pieprz turecki,

krupnik: cząber, bazylia, imbir,

cebulowa: kolendra, gorczyca biała, pieprz turecki, kminek, majeranek, estragon, korzeń chrzanu,

grochowa: majeranek, kminek, kolendra, gorczyca biała, pieprz naturalny i turecki, kminek, estragon, korzeń chrzanu,

fasolowa: majeranek, kminek, kolendra, tymianek, hyzop,

grzybowa: estragon, kminek,

żurek: kminek, majeranek, kolendra, gorczyca biała, pieprz naturalny i turecki, korzeń chrzanu,

rybna: bazylia, estragon, lawenda, liście laurowe,

ziemniaczana: kminek, majeranek, kolendra, tymianek, hyzop,

kapuśniak: majeranek, kminek,

porowa: kminek, majeranek,

Surówki, sałatki, samodzielne dania warzywne

z pomidorów: bazylia, estragon, lebiodka, rozmaryn, kolendra,

z ogórków: kolendra, gorczyca biała, kminek, majeranek,

z kapusty: majeranek, jałowiec, kminek, kolendra, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, anyż,

z marchwi: cząber, bazylia,

z ziemniaków: gałka muszkatołowa, tymianek,  bazylia,

z papryki: bazylia, majeranek,

z grochu: cząber, bazylia,

z fasoli: majeranek, cząber,

z buraków: kminek, kolendra, cząber, bazylia,

z kalarepy: kminek.

Drób, mięso i ryby

kurczak, indyk: lubczyk, majeranek, tymianek, kolendra, pieprz czarny, papryka chili, mięta, kardamon, imbir, szafran,

gęsi: kardamon, majeranek, bylica, cynamon,

kaczki: bylica, tymianek, kardamon, szałwia,

wołowina: cząber, liście laurowe, jałowiec, rozmaryn, goździki, papryka słodka i ostra, kolendra, kminek, gorczyca biała, tymianek, majeranek, pieprz czarny,

wieprzowina: majeranek, kminek, tymianek, liście laurowe, cząber, lebiodka, rozmaryn, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, gorczyca, kolendra, papryka chili, 

cielęcina: lubczyk, cząber, gałka muszkatołowa, tymianek, jałowiec, hyzop,

baranina: cząber, estragon, lubczyk, tymianek, jałowiec, gałka muszkatołowa, majeranek, rozmaryn, liście laurowe, cynamon,

ryby: bazylia, cząber, estragon, kminek, majeranek, imbir, gorczyca, lebiodka, tymianek, rozmaryn.

Potrawy mięsne

flaki: bazylia, cząber, majeranek, tymianek, kolendra, gałka muszkatołowa, gorczyca biała, mięta, szałwia, imbir, szafran,

bigos: majeranek, kminek, kolendra, koper włoski, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, jałowiec, gorczyca.

barb

 

Zobacz również:

Leczniczy imbir


Leczniczy imbir

Przyprawy ziołowe


Przyprawy ziołowe

Zioła przyprawowe w ogródku


Przyprawy w ogrodzie