Przechowywanie produktów spożywczych

To czy dany produkt przechowujemy w lodówce czy na blacie kuchennym często zależy od naszych przyzwyczajeń i nawyków wyniesionych z domu rodzinnego. Ale właściwe przechowywania świeżych produktów jest trochę bardziej skomplikowana, niż mogłoby się wydawać. Wszyscy wiemy, że mięso, wędliny czy nabiał trzeba bezwzględnie przechowywać w lodówce, ale przy warzywach często pojawiają się już wątpliwości.

Jeśli chcesz zapobiec szybkiemu psuciu się produktów spożywczych a jednocześnie zachować jak najwięcej ich odżywczych właściwości, zapoznaj się z poniższymi warunkami ich przechowywania. 

Zawsze w lodówce

  • Mięso i przetwory mięsne, mleko (poza nieotwartą butelką mleka UHT), sery, jajka zawsze  przechowujemy w lodówce!

  • Warzywa i owoce

    - Jabłka powyżej 7 dni i morele przechowujemy w osobnych szufladach, ze względu na wydzielanie etylenu, przyspieszającego dojrzewanie innych owoców.

    - Jagody, maliny, truskawki przechowujemy bez mycia, w jednej warstwie.

    - Brokuły, marchew, kalafior, sałatę, groszek, rzodkiewki, szczypior, kukurydzę przechowujemy bez mycia, w plastikowych woreczkach.

    - W papierowej torebce: grzyby.

    - Luzem w szufladach lodówki: buraki, brukselka, kapusta, seler, pory, szpinak, sałaty, cukinia, kiełki, jarmuż,czereśnie, winogrona, śliwki.

Na blacie i w lodówce

Następujące owoce przechowujemy w okresie dojrzewania na blacie, a po dojrzeniu w lodówce: avocado, nektarynki, brzoskwinie, gruszki, śliwki, kiwi. Wszystkie te owoce, poza kiwi, przechowujemy osobno, bo wydzielają etylen.

Poza lodówką

Przechowywane w osobnych koszykach na blacie kuchennym: jabłka do 7 dni, pomidory, banany.

A poza tym: ogórki, papryka, czosnek, imbir, pomarańcze, grapefruty, cytryny.

Uwaga:

⇒ Skórka bananów przechowywanych w lodówce ciemnieje ale ich wnętrze pozostanie niezmienione.

⇒ Pomidory przetrzymywane w lodówce tracą zapach, stają się mączyste i mniej soczyste. 

Chłodne, ciemne i suche miejsce, ale poza lodówką

  • Cebula, ziemniaki, dynia.

    Uwaga:

    ⇒ Ziemniaki przetrzymywane w zbyt niskiej temperaturze robią się słodkie w trakcie gotowania, gdyż zawarta w nich skrobia przemienia się w cukry.

    ⇒ Cebula przechowywana w lodówce wprawdzie wytrzyma dłużej bez wyrastania w szczypior i stanie się mniej ostra, ale coś za coś. W niskiej temperaturze cebula mięknie i traci chrupkość. Poza tym inne produkty przechowywane z nią w lodówce nabieraja cebulowego zapachu. Lepiej trzymać ją w temperaturze pokojowej, najlepiej bez dostępu światła.

  • Miód. Optymalna temperatura przechowywania miodu to 14-18 st.C. Przechowywany w niższej temperaturze zbyt szybko zagęszcza się i twardnieje, zwłaszcza miód kremowany. Niedobra jest również wysoka temperatura, w temperaturze powyżej 40 st. ginie część enzymów i miód traci wiele ze swoich właściwości zdrowotnych.

 

W lodówce albo poza nią

  • Chleb i wypieki  trzymane w lodówce wytrzymają wprawdzie dłużej, ale kosztem smaku. W niskiej temperaturze po prostu szybciej czerstwieją. Lepiej trzymać je poza lodówką i szybko zjeść. W lodówce powinny być jednak przechowywane ciasta z szybko psującym się nadzieniem.

  • Oleje, poza olejem orzechowym i lnianym, nie muszą być przechowywane w lodówce. Nie podlegają szybkiemu psuciu się w temperaturze pokojowej, ponieważ pozbawione są wody. Ponadto oleje rafinowane zawierają dodatki zabezpieczające je przed utlenianiem i dlatego spokojnie można je trzymać poza lodówką, najlepiej jednak w ciemnym miejscu. Oleje tłoczone na zimno (np. oliwa z oliwek) przechowujemy w chłodnym miejscu, ale poza lodówką, gdyż w niskiej temperaturze wytrąca się w nich osad obniżający wartości odżywcze.

  • Sosy,dżemy, masło orzechowe itp. Zwykle po otwarciu trzymamy w lodówce. Zawsze jednak sprawdzamy instrukcję przechowywania podaną na opakowania i postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta.

 barb

Zobacz również:

Racjonalna kuchnia


Racjonalna kuchnia

Wartość odżywcza mrożonek


Zamrozona świeżość

Kuchnia singla


Single w kuchni