Spis treści

 

Warzywa

Trzymanie pomidorów w lodówce

Dlaczego to jest złe : Komórki pomidora są bardzo delikatne i pod wpływem zimna (i również gorąca) pękają i w efekcie pomidory stają się mączyste. Poza tym zimno niszczy enzymy odpowiedzialne za zapach, a pomidory bez zapachu stają się niesmaczne.

Co zrobić : Trzymaj pomidory w koszyku w temperaturze pokojowej, najlepiej rozłożone pojedynczą warstwą dla lepszego obiegu powietrza. Unikaj też ekspozycji pomidorów na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Jeśli chcesz przyspieszyć ich dojrzewanie, umieść pomidory w papierowych torebkach razem z jabłkiem, które wydziela etylen, przyspieszający dojrzewanie. Dojrzałe pomidory można przechowywać na ogół do 3 dni, zależnie od odmiany.

Zbyt wczesne dodawanie czosnku

Dlaczego to jest złe : Czosnek bardzo szybko rumieni się, wystarczy do tego mniej niż minuta. Jeśli dodasz go na patelnię razem z mięsem, które wymaga 15 minutowego duszenia czosnek przypali się i stanie się gorzki zanim mięso będzie gotowe.

Co zrobić : Jeśli to możliwe używaj czosnku w plasterkach lub rozgniecionych ząbków, które są mniej podatne na przypalenie niż czosnek wyciśnięty przez praskę. I dodawaj go pod koniec smażenia. Wyjątkiem są sosy i zupy, w których czosnek oczywiście nie przypali się i może być dodawany wcześniej. Jeśli w przepisie przewidziano dodanie czosnku na początku smażenia, przygotuj zawczasu pozostałe składniki, by dodać je tak szybko jak to możliwe, zanim czosnek zacznie przypalać się.

barb
z wykorzystaniem wskazówek z Real Simple

 

Zobacz również:

Pomidor pełen likopenu


Pomidor pełen likopenu

Czosnek na serce


Czosnek dla serca

Przepisy na dania z warzyw


Przepisy na dania z warzyw