Spis treści

 

Mięso

Wybieranie bardzo chudej wołowiny na kotlety mielone

Dlaczego to jest złe : Jeśli użyjesz chudej wołowiny do przygotowania kotletów mielonych, będą one suche i mdłe. Tłuszcz obecny w mięsie w czasie jego smażenia zapobiegnie ucieczce wilgoci i mięso będzie po prostu smaczniejsze.

Co zrobić : Nie przejmuj się niewielką ilością tłuszczu w mięsie na kotlety mielone. Większość wytopi się w trakcie smażenia i będziesz go mogła usunąć z patelni. A wytapiając się, tłuszcz rozluźnia strukturę mięsa i w efekcie kotlet będzie mniej zwarty i delikatniejszy w smaku.

Krojenie mięsa natychmiast po upieczeniu

Dlaczego to jest złe : Gdy mięso jest gorące jego włókna kurczą się i rozpraszają soki. Gdy mięso przetniesz w tym momencie sok natychmiast wycieknie z pieczeni.

Co zrobić : Poczekaj nieco z krojeniem świeżo upieczonego mięsa. Dla uniknięcia straty ciepła możesz zawinąć je w folię aluminiowa. Dla większej pieczeni i kurczaka pieczonego w całości odczekaj ok. 15 minut. Mniejsze kawałki, takie jak steki wymagają odczekania 5 do 10 minut od upieczenia.
I pamiętaj by mięso zawsze kroić w poprzek włókien, przetniesz w ten sposób włókna, co sprawi, że mięso będzie delikatniejsze.

 

Zobacz również:

Racjonalna kuchnia


Racjonalna kuchnia

Straty w przetwarzaniu


Straty w przetwarzaniu

Kuchnia singla


Single w kuchni