Spis treści

 

Gotowanie makaronu

Gotowanie makaronu w zbyt małym garnku

Co w tym złego : makaron gotowany w zbyt małej ilości wody będzie kleisty i gumowaty. Gdy dodajesz makaron do małej ilości wody, obniży on znacznie temperaturę wody. Woda potrzebować będzie czasu na powtórne zagotowanie, co sprzyjać będzie zlepianiu się makaronu na dnie garnka. Poza tym stosunek skrobi z makaronu do wody będzie zbyt wysoki, co samo w sobie jest powodem klejenia się makaronu.

Co zrobić : Wybierz duży garnek, zagotuj wodę, dodaj sól i dopiero wtedy włóż makaron do garnka. Mieszaj od czasu do czasu, aż makaron będzie „al dente”.

Dodawanie oleju do gotującego się makaronu dla zapobieżenia sklejania

Dlaczego to jest złe : Sos, którym polejemy makaron ugotowany z dodatkiem oleju, nie będzie trzymał się makaronu.

Co zrobić : Aby zapobiec sklejaniu się makaronu, polej go odrobina sosu natychmiast po odlaniu wody. A jeśli nie będziesz podawać makaronu w przeciągu 15 minut po ugotowaniu, przepłucz go zimna woda dla usunięcia klejącej skrobi.

 

Zobacz również:

Schudnij na weglowodanach


Odchudzające węglowodany?

Straty w przetwarzaniu


Straty w przetwarzaniu

Pełne ziarna zbóż i cukrzyca


Pełne ziarno na cukrzycę