Spis treści

 

Wypieki

Zbyt długie miksowanie składników ciasta

Dlaczego to jest złe : Zbyt długie miksowanie składników ciasta aktywuje gluten, składnik mąki, który daje pieczonym wyrobom zwięzłą i elastyczną strukturę. Taki efekt jest mile widziany w przypadku pizzy, ale w delikatnym cieście już niekoniecznie.

Co zrobić : Jeśli przygotowujesz delikatne ciasto, wyrabiaj je powoli i delikatnie. Dodając suche składniki miksuj całość na najniższych obrotach albo mieszaj składniki ręcznie do czasu aż wszystkie połączą się na jednolita masę.

Używanie zimnych jajek i mleka w trakcie wyrabiania ciasta

Dlaczego to jest złe : W temperaturze pokojowej jajka, masło czy mleko łatwo wiążą się z innymi składnikami ciasta tworząc emulsję zatrzymującą powietrze. W trakcie pieczenia powietrze rozszerza ciasto i w ten sposób je spulchnia. Takiego efektu nie da użycie zimnych składników i w efekcie ciasto będzie za gęste.

Co zrobić : Wyjmij składniki ciasta z lodówki co najmniej na 30 minut (ale nie dłużej niż na godzinę) przed ich użyciem. Nie masz na to czasu? Pokrój masło na 2-3 cm kawałki i włóż do mikrofalówki na 10 sekund lub nieco dłużej do momentu, gdy masło stanie się podatne na ucieranie. Jajka włóż do ciepłej wody na 15 minut (ale nie gorącej!). Czasami przepisy wymagają użycia zimnego masła (np. niektóre kruche ciasta) i wówczas oczywiście postępuj zgodnie z nimi.

 

Zobacz również:

Przepisy na makrobiotyczne tarty


Makrobiotyczne tarty

Jajka - więcej szkody czy pożytku?


Nie bójmy się jajek

Skorupkoterapia


Skorupki z jaj na osteoporozę