Spis treści

Typowe błędy w kuchni – jak ich uniknąć?

Zawsze przypalasz czosnek, makaron skleja się, kotlet wychodzi łykowaty, a sos gumowaty? Zobacz jak uniknąć typowych błędów popełnianych przy gotowaniu.

Akcesoria kuchenne

Używanie złego noża

Dlaczego to jest złe: Nieodpowiednim nożem możesz uszkodzić krojone produkty (np. chleb). Gdy wybierzesz prawidłowo nóż, masz większą kontrolę nad ostrzem i w efekcie możesz kroić produkt bez rozszarpywania, na takie plasterki czy kawałki jakie chcesz. A przy tym oszczędzisz swoje palce.

Co zrobić: Wybierz nóż szefa kuchni (ten długi z szerokim ostrzem) do siekania, krojenia w plastry, rozdrabniania. Taki nóż pozwoli na prawidłowy nacisk, co będzie szczególnie ważne w przypadku twardych produktów (np. cebula) lub krojenia na małe kawałki (np. czosnek czy zioła). Mały, cienki nóż przydatny będzie przy obieraniu, drylowaniu, usuwaniu nasion, kiełków i oczek ziemniaków. Wybierz ząbkowany nóż do krojenia pieczywa, ciast, owoców i warzyw o gładkiej skórce (np. pomidory czy śliwki).

Mycie noży w zmywarce

Dlaczego to jest złe: Pod wpływem wysokiego ciśnienia wody noże uderzają o inne sztućce, co przyczynia się do stopniowego tępienia ich ostrzy. Nawet w zmywarkach zaopatrzonych w specjalny koszyk do noży, obijają się one o brzegi koszyka niszcząc ostrze. Ponadto suszenie w wysokiej temperaturze może niszczyć rączki noży, a to z kolei poluzować nity.

Co zrobić : Myj noże ręcznie. Kilka sekund poświęconych na umycie noża może przedłużyć jego życie nawet o kilka lat.

Używanie zbyt małych desek do krojenia

Dlaczego to jest złe: pokrojone kawałki spadają poza deskę, a poza tym nie masz wystarczająco dużo miejsca na manewrowanie nożem, co zwiększa ryzyko skaleczenia.

Co zrobić : Przyjmij zasadę: mały nóż - mała deska, duży nóż – duża deska. Używaj małej deski tylko do szybkiego przekrojenia czegoś małego (np. cytryny). A ponieważ większość prac przygotowawczych w kuchni wymaga dużego noża, prawdopodobnie będziesz głównie potrzebowała dużej deski (nawet 30x50 cm). Powinna być na tyle duża, by pomieścić wszystkie składniki na każdym etapie przygotowania tj. zarówno składniki do pokrojenia jak i te już pokrojone.

 

Zobacz również:

Straty w przetwarzaniu


Straty w przetwarzaniu

Racjonalna kuchnia


Racjonalna kuchnia

Niebezpieczeństwa w kuchni


Niebezpieczeństwa ukryte w kuchni