- Kategoria: Zdrowa kuchnia
Pestycydy są używane przez intensywne rolnictwo na całym świecie. I są wprawdzie bardzo skuteczne w walce ze szkodnikami, ale w większych dawkach są toksyczne dla ludzi. Jakie owoce i warzywa są najbardziej skażone pestycydami, a jakie są względnie bezpieczne? Jak ograniczyć pestycydy?
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
Potrawa o egzotycznej nazwie Budda bowl jest w istocie zaskakująco prosta, zarówno pod kątem przepisu, jak i przygotowania. Wywodząca się z Chin „miska rozmaitości” zgodnie z tradycyjną recepturą powinna łączyć w sobie minimum 10 wegetariańskich składników, które możemy urozmaicić także kawałkami sera, drobiu, ryb czy sosem.
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
Dzisiejsze tempo życia ma odzwierciedlenie w wyborach przed którymi stajemy każdego dnia, także w decyzjach dotyczących odżywiania. Wybieramy produkty, które szybko zaspokajają nasz głód – tu i teraz. Nie dbamy o jakość wybieranego pożywienia i nie mamy czasu delektować się posiłkiem. Czasem jednak warto odrobinę zwolnić, by zadbać o siebie i wybierać mądrze.
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
Nazwa „kuchnia włoska” na przestrzeni lat straciła nieco ze swego prestiżu. Wszystko za sprawą europejskich lokali, których menu bliższe jest przydrożnej restauracji z fast foodami, niż karcie dań w wykwintnej i klimatycznej ristorante. Ale włoska kuchnia to nie tylko pizza, pesto i spaghetti, jak nam się wydaje. Zobacz jak różnorodna jest "cucina italiana".
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania.
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wejrzenia”?
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
Co zrobić kiedy na wieczór zapowiedzą się znajomi a nam znudziło się serwowanie im kanapek lub zamawianie fast foodów? Możemy przygotować coś, co zaskoczy gości i sprawi, że nie będą chcieli uwierzyć, że przygotowaliśmy to samodzielnie. Jak wykonać idealne sushi?
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
Z czym kojarzymy kuchnię japońską? Zdecydowanie z sushi. Jednak danie to nie jest jedyną, wartą spróbowania, japońską potrawą. Odwiedzając Kraj Kwitnącej Wiśni lub azjatycką restaurację możemy spróbować wielu rodzajów zup, które smakiem zdecydowanie odbiegają od europejskich dań.
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
Od kilku lat w przeddzień Zaduszek w wielu polskich domach organizowane są wyjątkowe zabawy. Do zaaranżowanych na wzór zamku hrabiego Drakuli wnętrz przybywają goście przebrani za wampiry lub inne upiorne postacie. Wszyscy opowiadają sobie straszne historie lub oglądają ulubione horrory....
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
W ostatnich latach wielką popularność zdobyła nad Wisłą kuchnia meksykańska oraz jej teksańska wersja, czyli tzw. Tex-Mex. Choć oryginalne receptury zawierają wiele składników trudno dostępnych w Polsce, można je łatwo zastąpić i przystosować przepisy do rodzimych warunków.
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
Wprowadzając stopniowo zróżnicowane posiłki do diety malucha, dbamy o to, by były one pożywne i zdrowe. Drobiowo-warzywne pulpeciki to smaczna i lekkostrawna propozycja obiadku dla dziecka. Ale wyśmienite kuleczki z pewnością zasmakują także dorosłym.
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
Czas zacząć wiosenne porządki – również w lodówce. Większość z nas nie zdaje sobie z tego sprawy, ale odpowiednie przechowywanie pokarmów spowalnia rozmnażanie się szkodliwych patogenów. Podpowiadamy, w jaki sposób układać żywność, aby jak najdłużej zachowała świeżość.
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
Jeśli zastanawiacie się, czy istnieją proste sposoby na wydobycie z potraw ich najlepszych cech, odpowiadamy – zdecydowanie tak. Oto kilka kulinarnych dodatków, które nie tylko odmienią, ale także wzbogacą smak i zapach przyrządzanych dań.
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Przyprawy nie tylko wydobywają smak potrawy, ale i poprawiają trawienie, a nawet mają właściwości lecznicze. Przyprawianie potraw to prawdziwa sztuka, my podpowiadamy jakie przyprawy pasują do konkretnych potraw.
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
To czy dany produkt przechowujemy w lodówce czy na blacie kuchennym często zależy od naszych przyzwyczajeń i nawyków wyniesionych z domu rodzinnego. Ale właściwe przechowywania świeżych produktów jest trochę bardziej skomplikowana, niż mogłoby się wydawać.
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
Wegetarianizm może być sposobem na długie i zdrowe życie. Ale przechodząc na dietę wegetariańską musimy szczególnie zadbać o to, by nie doprowadzić do niedoboru składników odżywczych, co może negatywnie odbić się na stanie naszego zdrowia.
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
Za oknem wreszcie rozwija się soczysta zieleń. Warto ją zaprosić do domowej kuchni – najlepiej w postaci chrupkich sałat z aromatycznym sosem winegret lub pożywnych smoothie’s. Umiejętnie skomponowany koktajl może nawet wystąpić w roli pełnowartościowego, drugiego śniadania.
- Kategoria: Zdrowa kuchnia
W okresie świątecznym szczególną wagę przywiązujemy do tradycji; pielęgnujemy obrzędy związane z Bożym Narodzeniem, a naszym bliskim podajemy zwyczajowe potrawy. A może korzystając z tradycyjnych składników przyrządzić świąteczne potrawy w nowej odsłonie.