Jak nie marnować żywności

W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania.

Jemy oczami

Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wejrzenia”?

Jak zrobić sushiCo zrobić kiedy na wieczór zapowiedzą się znajomi a nam znudziło się serwowanie im kanapek lub zamawianie fast foodów? Możemy przygotować coś, co zaskoczy gości i sprawi, że nie będą chcieli uwierzyć, że przygotowaliśmy to samodzielnie. Jak wykonać idealne sushi?

Japonia to nie tylko sushi

Z czym kojarzymy kuchnię japońską? Zdecydowanie z sushi. Jednak danie to nie jest jedyną, wartą spróbowania, japońską potrawą. Odwiedzając Kraj Kwitnącej Wiśni lub azjatycką restaurację możemy spróbować wielu rodzajów zup, które smakiem zdecydowanie odbiegają od europejskich dań. 

Przyjęcie na Hallowen

Od kilku lat w przeddzień Zaduszek w wielu polskich domach organizowane są wyjątkowe zabawy. Do zaaranżowanych na wzór zamku hrabiego Drakuli wnętrz przybywają goście przebrani za wampiry lub inne upiorne postacie. Wszyscy opowiadają sobie straszne historie lub oglądają ulubione horrory....

Meksyk w kuchni

W ostatnich latach wielką popularność zdobyła nad Wisłą kuchnia meksykańska oraz jej teksańska wersja, czyli tzw. Tex-Mex. Choć oryginalne receptury zawierają wiele składników trudno dostępnych w Polsce, można je łatwo zastąpić i przystosować przepisy do rodzimych warunków.

Zdrowe pulpeciki drobiowe z warzywami

Wprowadzając stopniowo zróżnicowane posiłki do diety malucha, dbamy o to, by były one pożywne i zdrowe. Drobiowo-warzywne pulpeciki to smaczna i lekkostrawna propozycja obiadku dla dziecka. Ale wyśmienite kuleczki z pewnością zasmakują także dorosłym.

Wiosenne porządki w lodówce

Czas zacząć wiosenne porządki – również w lodówce. Większość z nas nie zdaje sobie z tego sprawy, ale odpowiednie przechowywanie pokarmów spowalnia rozmnażanie się szkodliwych patogenów. Podpowiadamy, w jaki sposób układać żywność, aby jak najdłużej zachowała świeżość.

Podstawowe przyprawy w kuchni

Jeśli zastanawiacie się, czy istnieją proste sposoby na wydobycie z potraw ich najlepszych cech, odpowiadamy – zdecydowanie tak. Oto kilka kulinarnych dodatków, które nie tylko odmienią, ale także wzbogacą smak i zapach przyrządzanych dań. 

Dobieramy przyprawy do potraw

Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Przyprawy nie tylko wydobywają smak potrawy, ale i poprawiają trawienie, a nawet mają właściwości lecznicze. Przyprawianie potraw to prawdziwa sztuka, my podpowiadamy jakie przyprawy pasują do konkretnych potraw.

Przechowywanie produktów spożywczych

To czy dany produkt przechowujemy w lodówce czy na blacie kuchennym często zależy od naszych przyzwyczajeń i nawyków wyniesionych z domu rodzinnego. Ale właściwe przechowywania świeżych produktów jest trochę bardziej skomplikowana, niż mogłoby się wydawać.

Zdrowa kuchnia wegetariańska

Wegetarianizm może być sposobem na długie i zdrowe życie. Ale przechodząc na dietę wegetariańską musimy szczególnie zadbać o to, by nie doprowadzić do niedoboru składników odżywczych, co może negatywnie odbić się na stanie naszego zdrowia.

Za oknem wreszcie rozwija się soczysta zieleń. Warto ją zaprosić do domowej kuchni – najlepiej w postaci chrupkich sałat z aromatycznym sosem winegret lub pożywnych smoothie’s. Umiejętnie skomponowany koktajl może nawet wystąpić w roli pełnowartościowego, drugiego śniadania.

Klasyka-na-nowoW okresie świątecznym szczególną wagę przywiązujemy do tradycji; pielęgnujemy obrzędy związane z Bożym Narodzeniem, a naszym bliskim podajemy zwyczajowe potrawy. A może korzystając z tradycyjnych składników przyrządzić świąteczne potrawy w nowej odsłonie.

gotujmy-zupy-photoxpress 10995231Kiedyś zupa była obowiązkową częścią każdego obiadu. I mimo, że dziś o tym zapominamy, to zupy wciąż powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Jest to szczególnie ważne zimą, ze względu na rozgrzewające i dietetyczne właściwości tego dania.

kotlety-bezmiesne-photoxpress 4195450Kotlety wróciły do łask! Proponujemy wegetariańskie kotlety - lekkie, smaczne, łatwe do zrobienia, a przy tym smakujące wybornie zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można je podawać z ziemniakami, ryżem, kluseczkami, makaronami, surówkami, gotowanymi warzywami, frytkami...

szybki-posilek-sxc.hu 1177626 62641437W dzisiejszych czasach żyjemy szybko. Mamy mało czasu na gotowanie i dbanie o swoje zdrowie. W ciągu dnia często sięgamy po przekąski i tak zwane zapychacze, które nie dostarczają nam potrzebnych witamin, a dodatkowo niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie.

makaron-wegetarianie-photoxpress 10037798Niektórzy uważają, że to tylko sposób odżywiania, zainteresowani tłumaczą, że to styl ich życia. Mowa o coraz bardziej popularnym wegetarianizmie. Zwolenników z roku na rok jest coraz więcej. Szacuje się, że w Polsce wegetarian jest już około 2 milionów.