Parzenie kawy i herbaty

Aromatyczna kawa o poranku i gorąca herbata wieczorem – oto duet, bez którego trudno wyobrazić sobie dobry dzień. W jaki sposób parzyć ulubione napoje, by wydobyć ich smak oraz korzystne właściwości?

regionalne-specjaly-bozonarodzenioweBrukowiec kujawski, Siuśpaj, Fefernuski kociewskie, Juha. Co łączy te potrawy? Wbrew pozorom, odpowiedź jest prosta - Wigilia. Przedstawiamy alfabet regionalnych przysmaków, królujących na wigilijnych i bożonarodzeniowych stołach w różnych regionach Polski.

gotujemy-makaron-sxc.hu 266901Na Światowy Dzień Makaronu przypadający 25 października, przygotowaliśmy kilka makaronowych porad. W gruncie rzeczy gotowanie makaronu nie należy do najprostszych kulinarnych czynności. Ilość wody, soli czy oliwy często potrafi zgubić niedoświadczonych kucharzy.

liofilizacjaKonieczność konserwowania i utrwalania żywności jest konsekwencją rozwoju cywilizacji. Spośród wielu metod utrwalania żywności coraz bardziej popularna jest liofilizacja, która pozwala zachować maksymalnie dużo wartości odżywczych świeżego produktu.

maka-photoxpress 582867Mąka - niepozorny artykuł spożywczy o uniwersalnym zastosowaniu. Trudno zliczyć wszystkie potrawy, które można z niej przygotować. Podpowiadamy w jaki sposób sprawdzić jakość mąki i jak dobrać odpowiedni typ do dania lub wypieku.

magia-boze-narodzenieProdukty, które są składnikami tradycyjnych wigilijnych potraw mają swoją symbolikę. Przekonaj się jakie „moce” tkwią orzechach, miodzie oraz grzybach. Ale wigilijne potrawy to nie tylko symbolika, mają one także wpływ na nasze dobre samopoczucie i zdrowie.

ser-porady-introJak odróżnić prawdziwy ser żółty od wyrobu seropodobnego? Jak przechowywać ser? Jak zetrzeć go na tarce i co zrobić z zeschniętym wyrobem? Przedstawiamy triki i porady na temat sera zdradzone przez eksperta.

zakupy-sxc.hu 173044Eksperci od żywienia alarmują, że Polacy podczas kupowania produktów spożywczych nie zwracają uwagi na ich wartość energetyczną. Jedynie co trzecia osoba sprawdza na etykiecie datę przydatności wyrobów do spożycia. Ponadto, często nawet nie wiemy jak czytać etykietę.

dziecko-jedzenie-rekami-photoxpress_4098210

Maluchy, którym po odstawieniu od piersi pozwala się swobodnie jeść rękami, żywią się zdrowiej i są później szczuplejsze niż dzieci karmione papkami za pomocą sztućców. Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Nottingham.

okiem-konsumenta-sxc.hu_3428Producenci najpopularniejszych artykułów kuszą nas kolorowymi opakowaniami, dobrymi reklamami i bardzo atrakcyjną ceną. To wszystko może uśpić naszą czujność, zwłaszcza jeśli chodzi o najpopularniejsze artykułu codziennego użytku.

Niech dziecko wybierze warzywaPozostawienie dzieciom wyboru warzyw, na jakie mają ochotę - sprawia, że maluchy zjadają ich o wiele więcej, niż normalnie. Zdaniem naukowców, dzieci mogą się zniechęcać do zieleniny, pamiętając gorzki posmak niektórych warzyw kapustnych.

Wysiłek fizyczny na apetytBardziej doceniamy rzeczy, na które ciężko zapracowaliśmy. Naukowcy odkryli, że prawda ta dotyczy również jedzenia. Okazuje się, że duży wysiłek fizyczny może nie tylko zwiększyć apetyt, ale również poprawić doznania smakowe.

Trujący klej z etykietZwiązki chemiczne z klejów do etykietek na opakowaniach produktów spożywczych mogą przenikać przez materiał, z którego wyprodukowano opakowanie. Najnowsze badania wskazują, iż część toksyn z kleju bez problemów wnika do żywności.

Wino i wodaSzklanka wody mineralnej obok kieliszka z winem to konieczność. Po pierwsze, nasz organizm potrzebuje wody do właściwego funkcjonowania, a alkohol ma działanie odwadniające. Woda mineralna może wydobyć ciekawe cechy wina lub całkowicie pozbawić je smaku.

curry-alzheimer-sxc.hu_279172Zdaniem naukowców dwa lub trzy posiłki tygodniowo z dodatkiem indyjskiej przyprawy curry mogą zmniejszyć ryzyko demencji i choroby Alzheimera. Ochronny wpływ ma kurkumina, występująca w kurkumie, przyprawie będącej głównym składnikiem curry.

produkty z najniższej półkiNajtańsza mielonka wieprzowa w Polsce jest z kurczaków. Najtańszy syrop malinowy nie ma ani jednej maliny! Kupujemy tanio, najtaniej. Ale czy zastanawiamy się, jakim prawem te rzeczy tak mało kosztują?

Warzywa ekologiczneEkologiczne produkty to nie tylko brak skażenia toksyczną chemią. Badania wykazały, że ekologicznie uprawiane rośliny zawierają znacznie więcej składników odżywczych niż produkowane przy użyciu nawozów sztucznych i pestycydów.