- Kategoria: Warto wiedzieć
Wielu z nas nie wyobraża sobie letniego weekendu grilla z przyjaciółmi. Wiedząc, że niewłaściwe grillowanie to potężna dawka rakotwórczych związków, staramy się grillować odpowiedzialnie, by ograniczyć wytwarzanie toksycznych związków w grillowanych produktach. Ale to co na talerzu, to nie jedyne zagrożenie.
- Kategoria: Warto wiedzieć
Na opakowaniach produktów spożywczych widnieje termin przydatności do spożycia. A jak wygląda sprawa z produktami kupowanymi luzem? Jak długo możemy przechowywać mięso, ryby czy wędlinę kupowaną na wagę? Co z otwartym opakowaniem sosu czy soku? Jak długo mogą leżeć w lodówce resztki z obiadu?
- Kategoria: Warto wiedzieć
W naszych kuchniach każdego roku marnuje się zbyt dużo jedzenia Jednym z powodów są nieodpowiednie warunki, w których ją przechowujemy. Wystarczy zmiana kilku nawyków oraz edukacja na temat właściwego przechowywania różnych grup produktów spożywczych w lodówce, by zachować świeżość, wartości odżywcze oraz apetyczny wygląd naszego jedzenia.
- Kategoria: Warto wiedzieć
Gotowanie jest sztuką. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Rozszyfrowujemy co one oznaczają.
- Kategoria: Warto wiedzieć
Wiosenna pogoda to wyśmienity moment na to, by oficjalnie rozpocząć sezon kulinarnych przygód z grillem w roli głównej. Choć kiełbasa to niezaprzeczalna królowa grillowego menu, warto odkryć zupełnie nowe oblicze przygotowywanych na ruszcie potraw.
- Kategoria: Warto wiedzieć
Zwyczaje wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od tego, w którą stronę świata skierujemy nasz wzrok. Zwiedzając zaledwie cztery różne krańce Polski wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji.
- Kategoria: Warto wiedzieć
Kupując produkty spożywcze coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. I oprócz dokładnej analizy składu, naszej uwadze nie umykają również daty. Jednak czy każdy z nas wie czym dokładnie różni się „należy spożyć do”, a „najlepiej spożyć przed końcem”?
- Kategoria: Warto wiedzieć
Co kraj to… sylwester. Warto zatem przyjrzeć się jakie zwyczaje i tradycje w żegnaniu minionego roku i jednoczesnym witaniu nowego goszczą w innych europejskich regionach. Mogą one stać się doskonałą inspiracją do zaplanowania własnego dnia 31-go grudnia, a więc…
- Kategoria: Warto wiedzieć
Przebarwione owoce, zwiotczałe warzywa, przeterminowany jogurt czy zaschnięty bochenek chleba. Brzmi znajomo? Co zatem zrobić, aby otwierając lodówkę znaleźć w niej jedynie produkty, po które bez obaw możemy sięgnąć i jednocześnie nauczyć się ekologicznego podejścia w kuchni?
- Kategoria: Warto wiedzieć
Dania kuchni azjatyckiej są odmienne od europejskich nie tylko smakiem i wyglądem, ale też sposobem spożywania. Doskonałym przykładem jest sushi, którego jedzeniu towarzyszy etykieta. Jej naruszenie może obrazić osobę przygotowującą danie i współtowarzyszy.
- Kategoria: Warto wiedzieć
Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele ciekawostek znajdziemy w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia”.
- Kategoria: Warto wiedzieć
Czytanie, pomimo niskiego poziomu czytelnictwa, nadal uznajemy za jedną z najlepszych form rozrywki. Panie w tym celu najchętniej sięgają po romanse oraz… książki o tematyce kulinarnej. A może połączyć staropolskie zwyczaje i współczesną pasję do gotowania?
- Kategoria: Warto wiedzieć
Spryt ułatwia życie i niezaprzeczalnie ratuje nas w trudnych sytuacjach. Ta cecha jest też nieoceniona w kuchni. Znajomość pewnych sprawdzonych trików kulinarnych pomaga zaoszczędzić czas, pieniądze i nerwy. Przedstawiamy sprytne sposoby, dzięki którym z łatwością poradzicie sobie w kuchni.
- Kategoria: Warto wiedzieć
Święta za pasem. Zanim zasiądziemy z najbliższymi przy świątecznym stole trzeba przygotować to, co będziemy wspólnie spożywać. Co zrobić, by barszcz nie stracił koloru? O czym trzeba pamiętać kupując karpia? Jak gotować łazanki? Co zrobić, by sałatka warzywna była nie tylko smaczna, ale i zdrowa?
- Kategoria: Warto wiedzieć
Wróżby z wosku, ścieżka z butów, karteczki z imionami, czy przewidywanie przyszłości z fusów po kawie – z tego wręcz słyną Andrzejki. Dodajmy do tego jeszcze barwne i nietuzinkowe przebrania oraz makijaże, ciekawie przystrojone wnętrze i przepyszne przekąski, a ostatni wieczór listopada może być niezapomniany.
- Kategoria: Warto wiedzieć
Wydaje Ci się, że polska kuchnia nie ma przed Tobą tajemnic? Przekonaj się czy znajomość produktów spożywczych jest dla Ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień polskiej żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia.
- Kategoria: Warto wiedzieć
Czekają nas upalne dni. Co wówczas jeść i pić, by nie odwodnić się i poczuć się lepiej. Pić napoje z lodem, czy wprost przeciwnie? Lepsza woda czy soki? A co z lodami? Solić czy nie solić? Rozprawiamy się z mitami na temat diety na upalne dni.
- Kategoria: Warto wiedzieć
13 czerwca przypada „Święto dobrych rad”. Sprawdzonych podpowiedzi nigdy za wiele! Dowiedz się jak można ułatwić sobie życie podczas przygotowywania posiłków. Małe triki pozwolą m.in. zaoszczędzić czas, uratować nieudaną potrawę i przedłużyć trwałość produktów spożywczych.
Strona 1 z 2