Sezon na grillowanie

Wiosenna pogoda to wyśmienity moment na to, by oficjalnie rozpocząć sezon kulinarnych przygód z grillem w roli głównej. Choć kiełbasa to niezaprzeczalna królowa grillowego menu, warto odkryć zupełnie nowe oblicze przygotowywanych na ruszcie potraw.

Wielkanocne tradycje w Polsce

Zwyczaje wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od tego, w którą stronę świata skierujemy nasz wzrok. Zwiedzając zaledwie cztery różne krańce Polski wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji.

Określenia terminu przydatności do spożycia

Kupując produkty spożywcze coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. I oprócz dokładnej analizy składu, naszej uwadze nie umykają również daty. Jednak czy każdy z nas wie czym dokładnie różni się „należy spożyć do”, a „najlepiej spożyć przed końcem”?

Sylwester na świecieCo kraj to… sylwester. Warto zatem przyjrzeć się jakie zwyczaje i tradycje w żegnaniu minionego roku i jednoczesnym witaniu nowego goszczą w innych europejskich regionach. Mogą one stać się doskonałą inspiracją do zaplanowania własnego dnia 31-go grudnia, a więc…

Jak uniknąć strat produktów żywnościowych

Przebarwione owoce, zwiotczałe warzywa, przeterminowany jogurt czy zaschnięty bochenek chleba. Brzmi znajomo? Co zatem zrobić, aby otwierając lodówkę znaleźć w niej jedynie produkty, po które bez obaw możemy sięgnąć i jednocześnie nauczyć się ekologicznego podejścia w kuchni?

Jak jeść sushi

 Dania kuchni azjatyckiej są odmienne od europejskich nie tylko smakiem i wyglądem, ale też sposobem spożywania. Doskonałym przykładem jest sushi, którego jedzeniu towarzyszy etykieta. Jej naruszenie może obrazić osobę przygotowującą danie i współtowarzyszy.

Nawyki żywieniowe Polaków

Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele ciekawostek znajdziemy w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia”.

Dzień Książki od kuchni

Czytanie, pomimo niskiego poziomu czytelnictwa, nadal uznajemy za jedną z najlepszych form rozrywki. Panie w tym celu najchętniej sięgają po romanse oraz… książki o tematyce kulinarnej. A może połączyć staropolskie zwyczaje i współczesną pasję do gotowania?

Kuchenne triki

Spryt ułatwia życie i niezaprzeczalnie ratuje nas w trudnych sytuacjach. Ta cecha jest też nieoceniona w kuchni. Znajomość pewnych sprawdzonych trików kulinarnych pomaga zaoszczędzić czas, pieniądze i nerwy. Przedstawiamy sprytne sposoby, dzięki którym z łatwością poradzicie sobie w kuchni.

Przedświąteczne wskazówki kulinarne

Święta za pasem. Zanim zasiądziemy z najbliższymi przy świątecznym stole trzeba przygotować to, co będziemy wspólnie spożywać. Co zrobić, by barszcz nie stracił koloru? O czym trzeba pamiętać kupując karpia? Jak gotować łazanki? Co zrobić, by sałatka warzywna była nie tylko smaczna, ale i zdrowa? 

Pomysły na andrzejkowy wieczór

Wróżby z wosku, ścieżka z butów, karteczki z imionami, czy przewidywanie przyszłości z fusów po kawie – z tego wręcz słyną Andrzejki. Dodajmy do tego jeszcze barwne i nietuzinkowe przebrania oraz makijaże, ciekawie przystrojone wnętrze i przepyszne przekąski, a ostatni wieczór listopada może być niezapomniany.  

Kulinarne ciekawostki

Wydaje Ci się, że polska kuchnia nie ma przed Tobą tajemnic? Przekonaj się czy znajomość produktów spożywczych jest dla Ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień polskiej żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. 

Co pić i jeść w upalne dni

Czekają nas upalne dni. Co wówczas jeść i pić, by nie odwodnić się i poczuć się lepiej. Pić  napoje z lodem, czy wprost przeciwnie? Lepsza woda czy soki? A co z lodami? Solić czy nie solić? Rozprawiamy się z mitami na temat diety na upalne dni. 

Kuchenne porady

13 czerwca przypada „Święto dobrych rad”. Sprawdzonych podpowiedzi nigdy za wiele! Dowiedz się jak można ułatwić sobie życie podczas przygotowywania posiłków. Małe triki pozwolą m.in. zaoszczędzić czas, uratować nieudaną potrawę i przedłużyć trwałość produktów spożywczych. 

Parzenie kawy i herbaty

Aromatyczna kawa o poranku i gorąca herbata wieczorem – oto duet, bez którego trudno wyobrazić sobie dobry dzień. W jaki sposób parzyć ulubione napoje, by wydobyć ich smak oraz korzystne właściwości?

regionalne-specjaly-bozonarodzenioweBrukowiec kujawski, Siuśpaj, Fefernuski kociewskie, Juha. Co łączy te potrawy? Wbrew pozorom, odpowiedź jest prosta - Wigilia. Przedstawiamy alfabet regionalnych przysmaków, królujących na wigilijnych i bożonarodzeniowych stołach w różnych regionach Polski.

gotujemy-makaron-sxc.hu 266901Na Światowy Dzień Makaronu przypadający 25 października, przygotowaliśmy kilka makaronowych porad. W gruncie rzeczy gotowanie makaronu nie należy do najprostszych kulinarnych czynności. Ilość wody, soli czy oliwy często potrafi zgubić niedoświadczonych kucharzy.

liofilizacjaKonieczność konserwowania i utrwalania żywności jest konsekwencją rozwoju cywilizacji. Spośród wielu metod utrwalania żywności coraz bardziej popularna jest liofilizacja, która pozwala zachować maksymalnie dużo wartości odżywczych świeżego produktu.