karnawalowy-drink-introRozsmakuj się egzotycznym drinkiem o iście karaibskim smaku. Ten przepyszny i słodki napój na bazie ananasa, kokosu i rumu jest bardzo lubiany szczególnie przez kobiety. Oprócz rozkosznego smaku koktajl także pięknie wygląda.

dyniowa-introRozpoczął się karnawał, a wraz z nim sezon na domowe imprezy. Przy planowaniu menu powinniśmy trzymać się dwóch zasad: ma być lekko i oryginalnie. Lekkostrawne potrawy na imprezie to podstawa zabawy do samego rana, a oryginalne dania przykują oko.

kuchenne-remanenty-sxc.hu 209106 7171Często zdarza się, że coś zostaje z obiadu. Mięso zwykle odstawiamy do lodówki, a pozostałe składniki obiadu najczęściej lądują w koszu na odpadki. A przecież można je wykorzystać do przygotowania nowego posiłku.Oto kilka propozycji wykorzystania pozostałości z obiadu.

aromatyzowane-oleje-octyKażdy może zrobić własny aromatyczny olej czy ocet. Nie jest to ani trudne ani pracochłonne. Podpowiadamy jak się za to zabrać.Nagrodą będzie niespotykany smak i zapach sałatek i surówek, marynat, galaret czy zwykłych placków ziemniaczanych smażonych na oleju czosnkowym.

nalesniki-otrebowe-mLubisz eksperymentować w kuchni i zaskakiwać swoich bliskich? Naleśniki na słodko już Ci się znudziły? Pora wypróbować pyszną odmianę naleśników z otrębami. Otręby to jedno z najbogatszych źródeł błonnika i dlatego warto włączyć je do codziennej diety.

makaron-fitness-mNiejednokrotnie spotykamy się z określeniem, że makaron tuczy i jest niezdrowy. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że odpowiednio dobrana dieta z produktów mącznych, może pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów.

tarta-serowo-cukiniowa-mŚwieże warzywa, zebrane w sezonie, zawierają o wiele więcej składników odżywczych niż wyhodowane poza nim. Tak też jest z cukinią, która ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje np. w tarcie serowej, czyli pysznym placku na każdą okazję.

baklazan-z-makaronem-mBakłażan nie jedno ma imię. Idealnie sprawdza się jako dodatek do głównych dań, ale również może spełniać funkcję głównego składnika. Świetny do sałatek i przekąsek. Pieczony, grillowany i smażony. Przedstawiamy propozycję jego przygotowania.

ocet-jablkowy-photoxpress 5205736Ocet jabłkowy to naturalny środek wspomagający zdrowie i urodę. Ale żeby właściwie zadziałał, powinien być naturalny, niefiltrowany, bez chemicznych dodatków. Taki ocet możemy bez trudu sami wyprodukować. Podpowiadamy jak to zrobć.

konfitura-wisniowa-mSezon na wiśnie trwa. Warto wykorzystać te smakowite owoce do przygotowania oryginalnych przetworów. Proponujemy konfiturę wiśniową z migdałami prażonymi w karmelu. Jej przygotowanie jest szybkie i proste. Zobacz nasz przepis.

salatka-grillowany-serNie masz ochoty na wielodaniowe posiłki? Przyrządź sałatkę z grillowanym serem, fasolką szparagową i pomidorami. Wykorzystaj sezon letni i skomponuj dania z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw.

muffiny-z-jagodami-introPyszne, puszyste, a na dodatek bajecznie proste. Za to właśnie uwielbiamy muffiny. Choć można je wypełnić nadzieniem, jakie tylko sobie wymarzymy, najlepiej smakują z owocami. Muffiny z jagodami to kompozycja idealna, w sam raz nadają się na lekki deser i podwieczorek.

letnie-przepisyLatem nasza dieta powinna składać się z lekkostrawnych posiłków. Tłuste, ciężkie potrawy zastąpmy lekkimi daniami na bazie sezonowych warzyw i owoców. Skorzysta na tym nasza sylwetka, organizm i samopoczucie. Przedstawiamy 4 propozycje.

konfitura-malinowo-pomidorowa-introChcesz w łatwy sposób zaskoczyć swoich gości i skomponować niezwykle oryginalny smak? Jeśli tak, konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią to strzał w dziesiątkę. Choć połączenie malin i pomidorów może trochę dziwić, jest to kompozycja idealna.

orzezwiajaca-salatka-mW upalne dni lata, chcąc zaspokoić apetyt, szukamy orzeźwiających, a zarazem lekkich i sycących przekąsek. Idealne są sałatki ze świeżymi warzywami, owocami i oliwą. Oto przepis na taką orzeźwiającą sałatkę.

makaron-pesto-photoxpress 10211448Latem lubimy lekkie dania. Nie lubimy natomiast dużo czasu spędzać w kuchni. To oczywiste, lepiej skorzystać w tym czasie z pięknej pogody i posiedzieć na świeżym powietrzu, na zielonej trawce. Zielono na dworze, zielono w głowach to i zielono na talerzu. A jak zielone to… bazylia!

salatka-brukselka-introCiągle jadamy za mało brukselki. Niesłusznie, bo ma duże wartości odżywcze i na dodatek można ją jadać przez cały rok, świeżą bądź mrożoną. Jeśli znudziła ci się brukselka z tartą bułką czy pod beszamelem, wypróbuj przepis na pyszną ciepłą sałatkę z brukselki z sosem winegret.

ciasto-szpinakoweSzpinak to prawdziwa kopalnia łatwo przyswajalnego żelaza oraz innych minerałów i witamin. Warto go wykorzystać, by urozmaicić menu. Proponujemy ciasto szpinakowe z sosem serowym wg przepisu Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.