zupa-warzywno-serowaZupa to nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu posiłek, ale też źródło wielu witamin i składników mineralnych. Z uwagi na rozgrzewające właściwości, zupa to idealna potrawa na jesienne chłody. Proponujemy warzywno-serowy krem z chipsami z buraków.

jesienne-przepisyOto trzy przepisy na smaczne i sycące potrawy idealne na coraz chłodniejsze dni. Warzywna zapiekanka, leczo z bobem i pieczeń wołowa – sięgnij po fartuszek i sprawdź, która potrawa stanie się Twoją ulubioną tej jesieni!

chleb-dyniowy-photoxpress 6173327Chrupiąca skórka, puszysty środek i dyniowy aromat, a wszystko to w energetycznym, pomarańczowym kolorze. Chlebek dyniowy urzeka lekko słodkawym smakiem i długotrwałą świeżością. Pieczemy go z użyciem dojrzałych, jesiennych dyń.

zapiekanka-grzybowo-serowa-mJesienią organizm domaga się bardziej sycących i treściwych dań. Dobrym pomysłem na obiad mogą być zapiekanki. Warto wykorzystać pełnię sezonu grzybowego i przygotować zapiekaną potrawę na bazie ziemniaków, z aromatycznymi grzybami i żółtym serem.

tarta-z-warzywamiFrancuski quiche, w Polsce częściej nazywany po prostu tartą, to połączenie pysznego kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem i jajeczno-śmietanowym sosem. Warto wykorzystać obfitość jesiennych warzyw, by upiec quiche, zwłaszcza, że nie potrzeba na to wiele czasu.

dzien-polskiej-zywnosciZnudziło Ci się jedzenie surowych jabłek? Wykorzystaj je w inny sposób – podaj je z mięsem, stwórz z nich szybki deser na letni dzień, zapiecz i podaj na ciepło lub przygotuj z nich owocową zupę. Odkrywaj na nowo dobre polskie produkty i nie bój się eksperymentować w kuchni!

kalafior-sos-photoxpress 13537788Sezon na kalafiory i brokuły w pełni.  Dodajmy charakteru daniom z tych odżywczych warzyw, przygotując sos na bazie sera pleśniowego. Intensywny, lekko słony smak tego sera idealnie komponuje się z brokułami czy kalafiorami, które zdaniem wielu są pozbawione wyrazistego smaku.

fondue-sxc.hu 2-1386305Długie letnie wieczory sprzyjają biesiadowaniu na świeżym powietrzu. Warto wykorzystać ten czas na przyjemności i zaprosić przyjaciół na taras, werandę lub balkon. Na takie spotkanie idealne jest fondue - potrawa jedzona z jednego naczynia.

crostiniCrostini to smaczne, niewielkie kanapki rodem z Włoch. Możemy je podać z najróżniejszymi dodatkami, na słono, pikantnie lub słodko. Przekąska w formie crostini świetnie sprawdza się na przyjęciach, jest także świetną opcją na pyszne i szybkie śniadanie.

piknik-photoxpress 4186573Rodzinny piknik to nie tylko sposób na przyjemne spędzenie czasu, ale też idealna okazja, by tradycyjny posiłek zamienić w prawdziwą ucztę. Oto kilka praktycznych porad i prostych przepisów, dzięki którym  mile spędzimy czas ciesząc się smakiem spożywanych potraw.

grzanka-ser-plesniowy-gruszka-mDuet sera ze szlachetną niebieską pleśnią i gruszki to niezwykle smaczne, a zarazem proste połączenie. Aromantyczny ser pleśniowy w zestawieniu ze słodkim smakiem świeżej gruszki zachwyci podniebienia miłośników dobrego jedzenia.

letnia-salatka-sxc.hu 786668Wakacje sprzyjają wyrobieniu sobie zdrowych nawyków żywieniowych. Świeże i pachnące warzywa możemy wykorzystać zarówno na śniadanie, obiad czy kolacje. Świetnie smakują w najróżniejszych połączeniach.

zupa-szparagowa-miedzybrodzki-introSzparagi nie mają wprawdzie oszałamiającej wartości odżywczej, ale są niskokaloryczne i łatwostrawne. Sezon na nie trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką.

losos-grill-introSłoneczna pogoda za oknem rozbudza w nas chęć na grillowanie. Zazwyczaj sięgamy po kiełbaski i karkówkę. My proponujemy jednak, by pójść o krok dalej i spróbować nowych przysmaków – oto 5 przepisów na oryginalne dania z rusztu!

grillowe-przepisyUwilebiamy grillować – to w sezonie wiosenno-letnim najpopularniejsza forma relaksu. Głównie w weekendy, ale zdarza się też spontaniczny grill w tygodniu. Podpowiadamy, jak piec zdrowo i przygotować grilla na piątkę.

zupa-czosnek-niedzwiedzi-mPotrawy z dodatkiem czosnku niedźwiedziego zyskały ostatnio dużą popularność. Ta znana od wieków roślina słynie ze swoich leczniczych właściwości. Proponujemy sprawdzić jego niepowtarzalny aromat i smak w pysznej kremowej zupie.

przepisy-na-ciastaŚwiatowy Dzień Pieczenia, obchodzony 18 maja,  inspiruje do sprawiania słodkich niespodzianek dla bliskich. Przedstawiamy przepisy na ulubione ciasta, upieczone na ten dzień przez przedstawicieli z różnych krajów. Dołącz do świętujących i spraw przyjemność bliskim.

przepisy na kanapkiKanapkę niejednokrotnie zjadamy na śniadanie, lunch czy kolację. Szybka i prosta w przygotowaniu, wcale nie musi oznaczać nudnego posiłku. Wytrawna czy słodka? Z camembertem czy serem brie? Podpowiadamy jak przygotować wyjątkową kanapkę.