Marchewka w kuchni

Marchew – niby pospolite warzywo, a trudno wyobrazić sobie bez niej polską kuchnię. Oprócz walorów smakowych ma też wiele wartościowych składników. I nawet jeśli za nią nie przepadamy, starajmy się przemycać ją w przyrządzanych potrawach bo zwyczajnie warto! 

Walentynkowy filet z indyka

Wielkimi krokami zbliża się święto zakochanych. Dzień, w którym pozytywne emocje udzielają się każdemu. I choć niektórzy twierdzą, że Walentynki to jedynie amerykański wymysł, to warto, by tego dnia  sprawić swojej drugiej połówce smakowitą niespodziankę.

Walentynki w kuchni

Sposobów na zdobycie serca lub uwagi ukochanej osoby jest wiele. Możemy wręczyć miły drobiazg, zorganizować wycieczkę albo kupić piękny bukiet kwiatów. Jednak najpiękniejsze prezenty to te, które wykonamy sami, na przykład quiche na walentynkową kolację.

Zupa krem z pieczonych buraków

Czerwone buraki stają się coraz popularniejsze. I nic dziwnego, bo poza walorami odżywczymi, mają również niebagatelne wlaściwości zdrowotne. Warto, by gościły na naszych stołach jak najczęściej. Jeśli znudziły nam się buraki jako jarzynka czy barszczyk, warto poeksperymentować z nowymi przepisami.

Przepis na serowe paluchy

W czasie karnawałowej domówki doskonale sprawdzą się poręczne przekąski typu finger food, które możemy jeść bez użycia sztućców. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych potraw, świetną propozycją będą francuskie paluchy serowe, które przygotujemy w szybki i prosty sposób. 

Przepisy na kremy raw

Raw food” to termin, który dosłownie oznacza surową żywność. Obecnie w każdym polskim mieście znajdziemy choć jedną restaurację podającą takie dania, co świadczy o rosnącej popularności tej niebanalnej kuchni w Polsce. My proponujemy proste przepisy na surowe kremy do babeczek.

Przepisy na wigilijną rybę

Tradycja nakazuje, aby podczas wigilijnej wieczerzy na stołach obowiązkowo znalazły się ryby. Obok przypisanego im znaczenia religijnego, są symbolem obfitości, siły i zdrowia. Tajemnica ich magicznego, świątecznego smaku kryje się w odpowiednim dobraniu przypraw, dodatków lub sosów.

Przepis na rozgrzewający bigos

Król naszego stołu. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych w świecie polskich potraw. W każdym domu przepis na niego jest inny i jedyny w swoim rodzaju. Podpowiadamy, jak przygotować pyszny bigos. Do wszystkich składników trzeba dodać dużą dawkę serca i cierpliwości. Wtedy będzie to najlepszy bigos świata!

Przepis na meksykańską quesadille

Za oknem jesień, która rządzi się swoimi prawami: deszcz, mgły, przymrozki i brak słońca. Letnie, upalne dni już dawno za nami. Przetrwanie tej pory roku nie należy do najłatwiejszych, ale jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Jednym z nich są podróże – chociażby te kulinarne. Gorący Meksyk w środku jesieni? 

Przepisy na rozgrzewające zupy

Kiedyś była tanim posiłkiem, który miał nasycić żołądek, później wstępem do kulinarnej uczty, a dziś na stałe zagościła na salonach i w domowych talerzach. Zupa, bo o niej mowa, stała się kultową potrawą naszych czasów i słusznie – nie dość, że robi się sama, ma też wiele cennych zalet.

Przepis na pieczonego kurczaka z dynią

Gdy na zewnątrz robi się szaro i ponuro, w kuchni warto sięgnąć po… kolorowe skarby jesieni! Kulinarną królową tej pory roku jest niewątpliwie dynia. Wyjątkowa i pełna witamin - idealnie komponuje się z delikatnym mięsem Kurczaka Zagrodowego.

Przepis na stromboli

Spotkania z przyjaciółmi to dobry pretekst do tego, aby spróbować nowych, nieznanych nam dotąd potraw. W planowaniu dań często sięgamy do specjałów kuchni włoskiej – makarony czy pizza to standardowe punkty menu. Dziś przedstawiamy stromboli – alternatywę dla popularnej i wszystkim nam znanej pizzy. 

Przepisy na szybki posiłek

Szybko, tanio i pożywnie – te trzy określenia przychodzą na myśl, gdy mówimy o studenckim obiedzie. Wraz z rozpoczęciem roku akademickiego warto zastanowić się co zrobić, żeby akademicki obiad nie ograniczał się tylko do tostów i jajecznicy, a nadal był tani i prosty?

Przepisy na jesienne dania

Każda z pór roku rozpieszcza nas obfitością smaków i aromatów świeżych warzyw i owoców. Jesienią  jest wyjątkowo smacznie, kolorowo i zdrowo. Podpowiadamy które warzywa warto jeść o tej porze roku, aby w pełni wykorzystać ich bogactwo witamin i minerałów.

Przepis na gulasz z makaronem

Gulasz to węgierskie danie narodowe, którego podstawowe składniki to mięso, papryka i cebula. Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę innej wersji to propozycja na zbliżające się jesienne dni. Doskonała w połączeniu z makaronem w kształcie pierożka.

Przepisy na dania z warzyw sezonowych

Chociaż sierpień to ostatni miesiąc wakacji, na straganach wciąż możemy znaleźć bogactwo pysznych sezonowych warzyw. Nacieszmy się nimi zanim nadejdą chłodne dni i przygotujmy oryginalne potrawy, których smak kojarzy nam się z latem.

Przepisy na wegetariańskie fast foody

Burgery, pizza, kebab, hot-dogi – fast food zdecydowanie nie kojarzy się z wegetariańskim jedzeniem. Czy osoby, które wyeliminowały mięso ze swojej diety muszą rezygnować z szybkich i łatwych przekąsek? Fast food to opcja nie tylko dla miłośników mięsa.  

Przepisy na sezonowe dania

Teorii zdrowego odżywiania jest mniej więcej tyle, ile osób zajmujących się zawodowo lub hobbystycznie tą tematyką. Jednak gdy przeanalizujemy wszystkie te teorie, jesteśmy w stanie w większości z nich znaleźć pewną cechę wspólną:  odżywianie naturalne, lokalne i sezonowe.