Ziołowe przysmakiLecznicze i odżywcze właściwości ziół można wykorzystać również w kuchni. I nie tylko jako przyprawy. Oto kilka pomysłów na zdrowe, smaczne i dekoracyjne ziołowe masła, dipy, oleje, octy, napoje i inne przysmaki. Zachęcamy do wypróbowania.

Strączkowe w kuchniStrączkowe mają ze wszystkich produktów roślinnych największą zawartość białka. Poza tym mają sporo węglowodanów i błonnika i niezbyt dużo kalorii. Są bogate w witaminę B1 i kwas foliowy, wapń i żelazo. Zobacz nasze najlepsze przepisy na różne strączkowe.

Warzywa, jarzyny, jarzynki Bez warzyw nie ma zdrowia. Dostarczają nam witamin, soli mineralnych, kwasów organicznych, enzymów i wielu innych składników, niezbędnych dla zdrowia. Poza tym a ogół są zasadotwórcze, sycące, a przy tym nie tuczą.

ZupyZupa na obierkach z ziemniaków? Spróbuj! Zobacz też jak zrobić własny, zdrowy „gorący kubek” albo zupę w sam raz na głodówkę leczniczą. a może zupa z groszku, cukinii i szpinaku albo pomidorowa z imbirem? Wypróbuj nasze przepisy!

Sałaty, sałatki Sałaty dostarczają szczególnie dużo kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy A, C, E i K jak również duże ilości minerałów, głównie wapnia, żelaza i magnezu. Zobacz nasze przepisy na pyszne sałatki i różne sosy sałatkowe.