Nalewki domoweSą w życiu momenty, kiedy kieliszek domowej nalewki jest tym, czego naprawdę potrzeba. Zziębniętego rozgrzeje, zniechęconego – podniesie na duchu, zasmuconemu doda nadziei. Warto więc mieć w domu butelkę domowego trunku na specjalne okazje.

Jesienne witaminyJesień to okres, gdy stragany warzywniaków aż uginają się od świeżych warzyw i owoców. Zadbajmy o to, by nie zabrakło ich także na naszych stołach. Podpowiadamy jak je wykorzystać. Oto kilka przepisów na witaminowe posiłki.

Smak lataDla większości z nas zbliża się ulubiona pora roku – lato, kiedy dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu, spacerujemy, uprawiamy sporty. Co zrobić, by maksymalnie wykorzystać ten czas na odpoczynek i w pełni sił wrócić do pracy?

Koktajle owocowe i nie tylkoZbliża się sezon na świeże owoce jagodowe. Są bardzo nietrwałe w stanie świeżym, ale można je zamrozić i używać później przez cały rok. Najlepiej w postaci koktajli, shake’ów czy frappé, które można przygotować szybko w blenderze.

Dania makrobiotyczneDieta makrobiotyczna nie jest pracochłonna. Jej podstawą są zboża. Dania są proste i oparte na jak najmniej przetworzonych składnikach. Proponujemy kilka przepisów na makrobiotyczne tarty warzywne z pełnoziarnistej mąki.

Zdrowe przepisy karnawałowe

Styczeń to miesiąc karnawałowej zabawy. Nie wstrzymuj się od karnawałowych szaleństw, bo poprawiają nastrój i sprzyjają pozbywaniu się stresu. Wraz z przyjaciółmi zorganizuj wieczór taneczny. Ale postaraj się, by zimowe przyjęcie pozostało jednak zdrowe. Zobacz nasze propozycje

nalewki-ziolowe-photoxpress_5331662Domowe nalewki ziołowe nie tylko zwierają leczniczą moc ziół, z których są zrobione, ale posiadają dodatkowo spore walory smakowe, których próżno szukać w aptecznych tinkturach. Do ich wykonania możemy wykorzystać zarówno świeże jak i suszone zioła.

swiateczne-przepisy-sxc.hu_1144569Nic tak nie kojarzy nam się z tradycją jak święta Bożego Narodzenia. Minęły wprawdzie czasy, gdy przygotowywałyśmy na nie tyle jedzenia, że kończyło to się niestrawnością. Nadal jednak przygotowujemy dania na świąteczny stół zgodnie z tradycyjnymi przepisami.

Dania z ziemniakówZiemniaki są lekkostrawne, zasadotwórcze i dosyć zasobne w łatwo przyswajalne związki. Mają również pewne właściwości lecznicze, zwłaszcza przy chorobach żołądka. Jedzmy więc ziemniaki, bo są zdrowe, niedrogie i można przyrządzać je na wiele sposobów.

Rozgrzewające napojeNa słotne jesienne dni nie ma nic lepszego niż smaczny i rozgrzewający gorący napój, który nie tylko poprawi nam nastrój, ale także ochroni przed infekcją i zmniejszy stres. A wybór takich napojów jest tak ogromny, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Kuchnia na listopad„O szyby, deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny…” wiersz Leopolda Staffa doskonale oddaje nasze listopadowe nastroje. Miesiąc, który swoją nazwę wziął od opadających liści, przynosi nam szarugę i zimne powiewy wiatru. Jak sobie z nimi radzić?

Przetwory z różyDzika róża to niezwykle cenna roślina. Jest przebogata w witaminy i ma właściwości lecznicze docenione przez oficjalną medycynę. Co możemy z niej zrobić? Jak suszyć, by nie straciła cennej witaminy C? Zobacz nasze przepisy.

Domowe przetworyDomowe przetwory wracają do łask. I to nie tyle ze względu na oszczędności, co docenianie przez nas znaczenia naturalnej żywności bez konserwantów. No i możemy mieć w zimie swoje ulubione sałatki, wystarczy otworzyć słoik.

Domowe przetworyKażdy z nas pamięta z dzieciństwa słoiki wypełnione sezonowymi specjałami i ten smak ogórków kiszonych, sałatek marynowanych i grzybów. Może warto wrócić do tej tradycji. Dla ułatwienia podajemy kilka sprawdzonych przepisów na przetwory.

Domowe nalewki owocoweNalewki były kiedyś specjalnością domu. Może warto wrócić do tej tradycji i samemu przygotować trunek bez konserwantów i innej chemii, unikalny, smaczny, a także leczniczy. Podajemy przepisy, które moga być inspiracją.

Bez czarny w kuchniBez czarny rośnie praktycznie wszędzie i może dlatego nie doceniamy go,  a ma wiele cennych właściwości leczniczych. Możemy wykorzystać go również w kuchni. Nie tylko urozmaici naszą dietę, ale również przyczyni się do wzmocnienia odporności.

Chwasty w kuchniPowszechne chwasty są cennym źródłem witamin, składników mineralnych i wielu innych substancji mających dla organizmu znaczenie ochronne lub lecznicze. Wzmagają apetyt, regulują trawienie, poprawiają przemianę materii.

Ziarna zbóż i kaszePrzez tysiące lat zboża były podstawą wyżywienia człowieka. Zawierają prawie wszystkie składniki potrzebne dla zdrowia: witaminy, sole mineralne, węglowodany, dobrej jakości białko w odpowiedniej proporcji do innych składników. Zobacz nasze przepisy na dania z kasz i ziarna zbóż.