konfitura-truskawkowaTruskawki to jeden ze smaczniejszych symboli lata. Na te czerwone, słodkie i soczyste owoce czekamy z utęsknieniem cały rok. Gdy nacieszymy się już ich smakiem, jedząc je z cukrem, śmietanką lub deserach nadchodzi czas na domowe konfitury. Proponujemy konfiturę z zielonym pieprzem.

szparagowe-przepisyMaj to nie tylko sezon grillowy, ale również czas na szparagi. Warto wprowadzić je do wiosennego menu, bo są smaczne, zdrowe i… zalicza się je do najlepszych afrodyzjaków! Przedstawiamy trzy kulinarne inspiracje na szparagowe dania.

wiosenna-salatka-photoxpress 6617044Na śniadanie zazwyczaj jemy kanapki, są szybkie w przygotowaniu i smaczne. Czas jednak zerwać z tym przyzwyczajeniem i przyrządzić coś innego, a jednocześnie równie smacznego i szybkiego, np. lekkostrawną sałatkę z makaronem.

zupa-chrzanowaJaja z majonezem, żurek i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej czyli chrzanicy. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to zmienić?

Przepis na żurek staropolskiOd wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Na stole poza kolorowymi pisankami, zajączkami i barankiem nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. My zdradzamy przepis na staropolski żurek z makaronem.

Wielkanoc regionalnieChociaż na wielkanocnych stołach królują jajka, żurek, biała kiełbasa, to w niektórych regionach Polski świąteczne menu wygląda zupełnie inaczej. Co na Wielkanoc przygotowują Górale, a czym są buchty? Sprawdzamy, jak inspirująca może być kuchnia regionalna!

karnawalowe-przekskiPrzygotowując przyjęcie zrezygnuj z chipsów  i słonych paluszków. Zamiast nich przygotuj zdrowe i bardzo efektowne przekąski, cieszące oko wyglądem, smakiem i oryginalnością. Zdrowe nie znaczy nudne! Zobacz nasze przepisy.

lukrowane-ciasteczka-mPieczenie ciasteczek to w wielu domach tradycja.Wnętrz wypełnionych zapachem pysznego ciasta nie da się niczym zastąpić. Upieczone samodzielnie ciasteczka mogą być wspaniałym prezentem dla drugiej osoby, a także pysznym poczęstunkiem.

swiateczna-rybaWigilia Bożego Narodzenia to dla nas tradycja i tradycyjne dania królują na naszych stołach. Ale może warto wprowadzić do menu element nowości, nie odcinając się przy tym od tradycji? Warto postawić na dania rybne! I nie chodzi tu bynajmniej o karpia.

zupa-cebulowo-serowa-mNa pochmurne i zimne dni proponujemy zupę serowo-cebulową. Doskonale rozgrzeje i jednocześnie odpręży,wprowadzając nas w doskonały nastrój. Warto spróbować, zwłaszcza że jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku.

jagodowe-przetwory-photoxpress_6124420Porzeczki, maliny, agrest, poziomki czy jagody to źródła cennych witamin, soli mineralnych i błonnika. Ich aromat i smak zatrzymać możemy na dłużej jedynie w przetworach. Zobacz nasze propozycje na przetwory z owoców jagodowych.

lopian-przepisyKto z nas nie zna uciążliwych „rzepów” przyczepiających się do ubrania czy sierści psa podczas letnich spacerów. Są to owocostany łopianu. Ale łopian to nie tylko uciążliwe „rzepy”, to także ceniona roślina lecznicza oraz … warzywo.

przyjecie-karnawalowe-photoxpress_7730439Dla przyjaciół, rodziny lub dla kontrahentów, oficjalnie lub kameralnie – jest wiele sposobów na organizację przyjęcia karnawałowego. Podpowiemy jakie zasady etykiety stosowane są na przyjęciach oraz jak zachwycić gości prostymi kulinarnymi pomysłami.

domowy-chleb-sxc.hu_1163048-mDobry chleb jest piękny – przyjemnie na niego spojrzeć, jak również go jeść. Nigdy się nie przejada i nie nudzi. Pieczenie dobrego chleba ma coś z alchemii. Ale to nie znaczy, że doskonały chleb mogą piec tylko profesjonaliści.

sojowe-eksperymentyWegetarianie cenią soję za bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Napoje i desery sojowe, serek tofu, kotlety sojowe warto włączyć do diety z uwagi na uniwersalny smak i bogactwo składników odżywczych, które drzemią w ziarnach soi.

domowe-wina-photoxpress_5331875Wina i miody domowej produkcji mają tyle smaku i urody, co domowe dżemy, kompoty czy świeżo upieczone ciasto owocowe. A przygotowanie wyśmienitego i oryginalnego trunku wcale nie jest trudne.

pasty-kremy-dipy-sxc.hu_768102Bez względu na to czy są słodkie, ostre czy łagodne – pasty, kremy i dipy wzbogacają nasze śniadania, lunche, pikniki, podwieczorki, kolacje i imprezowe menu. Od dawna można je znaleźć we wszystkich marketach. Jednak najlepiej smakują te wykonane samodzielnie.

Gorąca czekoladaW chłodne dni chętniej sięgamy po rozgrzewające i sycące napoje, w tym przede wszystkim gorącą i aromatyczna czekoladę. Proponujemy przygotowanie własnego napoju czekoladowego, zdrowego i bez zbędnych dodatków.