Na polu kulinarnych inspiracji… czyli dodatki z ziemniaków!

Sprężyste kluseczki śląskie, kształtne kopytka, a może apetyczne pyzy? Z ziemniaków można przygotować różnego rodzaju dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Wariacje na temat ziemniaków mogą stanowić smakowity dodatek do mięs lub warzyw, albo samodzielny, sycący posiłek z aksamitnym sosem.

Kluski śląskie, Pyzy ziemniaczane oraz Kopytka marki PROSTE HISTORIE przyrządzone są wyłącznie z naturalnych składników. Zachwycają bogatym smakiem dorodnych polskich ziemniaków i są inspiracją do wielu pysznych dań.

Kluseczki można przygotować w kilka minut i zawsze będą one miękkie i sprężyste. Z ziemniaczanymi specjałami mamy prawdziwe pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni! Kluski śląskie z wątróbką i wiśniami pięknie nawiązują do tradycji, jednocześnie mają w sobie słodko-kwaskowy „twist”. Kopytka z zielonym groszkiem, szynką i szałwią z powodzeniem mogą pojawić się na stole wśród gości – kulinarne zaskoczenie gwarantowane! Z kolei pyzy na czerwonej kapuście z boczkiem to wyborna propozycja dla fanów polskiej kuchni i konkretnych smaków. Z PROSTYMI HISTORIAMI, wyczarujesz zarówno szybkie i łatwe, jak i wykwintne dania. To pewność smaku i wyśmienitego efektu podczas rodzinnego obiadu czy kolacji dla przyjaciół!

Oto trzy propozycje przygotowania:

 

przepis na pyzy ziemniaczane

Pyzy na czerwonej kapuście z boczkiem

Sposób przygotowania:

1 kg kapusty czerwonej zetrzyj na tarce, na największych oczkach. Wrzuć do garnuszka z grubym dnem. Dodaj 100 ml octu jabłkowego lub winnego czerwonego, 100 g suszonej żurawiny, 6 łyżek cukru. Posól, dodaj pieprz i kilka listków laurowych. Pozostaw na ogniu na 5 minut. Dokładnie wymieszaj, dodaj 150 ml bulionu warzywnego i duś przez 20 minut na małym ogniu, regularnie mieszaj. Na suchej patelni upraż 150 g wędzonego boczku i dodaj do kapusty. Ugotuj Pyzy ziemniaczane PROSTE HISTORIE zgodnie z przepisem na opakowaniu. Serwuj z chrupiącą, lekko gorącą kapustą.

 

Przepis na kluski śląskie z dziurką

Kluski śląskie z wątróbką i wiśniami

Sposób przygotowania:

Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni. Dodaj 4 dymki pokrojone w cieniutkie plasterki. Smaż przez 3 minuty do uzyskania złotego koloru. Dodaj 300 g oczyszczonych i suchych wątróbek z kurczaka. Smaż na dużym ogniu przez 3 minuty. Obróć w trakcie smażenia. Dodaj 50 ml octu balsamicznego, szczyptę soli, 1 płaską łyżeczkę cukru i 100 g rozmrożonych Soczystych wiśni PROSTE HISTORIE. Duś całość przez 5 minut. Dodaj 1 łyżkę zimnego masła i pozostaw na ogniu jeszcze na 2 minuty.

Gorące wątróbki wykładaj na świeżo ugotowane Kluski śląskie PROSTE HISTORIE.

 

Kopytka z zielonym groszkiem, szynką i szałwią

Przepis na kopytka z groszkiem

Sposób przygotowania:

100 g gotowanej szynki w plastrach pokrój w drobną kostkę. Na patelnię daj 2 łyżki masła i wrzuć 200 g zamrożonego Zielonego groszku PROSTE HISTORIE. Dodaj 100 ml bulionu, szczyptę soli i cukru. Duś przez 8 minut. Dodaj pokrojoną szynkę, dodatkową łyżkę zimnego masła, sok z 1/2 cytryny, kilka listków szałwii. Ugotuj 1 opakowanie Kopytek ziemniaczanych PROSTE HISTORIE zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zanurz w gorącym sosie z groszkiem i posyp świeżo mielonym pieprzem.

PROSTE HISTORIE to gotowanie z kliku składników połączonych w pyszne, domowe danie. To filozofia marki kulinarnej opartej na prostych wartościach i prostych zasadach, to proste składniki i mnóstwo inspiracji kulinarnych. Marka oferuje szeroki wybór produktów mrożonych: warzywa, zupy, owoce, dania mączne i ziemniaczane, z których można przygotować 3-daniowy obiad. Proste Historie - dom, w którym pachnie dobrym jedzeniem.

 

Zobacz również:

Przepisy na dania z ziemniaków


Zdrowe dania z ziemniaka

Ziemniak na chory żołądek


Ziemniak na chory żołądek

Wartość odżywcza mrożonek


Zamrozona świeżość