Tradycyjne smaki z odrobiną inspiracji, czyli… świąteczne PROSTE HISTORIE              

Tradycyjne polskie potrawy to kwintesencja rodzinnych świąt. W wielu domach niektóre dania przygotowywane są raz do roku, co podkreśla uroczystą i radosną atmosferę. Klasyczne menu warto jednak delikatnie urozmaicać – takie wariacje mogą być miłym kulinarnym zaskoczeniem. Przygotowanie Świąt z PROSTYMI HISTORIAMI będzie niezwykle przyjemne, a wyjątkowy smak dań urzeknie gości zgromadzonych przy stole.

Klasyczne bożonarodzeniowe potrawy kojarzą się z dzieciństwem, beztroską, ciepłem domowego ogniska i tą niepowtarzalną atmosferą, na którą czeka się przez cały rok. Pierogi, ryba, kutia, barszcz czy zupa grzybowa, to dania, bez których trudno wyobrazić sobie świąteczne ucztowanie. Kuchnia jest jednak miejscem, w którym tradycja doskonale współgra z nowoczesnością, a inspiracje urozmaicają smak i nadają potrawom zupełnie nowy wymiar. Także kultowe potrawy można podać na świątecznym stole w zaskakującej i pysznej odsłonie. 

Zupa Grzybowa z podgrzybkami marki PROSTE HISTORIE to aromatyczna kompozycja dorodnych polskich grzybów i warzyw. Na wigilijny stół możemy podać ją w tradycyjnej formie, albo w formie zupy krem, co z pewnością będzi miłym zaskoczeniem. Dla miłośników czerwonego barszczu idealnym dodatkiem będą oczywiście aromatyczne, dobrze doprawione Uszka z kapustą i grzybami. PROSTE HISTORIE proponują jednak, by uszka z pysznymi borowikami i kiszoną kapustą podać w nieco mniej tradycyjnej formie. Podczas Świąt na stole obowiązkowo muszą zagościć także pierogi. Pyszne Pierogi z grzybami od PROSTYCH HISTORII wypełnione są pieczarkowo-podgrzybkowym nadzieniem z dodatkiem smażonej cebulki, marchewki i pietruszki. Zachwycają niepowtarzalnym smakiem i aromatem skarbów lasu. Dzięki nowym recepturom, zachowamy unikalny smak tradycyjnych dań, jednocześnie zaskakując gości otwartością i kulinarną wyobraźnią. 

Pierogi z grzybami, czosnkiem i szczypiorkiem

Sposób przygotowania:

Przygotuj 150 g świeżych, oczyszczonych grzybów: kurki, borowiki, podgrzybki, boczniaki lub malutkie pieczarki. Pokrój wzdłuż na pół. Na teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i obsmaż grzyby na dużym ogniu, klika razy je obracając. Zdejmij z patelni. Osusz patelnię i roztop 2 łyżki masła. Wrzuć 1 łyżkę drobno posiekanej cebuli, 1 drobno posiekany ząbek czosnku i ponownie wrzuć grzyby. Smaż 2 minuty, dodaj 2 łyżki uprażonej na złoto bułki tartej i 1 czubatą łyżkę posiekanego szczypiorku. Dodaj sok z ½ cytryny, dopraw solą, pieprzem. Pierogi z grzybami PROSTE HISTORIE ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i serwuj gorące, posypane grzybami z patelni.

Krem grzybowy

Sposób przygotowania:

Rozpuść na patelni 2 łyżki masła, dodaj szczyptę cukru i wyciśnięte 3 ząbki czosnku. 250 g oczyszczonych pieczarek pokrój w cienkie plastry i wrzuć na patelnię. Smaż tak długo, aż będą mocno rumiane. Dodaj zamrożoną "Zupę grzybową" Proste Historie i pozostaw na ogniu przez 10 minut, mieszając regularnie. Przełóż do garnka i zalej około 1 litrem bulionu. Idealnie gdyby był to bulion grzybowy, ale wołowy też będzie świetnie smakował. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotuj do miękkości około 10 minut. Zmiksuj na gładki krem dodając 100 g śmietankowego serka topionego. Gęsty krem serwuj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Do młynka możesz włożyć kilka suszonych podgrzybków i zmielić na puder. Posyp nim wierzch gorącego kremu.

Uszka w sosie myśliwskim z suszoną śliwkąPrzepis na uszka z kapustą i grzybami

Sposób przygotowania:

Ugotuj 2 opakowania uszek PROSTE HISTORIE zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do wystygnięcia. Rozgrzej w rondelku 1 czubatą łyżkę masła, a następnie dodaj 200 g pokrojonych w cienkie plasterki małych pieczarek lub boczniaków. Wsyp 1 łyżkę posiekanej drobno cebuli i 2 łyżki polskich wędzonych śliwek, pokrojonych w cienkie plasterki. Smaż przez 5 minut. Zalej całość 300 ml wywaru grzybowego lub wołowego. Dodaj szczyptę cukru i 1 łyżkę octu balsamicznego. Duś przez 5 minut. Dodaj drobno posiekany pęczek szczypiorku i 1 łyżeczkę czubatą mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości wody. Dopraw wywar pieprzem, solą i wrzuć ugotowane uszka. Po 2 minutach sos powinien się zagęścić. Następnie zaserwuj gościom pyszne danie!

 

Zobacz również:

Przepisy na świąteczne dania


Przepisy świąteczne

Ryby na święta


Nie tylko karp na Wigilię

Stół świątecznie nakryty


Świąteczny stół