\

Z jak Ziemniak. Pięć prostych przepisów na kartoflane pyszności

Lista potraw, których składnikiem są ziemniaki jest równie długa co historia obecności tego warzywa na europejskich stołach. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), chcąc podkreślić znaczenie tej rośliny uprawnej, ustanowiła rok 2008 Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka. Miłośnicy kartofli (pyr lub ziemniaków) nie potrzebują specjalnej okazji, by sięgać po to warzywo. 

Dodatkową motywację stanowią ciekawe przepisy kulinarne producentów żywności, których wyroby zdobyły godła Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Nagrodzone przez specjalistów z branży spożywczej produkty rodzimych firm są, obok ziemniaków, głównymi składnikami pięciu sycących dań, idealnych na jesienny dzień. Nie pozostaje nic innego jak sięgnąć po obieraczkę do warzyw i zabrać się do pracy!

I. Ziemniaki nadziewane

Propozycja firmy SERTOP, jednego z największych producentów serów topionych w Polsce. Trzy sery firmy z Tych zdobyły godła promocyjne „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT.

Składniki:

- 100 g serka topionego firmy SERTOP (np. nagrodzonej certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT Goudy wędzonej)Przepis na ziemniaki nadziewane
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 30 g wędliny
- 1 jajko (ugotowane na twardo)
- 30 g pieczarek
- masło
- przyprawy

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy wzdłuż, a następnie nieco wydrążamy ich środki, po czym przyprawiamy wg uznania i podpiekamy w piekarniku. Z pokrojonej cebuli, wędliny, jajka ugotowanego na twardo i podsmażonych pieczarek przygotowujemy farsz, którym napełniamy wystudzone warzywa. Na wierzchu układamy kawałeczki masła i serków, po czym pieczemy całość aż ziemniaki będą miękkie.

II. Bliny serowo-ziemniaczane

Do przygotowania serowo-ziemniaczego specjału zaprasza Spółdzielnia Mleczarska SPOMLEK, producent serów Serenada i laureat programu „Doceń polskie”. 

Składniki (porcja na 4 osoby): 

- puree ziemniaczane z 1 kg ugotowanych i przetartych ziemniakówPrzepis na bliny serowo-ziemniaczane
- 1 łyżka francuskiej musztardy (z całymi ziarnami)
- 10 dag sera Salami Serenada nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
- 3 łyżki mąki
- 2 jaja
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 spore łyżki tartego chrzanu
- olej i masło do smażenia

Przygotowanie:

Kwaśną śmietanę mieszamy z chrzanem, aż powstanie jednolity sos. 

Ser Salami Serenada kroimy w drobną kostkę, po czym z sera, puree, mąki, musztardy i jaj przygotowujemy ciasto. Formujemy z niego okrągłe placuszki, które następnie lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (oleju zmieszanym z masłem). Bliny podajemy z sosem chrzanowym, musztardą oraz szczypiorkiem. Danie zyska więcej aromatu, gdy dodamy do niego zgrillowane na suchej patelni cząstki cytryny. 

III. Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim

W asortymencie firmy TARSMAK znajdziemy pięć sosów uhonorowanych przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Jeden z nich jest wyśmienitym dodatkiem do faszerowanych ziemniaków.

Składniki:

- 5 średnich ziemniakówPrzepis na faszerowane ziemniaki
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, majeranek
- Sos tatarski Premium TARSMAK, TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
- szczypior

Przygotowanie:

Z połówek ziemniaków wydrążamy środek. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym podsmażamy je na patelni, doprawiając pieprzem i majerankiem. Do podsmażonego boczku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszać całość. Wydrążone ziemniaki wypełniamy nadzieniem, składamy połówki  i dokładnie owijamy je w podwójną folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w żarze do miękkości (około 45- 50 minut). 

Upieczone ziemniaki obficie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z Sosem tatarskim Premium TARSMAK. 

IV. Wypasiony krem z porów i ziemniaków ze śmietaną Polską

Składniki (na 4 porcje):

- 2 pory pokrojone w plastryKrem z porów i ziemniaków
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 200 ml śmietanki Wypasionej 30% Mlekovita, nagrodzonej certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
- 3 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól i świeżo mielony pieprz
- masło klarowane Mlekovita do smażenia, nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT

Do podania:

- 4 łyżki śmietany Polskiej 18% Mlekovita
- 1/4 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w cienkie plastry i zanurzonego w zimnej wodzie
- 1/4 piklowanego pora*
- 1 mała garść uprażonych pestek słonecznika 

Przygotowanie:

Pory smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym, na średnim ogniu. Po ok. 4 minutach dodajemy czosnek, chwilę potem wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem 25-30 minut.  Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Zabielamy zupę śmietanką Wypasioną, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dodajemy ze śmietaną Polską 18% i piklowanym porem.

*Składniki na piklowanego pora:

- 1/4 białej części pora pokrojonej w cienkie plastry
- 30 ml octu z białego wina
- 30 g cukru
- 60 ml wody
- 1 ziele angielskie i 1 mały liść laurowy

 Przygotowanie:

Wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i liść laurowy doprowadzamy do wrzenia w rondelku.  Pora parzymy 10 sekund we wrzącej, osolonej wodzie i zalewamy wrzącą zalewą cukrowo-octową. Por powinien się marynować przez minimum 2 godziny.

V. Sałatka z ziemniaków do grillowanych kiełbasek

Inspiracja zaczerpnięta z bloga kuchniaipodroze.blogspot.com. Do przygotowania sałatki idealnej do grillowanych kiełbasek zaprasza Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek, producent sześciu specjałów nagrodzonych przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. 

Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 6 ogórków konserwowych
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 6 łyżek majonezu
- pieprz i sól

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie obieramy je i kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem oraz musztardą. Majonez z czosnkiem dodajemy do ziemniaków i ogórków, całość mieszamy doprawiając do smaku pieprzem i solą.

Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media

 

Zobacz również:

Przepisy na dania z ziemniaków


Zdrowe dania z ziemniaka

Ziemniak na chory żołądek


Ziemniak na chory żołądek

Jesień w kuchni


Jesienne przepisy