Pięć dań na Dzień polskiej żywności

Nietypowe święto przypadające 25 sierpnia jest obchodzone już po raz czwarty. W Dniu polskiej żywności warto przypomnieć sobie o różnorodności rodzimej branży spożywczej, docenić jej bogactwo, odkrywać nowe smaki lub poeksperymentować z klasycznymi przepisami.

Wraz z twórcami programu promocyjnego „Doceń polskie”, pomysłodawcami „święta”, zachęcamy do cieszenia się polską kuchnią i oznaczania swoich inspiracji poprzez #dzienpolskiejzywnosci.

Polscy producenci żywności zapraszają zaś do wypróbowania pięciu przepisów na przekąskę, dania główne i wykwintne ciastka. 

I. Serowa przekąska. Smażone gałki jaglane z serem

Przekąska nie tylko dla miłośników sera! Przepisem dzieli się Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK, producent serów marki Serenada. Ser żółty Salami tej marki został nagrodzony certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT. 

Składniki na około 4 porcje:

- 300 g kaszy jaglanejSmażone gałki jaglane z serem
- 2 łyżki masła
- 10 dag sera salami
- sól
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Lekko solimy wodę i ją zagotowujemy, dodajemy kaszę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy masło oraz starty ser i wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy z niej pulpeciki. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w oleju z obu stron na złoto. Podajemy z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.

II. Siła prostoty. Sałatka z pieczarkami

„MAJONEZY” Spółdzielnia Pracy Produkcyjno-Handlowa to mieszcząca się w Kętrzynie firma oferująca m.in. Majonez Stołowy Kętrzyński. Specjał, który dwukrotnie został doceniony przez Lożę Ekspertów (zdobył godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT), ma uniwersalne zastosowanie. Produkt sprawdzi się m.in. jako składnik sałatki z pieczarkami.

Składniki:

- sałata 
- 1 pomidor 
- 2 pieczarki 
- sól, pieprz
- liście oregano 
- 1 łyżeczka musztardy (np. kętrzyńskiej)
- 2 łyżki majonezu (np. majonezu kętrzyńskiego)

Sposób przygotowania:

Sałatę dokładnie płuczemy, po czym ją suszymy, a duże liście rwiemy na mniejsze kawałki. Umytego pomidora kroimy na cząstki, a pieczarki czyścimy, płuczemy i także kroimy na plasterki. Liście sałaty łączymy z kawałkami pomidora i pieczarek, całość doprawiamy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z majonezem, po czym dodajemy do sałatki. Całość ozdabiamy listkami oregano. 

III. Wariacja na temat klasyki. Boczniaki a'la schabowe

Do przygotowania boczniaków a'la schabowych zapraszają przedstawiciele firmy Gospodarstwo Uprawy Grzybów i Grzybni MYTKOWSKI. Boczniaki tego producenta zdobyły certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.

Składniki:

- 50 dag boczniaków
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- olej
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:

Kapelusze boczniaków myjemy pod bieżącą wodą (można je przez chwilę namoczyć w mleku). Większe kapelusze, przy trzonie, zbijamy młoteczkiem do mięsa. Jajka rozbić i wymieszać z przyprawą uniwersalną. Grzyby obtaczamy w  jajku i w bułce, a następnie smażymy na gorącym tłuszczu przez ok. 10-12 minut, aż uzyskają rumiany kolor. 

IV. Pierogi z mięsem, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu

Przedsiębiorstwo Przemysłu Spożywczego Olejnik zachęca do korzystania z krążków z ciasta pierogowego. Produkt z godłem „Doceń polskie” pozwala szybko przyrządzić ulubione danie. 

Składniki:

- 50 mrożonych gotowych krążków z ciasta pierogowego 
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki tartej bułki
- pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, na złoty kolor. Mięso, cebulę, jajka i tartą bułkę mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie z masy formujemy niewielkie kuleczki i gotujemy je na małym ogniu we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20 minut. 

Krążki rozkładamy na posypaną mąką stolnicę. Gdy się rozmrożą, nakładamy kuleczki mięsne i sklejamy brzegi. Krążki można sklejać zarówno w kształt tradycyjnych pierogów, jak i nadać im kształt tzw. uszek. Następnie umieszczamy je we wrzącej wodzie, a po zagotowaniu zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 2-4 minuty. Po ugotowaniu, pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową do naczynia i hartujemy zimną wodą. Pierogi można odsmażać na oleju, świetnie smakuję z powidłami z żurawiny.

V. Szybko i smacznie. Ciastka z żurawiną, bryndzą i tymiankiem 

Ciasto francuskie, żurawina, bryndza i tymianek - to główne składniki przepisu ZPOW VITAPOL. Producent nagrodzonej tytułem TOP PRODUKT Żurawiny staropolskiej przypomina o walorach smakowych żurawiny. 

Składniki:

- słoiczek Żurawiny staropolskiej 
- 50 g bryndzy
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- tymianek
- pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i lekko wałkujemy, po czym kroimy je w prostokąty, a każdy z nich smarujemy odrobiną roztrzepanego jajka. Na tak przygotowanie ciasto nakładamy po łyżeczce żurawiny, rozkruszamy bryndzę, oprószamy pieprzem i tymiankiem.

Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku aż ciasteczka się zezłocą.

 

Zobacz również:

Kurczak z dynią


Pieczony kurczak z dynią

Zapiekanka grzybowo-serowa


Zapiekanka z grzybami i serem


Kotlety bez mięsa