3 wyjątkowe potrawy w kształcie serca na Dzień Matki

W Dzień Matki chcemy, aby nasze mamy poczuły się wyjątkowo, żeby ten dzień był dla nich inny niż wszystkie. Może tak być, jeśli wyręczysz mamę w codziennych kulinarnych obowiązkach, przygotowując dla niej pyszne potrawy. Zadbaj o to, aby jedzenie było nie tylko smakowite, ale również kusiło niebanalną formą. Na ten szczególny dzień proponujemy 3 dania w kształcie serca – na śniadanie, obiad i kolację.

Kluczem do sukcesu jest kreatywność. Wykażmy się pomysłowością i zaserwujmy potrawy, które mile zaskoczą mamę formą i smakiem.  - Pomysłowe przekąski w formie serca możemy wyczarować z dodatkiem sera żółtego. Jego zastosowanie stwarza duże możliwości kulinarne. Świetnie się sprawdzi zarówno do dań na zimo, jak i na ciepło. Na Dzień Matki przygotujmy całodzienne menu: kanapki w kształcie serca, krem ze szparagów z małymi grzankami-serduszkami, a na kolację podajmy quiche również w tej formie. Do wzbogacenia zup można wykorzystać serek topiony, który jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej śmietany – bardzo dobrze zabiela i zagęszcza. Tym sposobem uzyskamy pożywną zupę o subtelnej, kremowej konsystencji. W ten prosty sposób podniesiemy też jej wartość energetyczną, dzięki czemu z powodzeniem może być traktowana jako główne danie obiadowe – mówi Ewa Polińska ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

Oto nasze propozycje:

Śniadanie dla mamy – kanapki z sercem

Składniki:

- 2 kromki chleba 
- łyżka masła
- 2 plasterki sera żółtego Gouda MSM Mońki
- plasterki ogórka
- bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Chleb, najlepiej taki, który formą przypominać będzie serce, smarujemy masłem. Z szynki i sera wycinamy nożem kształt serca. Przydatne będą foremki, wykrawacze lub inne przedmioty o takim właśnie kształcie. Kanapki dekorujemy ogórkiem oraz bazylią.

Obiad dla mamy – krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca

Składniki:

- 2 pęczki białych szparagów
- 2 kromki chleba 
- 1 opakowanie serka topionego MSM Mońki
- średnia cebula czerwona
- 1 litr bulionu drobiowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać opakowanie serka topionego i doprawić do smaku. Z kromek wyciąć serduszka, opiec w tosterze lub piekarniku do osiągnięcia pożądanej chrupkości. 

Kolacja dla mamy – quiche ze szpinakiem w kształcie serca

Składniki:Dzień Mamy w kuchni

Ciasto:

- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli

Farsz:

- 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 żółtko
- 50 ml śmietanki słodkiej 18%
- 200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.

Smacznego!

 

Zobacz również:

Maj miesiąc szparagów


Pora na szparagi

Przepisy na makrobiotyczne tarty


Makrobiotyczne tarty

Przepis na meksykańska quesadille


Meksykańska quesadilla