Jajko nie tylko po polsku

Faszerowane, w tatarskim sosie, z majonezem, pływające w żurku – pomysłów na wielkanocne potrawy z jajkami jest wiele. Jak je przyrządzić, aby zaskoczyć domowników w te święta? Oto nasze, mniej znane w polskiej kuchni, propozycje.

Wielkanocne menu nie obeszłoby się bez jajek. Podczas świątecznego śniadania, oprócz tradycyjnego żurku, aromatycznych pieczonych mięs, soczystych wędlin czy pysznych słodkich mazurków i babek, nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Dlaczego? 

Nie tylko od święta

Jaja pełnią wyjątkową rolę symbolu odradzającego się życia oraz nadziei, a pięknie zdobione pisanki są nieodłącznym elementem święconek i dekoracji stołów. Jaja to również prawdziwy skarbiec substancji odżywczych, takich jak białka, witaminy, nienasycone tłuszcze, sole mineralne oraz węglowodany. Zawierają także lecytynę i kwasy omega-3, które zapobiegają odkładaniu cholesterolu. To wystarczające argumenty, za tym, aby jadać je nie tylko od święta.  

Polecamy dwa doskonałe połączenia – jajka po szkocku, czyli sycącą, mięsną przekąskę oraz orientalną sałatkę nicejską z tuńczykiem i świeżymi wiosennymi warzywami. 

Szkockie jajka z cebulowym reliszem

Składniki na 4 porcje:

- 4 ugotowane na twardo jajka
- 375 g mięsa mielonegoŚwiąteczne jajko po szkocku
- 5-6 sztuk cebuli dymki
- 2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2-3 łyżeczki musztardy francuskiej

Panierka:

- 1 rozbite jajko
- 3-4 łyżki mąki
- 100 g bułki tartej
- 500 ml oleju roślinnego do smażenia

Cebulowy relisz:

- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 duże pokrojone cebule
- 2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Rozgrzej olej we frytownicy lub średniej wielkości rondlu do 170°C lub aż do momentu skwierczenia. 

Włóż mięso do miski, razem z cebulką dymką, sosem sojowym Kikkoman i musztardą, po czym dobrze wymieszaj. Mokrymi rękoma podziel porcje mięsa na 4 kulki. Weź jedną kulkę i spłaszcz ją, a następnie owiń dokładnie wokół ugotowanego na twardo jajka. Powtórz czynność z pozostałymi porcjami mięsa. 

Następnie przygotuj panierkę. Do osobnych głębokich talerzy wysyp mąkę, bułkę tartą oraz wlej rozbite jajko. Ostrożnie obtocz przygotowane kulki w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż kulki na rozgrzanym tłuszczu przez 4-5 minut od czasu do czasu obracając, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Wyciągnij ostrożnie kulki za pomocą łyżki i odsącz z tłuszczu wykładając je na papierowy ręcznik. 

Podczas smażenia możesz zacząć przygotowywać cebulowy relisz. Rozpuść na patelni masło i oliwę. Dodaj cebulę i smaż przez około 4-5 minut aż zmięknie. Dodaj  sos sojowy Kikkoman oraz cukier i dobrze wymieszaj. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko przez około 20 minut, mieszając sporadycznie, aż cebula stanie się brązowa i zawiesista. Podaj na zimno lub na gorąco, pokrywając reliszem szkockie jajka po wierzchu.

Orientalna sałatka nicejska z tuńczykiem 

Orientalna sałatka z tuńczykiem

Składniki:

- 450 g świeżego tuńczyka
- 8 łyżek sosu marynaty Teriyaki Kikkoman
- 450 g młodych ziemniaków
- 225 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 pęczek posiekanej dymki
- 50 g pokrojonych czarnych oliwek
- 8 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
- 4 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół
- 50 g liści szpinaku baby

Dressing

- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- Sok z połówki cytryny

Przygotowanie

Włóż tuńczyka do naczynia i polej sosem marynatą Teriyaki Kikkoman, tak aby całość ryby została dobrze pokryta. Odstaw na 20 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Ugotuj także fasolkę (jeśli korzystasz z garnka do gotowania na parze, umieść fasolkę nad ziemniakami i gotuj przez 10 minut). Odcedź ziemniaki i wymieszaj w misce razem z fasolką. Dodaj dymkę, oliwki, pomidorki cherry, jajka i liście szpinaku i podrzucaj, aż składniki dobrze się zmieszają. Przykryj i odstaw. 

Rozgrzej patelnię grillową i podsmaż steki z tuńczyka przez 2 minuty z każdej strony. Dodaj nadmiar marynaty z razem musztardą i sokiem z cytryny na patelnię i smaż ze stekami jeszcze przez 2 minuty. 

Ułóż płatki tuńczyka na sałatce i skrop całość gorącą marynatą. Świeża, wiosenna sałatka z tuńczykiem gotowa. Smacznego! 

Więcej przepisów z wykorzystaniem sosu sojowego znajduję się na: www.kikkoman.pl. 

 

Zobacz również:

Przepis na żurek staropolski


Żurek staropolski

Doskonałe jajko


Jajko - pokarm doskonały

Wielkanocny stół inaczej


Regionalne smaki wielkanocne