Śniadanie wielkanocne w nowej odsłonie

Alternatywne przepisy na tradycyjne przysmaki

Pachnące szynki, smakowite pasztety oraz jaja na kilka sposobów – każdy zna tradycyjny kanon potraw, które goszczą na stole podczas wielkanocnego śniadania. Czasem warto jednak spróbować uciec od kulinarnej rutyny i przygotować klasyczne smakołyki w nowej, ciekawej odsłonie.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na wielkanocne przysmaki w alternatywnym wydaniu!

 

Kiełbasa zapiekana w piwie z sosem paprykowo-musztardowym

- biała kiełbasa surowa - 6 szt.Kiełbasa zapiekana w piwie

- boczek surowy wędzony – 6 plasterków 

- żółty ser typu gouda – 6 plasterków

- cebula - 2 średnie szt.

- piwo jasne – 1 szklanka

- odrobina oleju

- majeranek, pieprz, ostra papryka – do smaku

- sos paprykowo-musztardowy Tarsmak – kilka łyżek

Obraną cebulę kroimy w półkrążki i krótko podsmażymy na oleju, doprawiając papryką, pieprzem i majerankiem do smaku. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Na plastrach boczku układamy cebulę, a na nią plastry sera. Na tak przygotowanych porcjach kładziemy kiełbasę i mocno zwijamy, a następnie spinamy wykałaczką. Kiełbasy wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je piwem. Pieczemy w piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni, aż kiełbaski i boczek ładnie się zarumienią. Podajemy z sosem paprykowo-musztardowym Tarsmak.

Jaja faszerowane łososiem z nutą czerwonego kawioru

 Wielkanocne jaja faszerowane- jajka – 10 szt.

- wędzony łosoś – 100 g

- majonez premium Tarsmak – 2 łyżki

- ostra papryka - do smaku 

- czerwony kawior - do dekoracji 

- natka pietruszki - do dekoracji

Jajka gotujemy na twardo, a następnie wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem. Łososia drobno kroimy i dodajemy do żółtek. Całość mieszamy z majonezem i ostrą papryką. Wypełniamy połówki jajek farszem. Podajemy udekorowane natką pietruszki i czerwonym kawiorem.

Smacznego!

 

Zobacz również:

Przepis na żurek staropolski


Żurek staropolski

Wielkanocny stół inaczej


Regionalne smaki wielkanocne

Przepis na zupę chrzanową


Zupa chrzanowa