Bazylia… pesto, makaron!

Latem lubimy lekkie dania. Nie lubimy natomiast dużo czasu spędzać w kuchni. To oczywiste, lepiej skorzystać w tym czasie z pięknej pogody i posiedzieć na świeżym powietrzu, na zielonej trawce. Zielono na dworze, zielono w głowach to i zielono na talerzu. A jak zielone to… bazylia!

Bazylia jak wiadomo, dobra do wszystkiego, ale nie musi być ona już tylko dodatkiem i przyprawą. Najlepsze z bazylii jest oczywiście pesto. A jak pesto to tylko z makaron. Przedstawiamy prosty i co najważniejsze szybki sposób na pyszny i zdrowy makaron z pesto.

Składniki do sosu pesto:makaron-pesto-d-photoxpress 10211448

• Czosnek – 3 ząbki

• Świeża bazylia – 2 pęczki

• Orzeszki piniowe – 3 łyżki

• Starty parmezan – pół szklanki

• Oliwa z oliwek

• Sól i pieprz

oraz Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g

Wykonanie sosu pesto:

Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie ucieramy.

Całość łączymy z makaronem i gotowe, smacznego!

 

Zobacz również:

Typowe błędy w kuchni


Błędy w gotowaniu makaronu

Szpinak inaczej


Ciasto szpinakowe

Pasty, kremy i dipy


Pasty, kremy i dipy