Przepis na sycącą zupę serowo-cebulową

W pochmurne i zimne dni nic nie rozgrzewa lepiej niż zupa serowo-cebulowa. Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a smak jest po prostu niebiański. Zupa cebulowa z serem świetnie rozgrzewa i odpręża, wprowadzając w prawdziwie francuski klimat.

Składniki:

zupa serowo-cebulowa

- 2l bulionu drobiowego
- 250 g mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- gotowana marchewka
- łyżka masła
- ser topiony w krążku Hochland Twój Wybór
- 2 trójkąciki ze szczypiorkiem i cebulą
- 2 trójkąciki śmietankowe
- sól, pieprz
- listek bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w dużą kostkę i smażymy na maśle, aż się zeszkli. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu drobiowego. Odlewamy trochę bulionu do szklanki i mieszamy z serkami. Całość przelewamy z powrotem do garnka i przyprawiamy. Używamy blendera, by nadać zupie kremowej konsystencji.

Mięso mielone doprawiamy do smaku i formujemy malutkie klopsiki, a następnie delikatnie obsmażamy. Dodajemy je do zupy i jeszcze chwilkę ją gotujemy. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Zupę podajemy przyozdobioną listkiem bazylii. Doskonale smakuje również z grzankami! Aby je zrobić wystarczy pokroić bagietkę w kostkę, rozłożyć równomiernie na blaszce od piekarnika i zapiekać przez kilka minut, aż pieczywo stanie się chrupiące. Można też zrobić je na suchej, mocno rozgrzanej patelni, uważając, aby się nie spaliły.

Smacznego!

 

Zobacz również:

Przepisy na zupy


Przepisy na zupy

Przepisy na dania z ziemniaków


Zdrowe dania z ziemniaków

Fasole, fasolki


Przepisy na fasolowe