Spis treści

Dania ze strączkowych

Przepisy na dania z roślin strączkowych

Strączkowe to nasiona roślin motylkowych (groch, fasole, soja, soczewica, bób). Niedojrzałe strąki motylkowych to warzywa (np. fasolka szparagowa).

Strączkowe mają ze wszystkich produktów roślinnych największą zawartość białka. Najwartościowsze białko jest w soi. Innym strączkowym brakuje któregoś z aminokwasów. Dlatego też najlepiej przygotowywać fasolowe w mieszankach różnych gatunków. Mają sporo węglowodanów i błonnika i niezbyt dużo kalorii. Są bogate w witaminę B1 i kwas foliowy, wapń i żelazo.

Strączkowe, podobnie jak ziemniaki, muszą być zawsze ugotowane, gdyż zawierają niepożądane enzymy, przeszkadzające w działaniu naszych enzymów. Gotowanie pozbawia te enzymy mocy. Długi czas gotowania można skrócić przez moczenie lub stosowanie szybkowaru. Moczenie z kolei można skrócić przez zalanie wodą, szybkie zagotowanie, zdjęcie z ognia i pozostawienie na 2 godziny. Strączkowe, poza soją, gotujemy w wodzie, w której moczyły się. W przypadku soi, wodę z moczenia odlewamy i zalewamy ziarna świeżą wodą.
Zawsze też do gotowych potraw ze strączkowych dodajemy różne zioła wspomagające trawienie.

 

Zobacz również:

Przepisy na dania ze zbóż i kasz


Ziarna zbóż - przepisy

Przepisy na zupy


Przepisy na zupy

Przepisy na sałatki i sosy


Przepisy na sałatki i sosy