Spis treści

Przepisy na zdrowe zupy i buliony

Ma być zdrowa kuchnia, więc i zupy będą zdrowe. Wszystkie zawarte tutaj przepisy są na zupy jarskie. Jeśli nie możesz obyć się bez mięsnej „wkładki” dorzuć kawałek mięsa. Pamiętaj jednak, że do takiego wywaru przechodzą wszelkie toksyny z mięsa, co nie pozostaje bez wpływu na zdrowie.

Przy sporządzaniu zup weź pod uwagę, że:

  • Niektóre warzywa znoszą lepiej długie gotowanie niż inne. Cebula, ziemniaki i im podobne mogą być gotowane godzinami. Ale uważaj na zielone warzywa; łatwo tracą aromat, albo wręcz nabierają nieprzyjemnego zapachu podczas zbyt długiego gotowania.

  • Jeśli spieszysz się, pokrój drobno lub utrzyj na tarce marchewki i ziemniaki, szybciej ugotują się.

  • Bardzo dobre na zupę są strąki groszku czy fasoli, warzywa dyniowate (łącznie z nasionami), wszystkie jadalne części cebulowych, liście selera, grzyby.

  • Warzyw kapustnych, od kapusty po kalafior, nie można długo gotować, bo stają się niesmaczne i nabierają nieprzyjemnego zapachu.

  • Doprawiaj zupy wg własnego uznania. Możesz używać do tego ziaren pieprzu, nasion kopru lub kminku, majeranku, liścia laurowego, kurkumy, cebuli, czosnku, imbiru, świeżych ziół.

 

Zobacz również:

Przepisy na dania ze zbóż i kasz


Ziarna zbóż - przepisy

Przepisy na sałatki i sosy


Przepisy na sałatki i sosy

Fasole, fasolki


Przepisy na fasolowe