Spis treści

Sos wiejski

Składniki na 1/2 szklanki sosu:

1/4 szklanki twarogu,
1/4 szklanki śmietany,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka oliwy,
1łyżka świeżych ziół,
sól i pieprz do smaku.

Pomidorowy sos wiejski

Składniki j.w. + pokrojony pomidor, łyżka drobno pokrojonej świeżej bazylii i trochę więcej soli.

Sos rosyjski

Składniki na 1/2 szklanki sosu:

1 łyżka majonezu
1 łyżka przecieru pomidorowego,
1 łyżka twarożku,
1/3 szklanki śmietany,
1 łyżka octu winnego,
1/4 łyżeczki soli,
po 1/8 łyżeczki nasion gorczycy i papryki.

Sos tysiąca jezior

Przygotuj sos wg przepisu na sos rosyjski, dodaj posiekanego ogórka konserwowego, kawałek selera i jajko ugotowane na twardo.

Sos jogurtowy

Składniki na 2/3 szklanki sosu

1/2 szklanki jogurtu,
2 łyżki oliwy lub majonezu,
1 łyżka soku z cytryny,
1/8 łyżeczki soli, pieprz do smaku

Sos miętowy

Do sosu jogurtowego dodaj i dobrze zmiksuj: 1/2 ogórka pokrojonego w plasterki, 2 łyżki świeżych liści mięty, 2 liście szalotki.

 

Zobacz również:

Niesamowite kiełki


Czas na kiełki!

\oliwa z oliwek


Dlaczego oliwa z oliwek?

Zdrowe chwasty w kuchni


Dania z chwastów