Przysmaki z kwiatów bzu czarnego

Bez czarny rośnie praktycznie wszędzie; przy domach, płotach, na łąkach, w zaroślach. I może dlatego, że jest tak powszechny, nie doceniamy go. A niesłusznie, bo ma wiele cennych właściwości leczniczych. Możemy wykorzystać go również w kuchni. Przetwory z bzu czarnego użyte w kuchni będą nie tylko urozmaiceniem diety, ale także przyczynią się do wzmocnienia systemu odpornościowego i poprawy samopoczucia.

Kwiaty bzu czarnego bogate są we flawonoidy (rutyna, kwercetyna, astragalina, izokwercetyna i inne), kwasy wielofenolowe, kwasy organiczne, garbniki, olejki lotne, glukozę, sole mineralne oraz nieznany bliżej związek zwiększający wydzielanie potu.

Kiedy i jak zbierać baldachy kwiatowe

Kwiaty bzu czarnego zbieramy, gdy w pełni zakwitną czyli około połowy czerwca. Zbieramy je przed południem, zaraz po obeschnięciu z rosy. Baldachy ścinamy za pomocą nożyc ogrodowych lub ostrego noża. Wybieramy tylko czyste, nie zakurzone, bez śladów mszyc. Uważać trzeba , by nie gnieść kwiatów, bo czernieją. Niezależnie od tego czy użyjemy kwiatów na cele lecznicze czy kulinarne, należy przerabiać je na świeżo. Jeśli nie możemy tego zrobić, należy je i zamrozić, wkładając uprzednio na chwilę do wody z kostkami lodu.

Kwiaty bzu czarnego w kuchni

Syropy

Oto kilka przepisów na syropy, które możemy używać do deserów i jako dodatek rozgrzewający do herbaty. Działają napotnie, przeciwgorączkowo i moczopędnie.

Syrop I

Składniki: 40 w pełni rozwiniętych baldachów kwiatów czarnego bzu , 1 kg cukru, 1 l wody.

Wykonanie: Kwiaty włożyć do wyparzonego słoja. Z cukru i wody ugotować syrop, przestudzić i zalać nim kwiaty. Słój przykryć pergaminem i zostawić na 10 dni, od czasu do czasu mieszając zawartość wyparzoną łyżką. Następnie zlać syrop przez sito, przelać do małych wyparzonych słoików lub butelek i przechowywać w chłodnym miejscu.

Syrop II

Składniki: 12-14 baldachów kwiatów bzu, 1 l wody, 1 kg cukru.

Wykonanie: Kwiaty odciąć z baldachów nożyczkami, zalać chłodną wodą, zagotować i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia przecedzić, dodać cukier, wymieszać aż powstanie syrop, podgrzać do wrzenia i gorący rozlewać do butelek.

Syrop III

Składniki:15-20 sztuk średniej wielkości kwiatostanów czarnego bzu, 1 l wody, 1 kg cukru, 1 cytryna pokrojona razem ze skórką (uprzednio dobrze umyta i sparzona).

Wykonanie: Zagotować wodę z cukrem i cytryną, wystudzić, dodać kwiaty bzu i odstawić na 48 godzin. Po tym czasie zlać syrop, zagotować i gorący wlewać do wyparzonych słoików, zamknąć i odwracać do góry dnem.

Kwiaty bzu zapiekane w cieście I

Składniki: 200 g mąki, 3 jajka, 125 ml mleka, szczypta soli i cukru.
12-16 świeżo zerwanych baldachów czarnego bzu, olej do smażenia, cynamon i cukier do posypania.

Wykonanie: Z mąki, żółtek, mleka, soli i cukru przygotować ciasto i zostawić na godzinę pod przykryciem. Po odstaniu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Zanurzyć w cieście baldachy (trzymając je za łodyżkę) i smażyć na głębokim oleju na chrupko. Po upieczeniu oprószyć cynamonem i cukrem pudrem.

Kwiaty bzu czarnego w cieście naleśnikowym

Składniki: 16 kwiatostanów czarnego bzu, 250-300 g mąki, 2 jajka, 1,5-2 szklanki mleka, olej do smażenia, cukier puder do posypania.

Wykonanie: Przygotować ciasto jak na naleśniki. Ubijać jajka trzepaczką, dodając mleko, następnie dodawać mąki, cały czas ubijając ciasto. Powinno mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie za rzadkie, trzeba dodać trochę mąki, jeśli za gęste - trochę mleka.
Kwiatostany czarnego bzu delikatnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, tak aby nie odpadały kwiatki. Zanurzać je w cieście (po wyjęciu chwilę odczekać, aż nadmiar ciasta ścieknie). Smażyć 3-4 minuty na na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać gęstym syropem. Tak usmażone naleśniki pełne są aromatu i smaku czarnego bzu.

Napoje z kwiatów bzu

Lemoniada I

Składniki: 3 filiżanki świeżo zebranych i odszypułkowanych kwiatów czarnego bzu 1 litr wody mineralnej, pół nieobranej cytryny, 3 łyżki miodu.

Wykonanie: Do szklanego naczynia włożyć kwiaty, zalać wodą, dodać cytrynę i miód. Naczynie przykryć i zostawić na noc. Następnego dnia przelać lemoniadę do szklanego dzbanka i wstawić do lodówki do ochłodzenia. Przed podaniem można dodać plasterek cytryny, kilka listków melisy lub mięty.

Lemoniada II

Składniki:12 - 15 baldachów kwiatu czarnego bzu, 0,5 - 0,7 kg cukru, skórka i sok z 1 cytryny (po wyparzeniu i wyszorowaniu), 2 łyżki octu winnego, 4,5 litra wody.

Wykonanie: Kwiaty ułożyć w naczyniu o pojemności 5 litrów. Wodę zagotować, dodać skórkę i sok z cytryny, ocet oraz cukier. Ostudzić lekko i zalać kwiaty, odstawić na 24 godziny. Po czym przecedzić przez płótno i rozlać do wyparzonych, szczelnie zamykanych naczyń. Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Do spożycia gotowe po 10 - 14 dniach.

Lemoniada III

Składniki: 5 baldachów bzu czarnego, 25 dag cukru, 1 cytryna, 2,5 l wody.

Wykonanie: Baldachy opłukać, odciąć łodyżki od kwiatostanów, włożyć do dużego zakręcanego słoja, zalać przestudzonym syropem z wody i cukru oraz sokiem z polowy cytryny. Pozostawić na tydzień w chłodnym miejscu szczelnie zamknięte. Po upływie tego czasu przecedzić, dodać pokrojoną w małe kawałki drugą połówkę cytryny i niewielką ilość startej skórki z cytryny. Podawać na zimno.

Mleko waniliowe na przeziębienia

Składniki: 1 litr pełnotłustego mleka, 8 baldachów kwiatów bzu czarnego, 1 laska cynamonu, 1 łyżka cukru waniliowego. Opcjonalnie: 2-3 kieliszki koniaku.

Wykonanie: Zagotować krótko mleko, dodać świeżo poobrywane kwiaty czarnego bzu i laskę cynamonu. Odstawić mieszaninę na 5 minut, po czym przecedzić przez sitko. Gorące mleko osłodzić cukrem waniliowym. Można podawać gorące lub dobrze schłodzone.

zebrała: barb

 

Zobacz również:

Leczniczy bez czarny


Bez czarny - lecznicze przepisy

Zdrowe chwasty w kuchni


Dania z chwastów

Własne leki ziołowe


Własne leki ziołowe