- Kategoria: Różne przepisy
Słodkie wypieki są nieodłącznym elementem tradycji wielkanocnych. Lukrowana baba, bogato zdobiony mazurek, puszysty sernik – bez tych pysznych ciast trudno wyobrazić sobie idealne święta. Ale warto sięgnąć również po inne inspirujące receptury.
- Kategoria: Różne przepisy
Jeśli myśląc o naleśnikach do głowy przychodzi Ci tylko dżem truskawkowy albo słodki ser, to mamy dla ciebie propozycję na oryginalne naleśniki z nowalijkami w wiosennym klimacie. Jest to idealna propozycja na drugie śniadanie albo przystawkę.
- Kategoria: Różne przepisy
Masz dość listopadowej aury? Wybierz się w kulinarną podróż! Wystarczy przygotować dania inspirowane konkretnym krajem, sięgnąć po odpowiednią muzykę i zadbać o ciekawą oprawę stołu. W ten sposób, bez wychodzenia z domu, można przenieść się do dowolnego regionu Polski lub innego kraju. Kierunek na dziś: Włochy i pizza z boczniakami, pappardelle z kurkami i słodkie tiramisu.
- Kategoria: Różne przepisy
Chrupiące placki ziemniaczane, bagietka z konfiturą, pomidory ze śmietaną, spaghetti z czosnkową oliwą oraz świeży chleb z masłem i solą. Czasem w kuchni najpyszniejszy rezultat osiągnąć można kierując się zasadą „im mniej, tym lepiej”. Ale rezygnowanie z kulinarnej finezji wcale nie musi oznaczać zawężenia smakowych horyzontów.
- Kategoria: Różne przepisy
Azjatyckie smaki najczęściej przenikają do naszego codziennego menu pod postacią dań kuchni fusion. Główną jej zasadą jest komponowanie ze sobą smaków i technik kulinarnych z najbardziej egzotycznych krańców świata. Idealną propozycją na jesienny obiad stanie się sycący i zaskakująco prosty w przygotowaniu ramen.
- Kategoria: Różne przepisy
Nieduże, proste w przygotowaniu i pełne najcenniejszych składników odżywczych jajko to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Zdecydowanie największą precyzją trzeba wykazać się przyrządzając jajko po benedyktyńsku, które wymaga cierpliwości i odpowiedniego wyczucia. Jak uzyskać idealną konsystencję o ściętym białku i zamkniętym w jego wnętrzu płynnym żółtku.
- Kategoria: Różne przepisy
Dnia 25 sierpnia będziemy obchodzić Dzień polskiej żywności. O walorach rodzimej żywności powinniśmy pamiętać każdego dnia, ale ta okazja jest szczególnym pretekstem do rozsmakowania się w krajowych produktach spożywczych. Przedstawiamy kilka oryginalnych przepisami, które mogą cię zainspirować do uczczenia Dnia polskiej żywności.
- Kategoria: Różne przepisy
Wywodzące się z północno-wschodniej Francji kruche ciasto z apetycznym, wytrawnym nadzieniem, to idealny smakołyk na letnie przyjęcia. Choć z wyglądu przypomina nieco tartę, różni się od niej tym, że nigdy nie występuje w wersji słodkiej. Ponadto quiche zawsze powinien zawierać nadzienie bazujące na śmietanowo-jajecznej masie.
- Kategoria: Różne przepisy
Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków nie jest wbrew pozorom nowością w świecie kulinarnym. Niejednokrotnie kontrowersyjne duety, znane na świecie pod nazwą „foodpairing”, to coś znacznie więcej, niż sposób na zaszokowanie smakoszy.
- Kategoria: Różne przepisy
W czasach, gdy budki z burgerami wyrastają jak grzyby po deszczu i na każdym kroku kuszą nas coraz bardziej wymyślne mięsne specjały, warto poszukać lżejszych, choć podobnych w smaku alternatyw. Ciekawą, zdrowszą i równie pożywną propozycją są burgery z buraka. Zobacz jak go przygotować.
- Kategoria: Różne przepisy
Drób na stałe zagościł na naszych stołach, bo pysznie smakuje pieczony, smażony, w sałatkach czy w tradycyjnym rosole. Kurczak świetnie pasuje do lekkich, delikatnych kompozycji, ale może zachwycać swoim smakiem także w towarzystwie intensywnych przypraw, ziół i kolorowych warzyw.
- Kategoria: Różne przepisy
Piaszczyste plaże, gorące promienie słońca i… pyszne potrawy! Tak, właśnie za to pokochaliśmy Grecję. Sekret ciekawych smaków i nietuzinkowych dań, których można spróbować w tym niezwykle słonecznym zakątku Europy, tkwi w miłości Greków do lokalnych produktów. Jednym z takich przysmaków jest spanakopita.
- Kategoria: Różne przepisy
Kolejne kulinarne inspiracje laureatów programu „Doceń polskie”! Tym razem producenci artykułów spożywczych nagrodzonych znakiem jakości zapraszają do przygotowania dań doskonałych na rodzinny obiad. Pierogi, rolada, pasztet, a na deser tort. Brzmi zwyczajnie? To tylko pozory!
- Kategoria: Różne przepisy
Chrzan jest symbolem siły fizycznej i witalności. Nie może zabraknąć go w święconce, jest także nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Prezentujemy trzy przepisy na dania z chrzanem, sposób przygotowania wielkanocnego pasztetu wegetariańskiego oraz recepturę na mazurek, do upieczenia którego nie potrzeba mąki pszennej.
- Kategoria: Różne przepisy
Sprężyste kluseczki śląskie, kształtne kopytka, a może apetyczne pyzy? Z ziemniaków można przygotować różnego rodzaju dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Wariacje na temat ziemniaków mogą stanowić smakowity dodatek do mięs lub warzyw, albo samodzielny, sycący posiłek z aksamitnym sosem.
- Kategoria: Różne przepisy
Makarony w 100% ze świeżych warzyw? W dodatku zdrowe, smaczne i niezwykle inspirujące kulinarnie? Czy to możliwe? Tak, nowość of Fit&Easy to doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, osób dbających o linię oraz dla zabieganych. To doskonała baza do wielu dań i przekąsek, które pokochają także dzieci.
- Kategoria: Różne przepisy
Zima to idealny czas, by do menu włączyć gorące i aromatyczne zupy. Pełne wartościowych składników, witamin, zachwycają bogactwem smaku różnorodnych warzyw. Ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu, jeśli sięgniesz po Proste Historie. Z nimi sycące i różnorodne zupy na stałe zagoszczą w Twojej kuchni.
- Kategoria: Różne przepisy
Empanada. Ten mały pierożek nadziewany przeróżnym farszem w zależności od regionu, to w Argentynie przysmak obowiązkowy! Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak zupełnie inny smak.