Spis treści

Warzywa w zalewie

Kalafiory w zalewie pomidorowej

nadesłała meg

Składniki:
kalafior, pomidory, sól.

Wykonanie:
Duże, zdrowe i jędrne kalafiory umyć, rozebrać na małe różyczki, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować ok. 5-6 minut i odcedzić.
Przygotować przecier z pomidorów i rozlać do słoików do 1/3 ich wysokości. Wystudzone kalafiory rozłożyć do słoików, uzupełnić ilość przecieru, słoje zamknąć i pasteryzować (ok.30 minut litrowy słój).

Wykorzystanie:
Tak przygotowany kalafior wykorzystuję jako gotowe danie kolacyjne po doprawieniu śmietaną i zagotowaniu, albo jako składnik zapiekanki z ziemniakami (na dno naczynia do zapiekania kładę ugotowane, pokrojone w plasterki ziemniaki, na to parę wiórków masła, bułka tarta i kalafiory w pomidorowym przecierze i na wierzchu posypuję startym żółtym serem).

Młoda kapusta z pomidorami

nadesłała dominika

Składniki:
1 kg kapusty
40 dag pomidorów (dojrzałych ale twardych)
2 szklanki wody
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
gałązka kopru z nasionami
ząbek czosnku

Wykonanie:
Kapustę poszatkować, pomidory pokroić w dość grube krążki, czosnek obrać i drobno pokroić. Wodę zagotować z solą, cukrem kwaskiem cytrynowym. Słoiki napełnić gorącą zalewą do 1/3 wysokości. Układać warstwami kapustę i pomidory (nie uciskać), dodać czosnek i koper, uzupełnić do pełna zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować ok. 25 minut.

Kabaczki w pomidorowej zalewie

nadesłała Annamaria

Składniki:
3 kg kabaczków
Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju słonecznikowego
1 szklanka octu spirytusowego
1 szklanka sosu pomidorowego
3 łyżki soli
czosnek, koperek

Wykonanie:
Kabaczki umyć, pokroić w plastry. Składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone kabaczki i gotować 3 minuty. Gorące przekładać do sterylnych słoi, na dnie których umieszczamy ząbek czosnku i gałązkę kopru. Szczelnie zamykać.

Sałatka wielowarzywna

nadesłała Vicky

Składniki:
1kg kapusty włoskiej
1kg marchwi
1kg cebuli
1kg pomidorów -zielonych i czerwonych
1 kg czerwonej papryki
Olej do zalania sałatki w słoikach (łyżka na słoik).

Zalewa:
1,5 szklanki octu winnego
1 szklanka cukru
3 szklanki wody
2 liście laurowe
ok. 6 ziarenek pieprzu
4 łyżeczki soli

Wykonanie:
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę drobno poszatkować, pomidory i cebule pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paseczki.

Wymieszać składniki zalewy, doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niej pokrojone warzywa. Gotować wszystko przez 5 minut, przełożyć do słoików, wierzch zalać łyżką oleju. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez ok. 15-20 minut.

Papryka w oleju po bułgarsku

nadesłała rybka

Składniki:
2,5 kg słodkiej papryki
1 pietruszka
1 główka czosnku

Zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu 5%
1 szklanka oleju
10 dag cukru
sól do smaku

Wykonanie:
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w krążki. Pietruszkę obrać, pokroić w plastry. Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Paprykę, czosnek i pietruszkę ułożyć w sterylnych słojach, zalać wrzącą zalewą, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 15 minut.

Groszek zielony w zalewie

nadesłała Vicky

Groszek wyłuskać, wypłukać i zblanszować (obgotować ok.4 min) w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i włożyć do słoików (0,25-0,50 l).
Przygotować zalewę: na 1 l wody - niepełna łyżka soli i płaska łyżeczka kwasku cytrynowego. Zagotować i gorącą zalewą zalać groszek w słoikach. Zamknąć i pasteryzować godzinę.

Sałatka warzywna

nadesłała ewelina<

Składniki:
8kg ogórków
1kg marchwi
1kg cebuli
1kg kapusty.

Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
pół szklanki cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
3 łyżeczki gorczycy.

Wykonanie:
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na wrzątek na 3 minuty, odcedzić. Ogórki obrać, pokroić, cebulę pokroić w talarki, kapustę poszatkować. Wszystkie składniki trzymać w osobnych miskach, ogórki, cebulę i kapustę zasypać solą, by puściły sok, odstawić na 4-5 godzin.
W międzyczasie przygotować zalewę, zagotować i ostudzić. Ogórki i resztę warzyw odcisnąć, wymieszać, włożyć do słoików i zalać wystudzoną zalewą. Pasteryzować 20 minut.

Papryka w zalewie

nadesłała blondynka

Składniki:
Papryka czerwona lub zielona
Przyprawy (na 1 słoik): ząbek czosnku , kilka nasion pieprzu czarnego, 1-3 ziela angielskie, mały liść laurowy, kawałek korzenia chrzanu.
Zalewa:
1 l wody, łyżka soli, czubata łyżeczka cukru, płaska łyżeczka kwasku cytrynowego.

Wykonanie:
Paprykę dokładnie umyć, obgotować, usunąć gniazda nasienne. Umieścić w słoikach w całości lub pokrojoną na kawałki. Dodać przyprawy. Wymieszać składniki zalewy i zagotować. Gorącą zalewą zalać papryki. Do każdego słoika wlać łyżeczkę oleju. Słoiki zamknąć i pasteryzować 30 minut.

 

Zobacz również:

Straty w przetwarzaniu


Straty w przetwarzaniu

Zdrowe chwasty w kuchni


Zdrowe chwasty w kuchni

Co zrobić z róży?


Przetwory z róży