Jak przygotować idealne konfitury

Sposobów na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień jest wiele. Do najpyszniejszych z nich niewątpliwie należą owocowe przetwory, które nawet w środku mroźnej zimny i podczas jesiennej pluchy, przeniosą nas do wypełnionego bajecznymi smakami sadu. Jak przygotować konfiturę, dżem, czy powidła, by zachować walory sezonowych owoców na dłużej?

aromatyzowane-oleje-octyKażdy może zrobić własny aromatyczny olej czy ocet. Nie jest to ani trudne ani pracochłonne. Podpowiadamy jak się za to zabrać.Nagrodą będzie niespotykany smak i zapach sałatek i surówek, marynat, galaret czy zwykłych placków ziemniaczanych smażonych na oleju czosnkowym.

ocet-jablkowy-photoxpress 5205736Ocet jabłkowy to naturalny środek wspomagający zdrowie i urodę. Ale żeby właściwie zadziałał, powinien być naturalny, niefiltrowany, bez chemicznych dodatków. Taki ocet możemy bez trudu sami wyprodukować. Podpowiadamy jak to zrobć.

konfitura-wisniowa-mSezon na wiśnie trwa. Warto wykorzystać te smakowite owoce do przygotowania oryginalnych przetworów. Proponujemy konfiturę wiśniową z migdałami prażonymi w karmelu. Jej przygotowanie jest szybkie i proste. Zobacz nasz przepis.

konfitura-malinowo-pomidorowa-introChcesz w łatwy sposób zaskoczyć swoich gości i skomponować niezwykle oryginalny smak? Jeśli tak, konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią to strzał w dziesiątkę. Choć połączenie malin i pomidorów może trochę dziwić, jest to kompozycja idealna.

konfitura-truskawkowaTruskawki to jeden ze smaczniejszych symboli lata. Na te czerwone, słodkie i soczyste owoce czekamy z utęsknieniem cały rok. Gdy nacieszymy się już ich smakiem, jedząc je z cukrem, śmietanką lub deserach nadchodzi czas na domowe konfitury. Proponujemy konfiturę z zielonym pieprzem.

jagodowe-przetwory-photoxpress_6124420Porzeczki, maliny, agrest, poziomki czy jagody to źródła cennych witamin, soli mineralnych i błonnika. Ich aromat i smak zatrzymać możemy na dłużej jedynie w przetworach. Zobacz nasze propozycje na przetwory z owoców jagodowych.

Przetwory z różyDzika róża to niezwykle cenna roślina. Jest przebogata w witaminy i ma właściwości lecznicze docenione przez oficjalną medycynę. Co możemy z niej zrobić? Jak suszyć, by nie straciła cennej witaminy C? Zobacz nasze przepisy.

Domowe przetworyDomowe przetwory wracają do łask. I to nie tyle ze względu na oszczędności, co docenianie przez nas znaczenia naturalnej żywności bez konserwantów. No i możemy mieć w zimie swoje ulubione sałatki, wystarczy otworzyć słoik.

Domowe przetworyKażdy z nas pamięta z dzieciństwa słoiki wypełnione sezonowymi specjałami i ten smak ogórków kiszonych, sałatek marynowanych i grzybów. Może warto wrócić do tej tradycji. Dla ułatwienia podajemy kilka sprawdzonych przepisów na przetwory.