Spis treści

Gorzka żołądkowa

Jest to środek ogólnie wzmacniający, leczący osłabienie przewodu pokarmowego, likwidujący bóle brzucha, niestrawność, pobudza bowiem wydzielanie soków żołądkowych. Oprócz tego dobroczynnie wpływa na błony śluzowe żołądka i jelit, działa wiatropędnie, poprawia apetyt, korzystnie działa na wątrobę, pobudza jej czynność, a także zwiększa wydzielanie żółci. Przeciwdziała nadmiernej fermentacji jelitowej.

Składniki:
0,75 l spirytusu 70%
75 g ciemnego cukru
50 g rodzynków
8 g nasion kminku
8 g nasion anyżu gwiazdkowego
8 g imbiru
8 g gałki muszkatołowej
25 g goździków

Wykonanie:
Wszystkie zioła i korzenie rozgnieść, zmieszać ze sobą i wsypać do szklanego naczynia. Dodać cukier i wlać spirytus. Naczynie szczelnie zamknąć, żeby alkohol nie wietrzał, i postawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu, często w tym okresie potrząsając naczyniem. Na trzy dni przed upływem dwóch tygodni naczynie pozostawić w spokoju i juz nim nie potrząsać. Po dwóch tygodniach płyn zlać, przecedzić przez bibułę filtracyjną, przelać do butelek, które należy zakorkować i zalakować, a następnie na 6-8 tygodni wynieść do piwnicy, gdzie trunek winien dojrzewać.

 

Zobacz również:

Zioła lecznicze


Zioła dla zdrowia

Kłopotliwe gazy


Uciążliwe gazy

Własne leki ziołowe


Własne leki ziołowe