Przepis na węgierskie langosze

Chrupiące placki ziemniaczane, bagietka z konfiturą, pomidory ze śmietaną, spaghetti z czosnkową oliwą oraz świeży chleb z masłem i solą. Czasem w kuchni najpyszniejszy rezultat osiągnąć można kierując się zasadą „im mniej, tym lepiej”. Ale rezygnowanie z kulinarnej finezji wcale nie musi oznaczać zawężenia smakowych horyzontów.

Przepis na sycący ramen

Azjatyckie smaki najczęściej przenikają do naszego codziennego menu pod postacią dań kuchni fusion. Główną jej zasadą jest komponowanie ze sobą smaków i technik kulinarnych z najbardziej egzotycznych krańców świata. Idealną propozycją na jesienny obiad stanie się sycący i zaskakująco prosty w przygotowaniu ramen.

Przepis na jajka po benedyktyńsku

Nieduże, proste w przygotowaniu i pełne najcenniejszych składników odżywczych jajko to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Zdecydowanie największą precyzją trzeba wykazać się przyrządzając jajko po benedyktyńsku, które wymaga cierpliwości i odpowiedniego wyczucia. Jak uzyskać idealną konsystencję o ściętym białku i zamkniętym w jego wnętrzu płynnym żółtku.

Przepisy na Dzień polskiej żywności

Dnia 25 sierpnia będziemy obchodzić Dzień polskiej żywności.  O walorach rodzimej żywności powinniśmy pamiętać każdego dnia, ale ta okazja jest szczególnym pretekstem do rozsmakowania się w krajowych produktach spożywczych. Przedstawiamy kilka oryginalnych przepisami, które mogą cię zainspirować do uczczenia Dnia polskiej żywności.

Jak przygotować idealne konfitury

Sposobów na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień jest wiele. Do najpyszniejszych z nich niewątpliwie należą owocowe przetwory, które nawet w środku mroźnej zimny i podczas jesiennej pluchy, przeniosą nas do wypełnionego bajecznymi smakami sadu. Jak przygotować konfiturę, dżem, czy powidła, by zachować walory sezonowych owoców na dłużej?

Przepis na quiche z kurkami

Wywodzące się z północno-wschodniej Francji kruche ciasto z apetycznym, wytrawnym nadzieniem, to idealny smakołyk na letnie przyjęcia. Choć z wyglądu przypomina nieco tartę, różni się od niej tym, że nigdy nie występuje w wersji słodkiej. Ponadto quiche zawsze powinien zawierać nadzienie bazujące na śmietanowo-jajecznej masie.

słone lody, słodka cebula czyli jak łączyć smaki

Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków nie jest wbrew pozorom nowością w świecie kulinarnym. Niejednokrotnie kontrowersyjne duety, znane na świecie pod nazwą „foodpairing”, to coś znacznie więcej, niż sposób na zaszokowanie smakoszy. 

Przepis na burgery z buraka i sera

W czasach, gdy budki z burgerami wyrastają jak grzyby po deszczu i na każdym kroku kuszą nas coraz bardziej wymyślne mięsne specjały, warto poszukać lżejszych, choć podobnych w smaku alternatyw. Ciekawą, zdrowszą i równie pożywną propozycją są burgery z buraka. Zobacz jak go przygotować.

Przepisy na oryginalne dania z kurczaka

Drób na stałe zagościł na naszych stołach, bo pysznie smakuje pieczony, smażony, w sałatkach czy w tradycyjnym rosole. Kurczak świetnie pasuje do lekkich, delikatnych kompozycji, ale może zachwycać swoim smakiem także w towarzystwie intensywnych przypraw, ziół i kolorowych warzyw.

Przepis na spanaskopitę

Piaszczyste plaże, gorące promienie słońca i… pyszne potrawy! Tak, właśnie za to pokochaliśmy Grecję. Sekret ciekawych smaków i nietuzinkowych dań, których można spróbować w tym niezwykle słonecznym zakątku Europy, tkwi w miłości Greków do lokalnych produktów. Jednym z takich przysmaków jest spanakopita. 

Inspiracje obiadowe

Kolejne kulinarne inspiracje laureatów programu „Doceń polskie”! Tym razem producenci artykułów spożywczych nagrodzonych znakiem jakości zapraszają do przygotowania dań doskonałych na rodzinny obiad. Pierogi, rolada, pasztet, a na deser tort. Brzmi zwyczajnie? To tylko pozory!

Przepisy wielkanocne

Chrzan jest symbolem siły fizycznej i witalności. Nie może zabraknąć go w święconce, jest także nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Prezentujemy trzy przepisy na dania z chrzanem, sposób przygotowania wielkanocnego pasztetu wegetariańskiego oraz recepturę na mazurek, do upieczenia którego nie potrzeba mąki pszennej. 

Przepisy na ziemniaczane dodatkiSprężyste kluseczki śląskie, kształtne kopytka, a może apetyczne pyzy? Z ziemniaków można przygotować różnego rodzaju dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Wariacje na temat ziemniaków mogą stanowić smakowity dodatek do mięs lub warzyw, albo samodzielny, sycący posiłek z aksamitnym sosem.

Spaghetti z warzywMakarony w 100% ze świeżych warzyw? W dodatku zdrowe, smaczne i niezwykle inspirujące kulinarnie? Czy to możliwe? Tak, nowość of Fit&Easy to doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, osób dbających o linię oraz dla zabieganych. To doskonała baza do wielu dań i przekąsek, które pokochają także dzieci.

Zimowe zupyZima to idealny czas, by do menu włączyć gorące i aromatyczne zupy. Pełne wartościowych składników, witamin, zachwycają bogactwem smaku różnorodnych warzyw. Ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu, jeśli sięgniesz po Proste Historie. Z nimi sycące i różnorodne zupy na stałe zagoszczą w Twojej kuchni.

Przepis na empanadasEmpanada. Ten mały pierożek nadziewany przeróżnym farszem w zależności od regionu, to w Argentynie przysmak obowiązkowy! Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak zupełnie inny smak.

Przepis na pieczone kalerosseZimą szczególnie warto zadbać o wartościową dietę, która wzmacnia organizm, uodparnia i rozgrzewa. Proponujemy nowe warzywo kalerosse™. Upieczone z dodatkiem aromatycznego czosnku, to połączenie wartości odżywczych z wyśmienitym smakiem i łatwością przygotowania.

Szybkie przekąski na SylwestraNiezależnie od tego, czy macie już zaplanowaną ogromną domówkę ze znajomymi, czy dopiero myślicie o małej posiadówce w gronie najbliższych przyjaciół, na pewno będziecie musieli pobawić się w przygotowywanie przekąsek, którymi uraczycie gości. Sprawdźcie, czym możecie zaskoczyć znajomych!